Seminaari   11.11.2023
P. LISIEUX’N TERESAN SYNTYMÄSTÄ 150-VUOTTA.
WILFRID STINISSENIN KUOLEMASTA 10 VUOTTA.

Seminaari

Aika: 11. marraskuuta 2023 klo 13 (sisäänpääsy 12.30 alkaen).

Paikka: Angelicum-sali, Studium Catholicum (2. kerros), Ritarik. 3 A, Helsinki-Kruununhaka. Ulko-ovella soittokello.

Osallistumismaksu 10 euroa käteisellä (kahvitus ja oheismateriaali)

Ohjelma ja esitelmöitsijä
ovat alempana tällä sivulla.
Molemmat löytyvät myös tulostettavassa muodossa klikkaamalla oikeanpuoleisessa sarakkeessa olevia tekstejä "Ohjelma" ja "Esitelmöitsijät".


Pyhä Lisieux’n Thérèse

Pyhän Jeesuslapsen Teresan biennumin aikana 2022–2023 on järjestetty tapahtumia Unescon päämajassa Pariisissa ja eri puolilla maailmaa. Karmeliittamaallikkoyhteisö (OCDS) järjestää 11.11.2023 Helsingissä oman – Unescosta riippumattoman – tilaisuuden, jonka keskiössä ovat pyhä Thérèse ja hänen sääntökuntaveljensä, kansainvälisesti merkittävää hengellinen kirjailija Wilfrid Stinissen.

P. LISIEUX’N TERESAN SYNTYMÄSTÄ 150-VUOTTA. WILFRID STINISSENIN KUOLEMASTA 10 VUOTTA.

Aika          11. marraskuuta 2023 klo 13 (sisäänpääsy 12.30 alkaen)

Paikka       Angelicum-sali, Studium Catholicum (2. kerros), Ritarik. 3 A, Helsinki-Kruunuhaka

ulko-ovella soittokello

Osallistumismaksu 10 euroa käteisellä (kahvitus ja oheismateriaali)

OHJELMA

Johdanto   Pyhän Lisieux’n Teresan elämä (lyhyt kuvakertomus)

Esitelmät   13.15 Dr. Baiba Brudere, Riga Higher Institute of Religious Sciences

Uskovien yhteisen pappeuden neljä huipennusta pyhän Jeesuslapsen Teresan elämässä (saksaksi, kirjallinen suomennos)

                   14.15 TT Jouko M.V. Heikkinen, Halsua

                   Wilfrid Stinissenin spiritualiteetin merkitys luterilaisen teologin silmin

Kahvitauko. Kirjamyynti jatkuu.

Heikkojen voima -kirjan (KATT) julkistaminen.

Sisällys: 1. Jumalan rakkauden tieto. Paavi Johannes Paavali II:n apostolinen kirje Lisieux’n Teresasta; 2. Wilfrid Stinissen, Thérèsen hengellinen kehitys; 3. P. Jeesuslapsen Teresan runot: ”Eläminen rakkaudesta” ja ”Miksi rakastan sinua, oi Maria”. 

Pyhän Thérèsen runo ”Miksi rakastan sinua, oi Maria” sanoin ja lauluin

TERVETULOA!  Karmeliittamaallikot

Tarkemmat tiedot esitelmöitsijöistä 4. lokakuuta 2023 alkaen karmeliittamaallikkoyhteisön kotisivuilla: https://sites.google.com/site/karmeliittamaallikot

 

KUNNIANOSOITUS PYHÄLLE JEESUSLAPSEN TERESALLE.

UNESCON BIENNIUM 2022–2023.

Pyhän Jeesuslapsen Teresan syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Sen vuoksi Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO viettää sitä kaksivuotiskautena 2022–2023. Biennumilla Unescolla on tapana osoittaa kunnioitusta henkilöille, jotka kukin tavallaan ovat toimineet kasvatuksen, kulttuurin, tieteen, naisten oikeuksien tai rauhan puolesta. Pyhän Thérèsen kunnioituksenosoituksen aloitteentekijänä oli hänen nimeään kantava Lisieux’n basilika yhdessä Ranskan, Belgian ja Italian kanssa.

Unesco pyrkii tekemään tunnetuksi pyhän Jeesuslapsen Teresan merkityksen spiritualiteetin, kulttuurin ja kasvatuksen aloilla. Pyhä Thérèse on elämällään ja kirjoituksillaan antanut todistuksen edellä mainituista yleismaailmallisista arvoista. Hän voi puhutella kaikkia ihmisiä, koska hänen elämänsä puhuu universaalia kieltä, joka on rakkaus.

Pyhä Jeesuslapsen Teresa, Thérèse Martin, syntyi 2. tammikuuta 1873. Hän meni kotikaupunkinsa Lisieux’n karmeliittaluostariin ja kuoli siellä 24 vuoden ikäisenä. Hänen kuolemansa jälkeen julkaistu omaelämäkerrallinen teos “L’Histoire d’une âme” (Erään sielun tarina) on käännetty yli 80 kielelle. Pyhä Jeesuslapsen Teresa kanonisoitiin vuonna 1925 ja hänet nimitettiin lähetystyön taivaalliseksi suojelijaksi vuonna 1927 pyhän Francisco Xavierin rinnalle.

Pyhä Thérèse julistetiin – kolmantena naisena pyhien Jeesuksen Teresan ja Katariina Sienalaisen jälkeen – vuonna 1997 kirkonopettajaksi. Paavi Johannes Paavali II antoi pyhälle Thérèselle kunnianimen ”rakkauden tiedon tohtori”.  

ESITELMÖITSIJÄT

 BAIBA BRUDERE

-          Riian Teologisen korkeakoulun (Higher Institute of Religious Sciences) professori. Korkeakoulu on Paavillisen Lateraaniyliopiston filiaali. dogmaattista ja hengellistä teologiaa.

-          teologian maisterin ja lisensiaatin tutkinnot Studium Notre-Dame de Vie -korkeakoulussa (Saint-Didier, Ranska), joka on paavillisen teologisen korkeakoulun Teresianumin filiaali

-           teologian tohtori 2005 (Teresianum, Rooma); väitöskirja ”Koen, että minulla on kutsumus papiksi” (Ms B, 4v) käsitteli kysymystä yhteisestä / yleisestä pappeudesta pyhän Lisiseux’n Teresan kirjoituksissa ja elämässä. Se pääsi ensimmäiselle sijalle Paavillisten yliopistojen ranskankielisten väitöskirjojen kansainvälisessä kilpailussa, joka on nimetty kardinaali Henri de Lubacin mukaan.

-          Movimento Ecclesiale Carmelitano (MEC) -liikkeen jäsen 2022 asti, johtaja Latviassa 2006–2016; Notre-Dame de Vie -sekulaari-instituuttiin assosioidun maallikkoyhteisön jäsen ja kouluttaja Latviassa vuodesta 2022.

JOUKO HEIKKINEN

-          Halsuan seurakunnan kirkkoherrana 1984–2016. Nykyisin pienin suomankielinen luterilainen seurakunta Suomessa.

-          teologian tohtori 1990: väitöksen aiheena Gunnar Rosendalin ehtoollisteologia. Rosendal oli Kirkollinen uudistus -liikkeen johtaja. Liike pyrki edistämään katolista uskoa Ruotsin evankelis-luterilaisessa kirkossa.

-          viisi kirjaa kuolemisen taidosta (ars moriendi).

-          mielenkiinnon kohteena keskiajan ja Lutherin mystiikka

-          Stinissen-käännöksiä yhdessä Veijo Koivulan kanssa