מהו שיאצו?

באופן כללי, אפשר לחלק את השיאצו לשני סוגים. ה"שיאצו הקלאסי", הנשען על הידע, התפיסה והפילוסופיה של הרפואה הסינית ו"זן שיאצו" המבוסס על קטה טיפולית קבועה. טיפול השיאצו דומה לריקוד בשניים כשהמטופל מוביל.

אפרת בנור

השיאצו היא שיטת טיפול וריפוי שפותחה ביפן על בסיס טיפולים מנואליים ( ידניים ) שהיו נהוגים במרכז סין לפני כ3000 שנה (אנמה, טווינה).  עקרונות הרפואה הסינית מבוססים על השבת ההרמוניה למטופל.  מחלה ( פיזית או רגשית ) נתפסת כחוסר איזון במערך האנרגיה של המטופל, והשיטות השונות של הרפואה הסינית מכוונות להשבתו של האיזון. בין אם זה דיקור, תזונה, צמחי מרפא, חימום ( מוקסה ), כוסות רוח והקזת דם או מגע  -  מטרת המטפל ברפואה הסינית היא לגרום לאנרגיית החיים של המטופל לשוב ולתפקד בצורה מאוזנת.

הדגש של הרפואה הסינית הוא בעיקר על מניעה ותחזוקה. יתר על כן, המטפל הוא זה שמודה למטופל  - על האמון שנתן בו ואפשר לו לטפל.... כך שההבדל בין הרפואה המערבית שלנו לרפואה הסינית, מתחיל למעשה בפילוסופיה.

הטיפול בשיאצו  מתבצע באמצעות לחיצות, כיפוף, מתיחות, טלטול ומניפולציות  עדינות של איברים ומפרקים. הלחץ מתבצע על ידי העברת משקל המטפל  לאגודלים, לכפות הידיים, למרפקים ולברכיים לאורך קווי האנרגיה ( מרידיאנים ) ונקודות איזון בגוף. מנחי הטיפול ( גב, בטן, ישיבה או  שכיבה על הצד ) נבחרים בהתאם למרידיאנים עליהם יבוצע  הטיפול, באופן הנוח ביותר. 

לשיאצו מטרות מגוונות: 

 הרגעה והתייחסות לאלמנטים נפשיים לא ספציפיים  התמקדות באלמנטים ספציפיים -  אקוטיים וכרוניים (כאבי ראש,מתח ולחץ נפשי, בעיות נשימה, בעיות עיכול, נדודי שינה, יתר לחץ דם, בעיות גניקולוגיות, כאבי גב ועוד.

 תחזוקה ורפואה מונעת. 

 השגת איזון גוף ונפש .

מטרות אילו מושגות דרך שחרור חסימות אנרגטיות, השפעה על שרירים, עצבים ומערכות פנימיות.

  

המטפל דואג לנוחות המטופל בהנחת כריות לתמיכה תחת הראש, החזה, הבטן או הירכיים ודואג לטמפרטורה נעימה במהלך הטיפול ולכיסוי המטופל. 

הטיפול מתבצע בדרך כלל עם בגדים נוחים, ללא שמן, על מזרון ( בדרך כלל ), מיטת טיפולים ולעתים בישיבה. 

       

בטיפול שיאצו  על מזרון, נדרש המטפל לגמישות, לתנועה רציפה וזורמת סביב המטופל ובנוסף, האינטימיות הנוצרת במרחב הטיפולי תורמת רבות לטיפול. המטפל והמטופל נמצאים על אותו משטח טיפולי - בשונה מעבודה על מיטת טיפולים - ויכולת המטפל לבצע הפיכות ומניפולציות שונות גדלה. טיפול על משטח מזרונים מאפשר גם עבודה מגוונת יותר].

באופן כללי, אפשר לחלק את השיאצו לשני סוגים. ה"שיאצו הקלאסי", הנשען על הידע, התפיסה והפילוסופיה של הרפואה הסינית  ו"זן שיאצו" המבוסס על קטה טיפולית קבועה. 

  

ה"שיאצו הקלאסי",  מתבסס על התשאול ואופני הבדיקה של הרפואה הסינית -  אבחנת בטן, מרידיאנים, לשון ודופק. בתחילת הטיפול נעשית האבחנה שעל פיה המטפל בוחר את המהלך הטיפולי, ובסוף הטיפול, חוזר המטפל לבדוק את אזורי האבחנה ועוקב יחד עם המטופל אחר השינויים שחלו מתחילת הטיפול ועד סופו.

גם "זן שיאצו" מתבסס על  עיקרון השבת האיזון למערך האנרגטי של המטופל. דרך רצף טיפולי קבוע, ניתן לחוש ולהכיר את גוף המטופל. המטפל חוזר על אותן פעולות טיפול אחר טיפול, ובכך מתפנה לחוש ולזהות אזורי עודף או חוסר (בעודף, יש תחושה שהאזור נוקשה ודוחה מגע. בחוסר, התחושה היא של אזור רך ה"שואב ומבקש" מגע ). עם התקדמות הטיפולים יכולים המטפל והמטופל  לזהות ולחוש בשינויים שחלו בגוף המטופל. 

מטופל של "זן שיאצו", לומד להכיר את הרצף הטיפולי בעצמו ולעתים עובדה זו מאפשרת לו להיות יותר נינוח - הוא כבר מכיר את הקטה ויודע למה לצפות בכל שלב במהלך הטיפול. 

  

יתרונות השיאצו:

יתרון משמעותי שיש לשיאצו הוא שהטיפול, הנעשה על בגדים נוחים, בלחיצות על הגוף כולו ולאורך המרידיאנים , יכול להוות חוויה מתקנת לאלו שחוו מגע מכאיב, משפיל או מצאו עצמם חסרי אונים מול מגע שנכפה עליהם.

המטפל מאבחן את מצב ערוצי האנרגיה דרך אבחנה של הבטן, הגב וטווח התנועה של הגפיים. בנוסף, מתבונן המטפל בלשונו של המטופל ואף מתרשם מהדופק. אבחנת הבטן וההקשבה לדופק נעשות במהלך הטיפול ובסופו. המטופל חש בעצמו את השינויים שהתחוללו במהלך הטיפול ויכול לדווח על שינויים ותהליכים שהוא עובר לפני ואחרי כל מפגש ובעיקר לאחר סדרת מפגשים . שינויים ברגישות הבטן, טווחי תנועה גדולים יותר, שינויים בלשון  ותחושה כללית טובה יותר, מהווים אינדיקציות לדינמיקה הטיפולית ולנכונות הדרך.

המפגש הטיפולי:

המפגש הראשון בין המטפל למטופל, אם מטרת המפגש היא טיפולית (להבדיל מטיפול שמטרתו פינוק ורגיעה), מוגדר כמפגש הכרות. למרות שרוב האנשים נענים למגע, המטופל בודק האם המגע של המטפל נעים לו ואם השיטה נוחה לו. ישנם מטופלים שיש להם קושי לקבל מגע, ואז אולי יעדיפו מגע ממוקד בכפות הרגליים. ישנם כאלו שאף רפלקסולוגיה מהווה עבורם איום או חדירה לפרטיות ואז יעדיפו  טכניקות אחרות של הרפואה הסינית או רפואה אחרת. 

אם צלחנו את מפגש ההכרות, אם נוצרה כימיה בין המטפל למטופל, מוקדשים המפגשים הבאים לתשאול. המטפל אוסף אינפורמציה הקשורה לחיי המטופל ולמצבו הגופני -  כזו שיכולה לסייע למטפל לבנות תמונה שלמה של בריאות וחולי המטופל, כדי  למקד את הטיפולים וכדי שבהמשך המפגשים אפשר יהיה לעקוב אחר שינויים וצמיחה. 

מטפל השיאצו מציין בפני המטופל כי במהלך המפגשים, ייתכן ויקבל שיעורי בית שעשייתם תקדם את הטיפול. 

שיעורי בית יכולים להיות תרגילי מתיחה שהמטפל מלמד את המטופל, לחיצה על נקודות מסוימות, טיפול בטן עצמי ( מאוד שכיח! ), המלצה לשינה בשעות המתאימות לו לפי הרפואה הסינית ועד המלצות תזונתיות. 

המטפל אחראי לניתוב סדרת הטיפולים, אולם להיענות המטופל חשיבות גדולה בהתקדמות הטיפול. כמו בכל שיטה טיפולית אחרת (כולל במקרים רבים אף ברפואה מערבית), המטופל (גופו ונפשו ), אחראי להצלחת הטיפול. 

טיפול השיאצו דומה לריקוד בשניים כשהמטופל מוביל. כשמטופל מתלונן על כאבי ראש ולמטפל תחושת בטן חזקה לגבי קושי רגשי אצל המטופל, חובת המטפל לשתף את המטופל בתחושותיו - לשאול אם לתחושותיו יש מקום והאם אכן קיים קושי רגשי. אם המטופל עונה בחיוב ומביע עניין להתייחס גם לקושי הרגשי שלו,  הטיפול יתמקד הן בכאבי הראש והן בקושי הרגשי. אולם כשהמטופל שולל קושי כזה, על המטפל לבצע את מה שהתבקש על יד המטופל ותו לא.

במהלך הפגישות מתרחש מפגש אנושי ואישי. עם התקדמות הטיפולים, אנו מכירים את המטופל יותר לעומק, נחשפים לסיפור חייו ודרך ההכרות וההקשבה לדברי המטופל ולגופו, אנו מגלים (גם המטפל וגם המטופל) דפוסים שונים ואת הדינמיקה שלהם. כתוצאה מכך, נוצרים לעיתים במהלך הטיפולים אפילו שינויים בהעדפות ובגישה לחיים.

בדרך כלל, טיפולי השיאצו גורמים לתחושה נעימה. יחד עם זאת,  חוויות שכיחות לאחר טיפול ראשון בשיאצו יכולות לנוע החל מתחושת כובד או זרמים בגוף, דרך עייפות גדולה ועד לבכי לא מוסבר. לאחר מספר טיפולים, כשהמטופל מכיר ומזהה את זרימת הצ'י ( אנרגיה ) בגופו, חוויות אלו הולכות ומתמעטות והתחושה המלווה את הטיפולים היא של רוגע ונינוחות.

מילות מפתח - אלון המאירי, המאירי אלון, שיאצו,לימודי שיאצו, רפואה משלימה ,טיפול שיאצו, מטפל בשיאצו, מורה לשיאצו, רפואה סינית, דיקור סיני, צמחי מרפא,  טווינה, קיו שיאצו, זן שיאצו, טיפול אינטגרטיבי בחולי סרטן, טיפול תומך בשיאצו לחולי סרטן, טיפול תומך לחולי סרטן, טיפול בחולי סרטן, שיאצו בחיפה, רמב"ם, טאי-צ'י, צ'יקונג, צ'יגונג, חיפה, מכון קדם, מכון בשניים, המרכז הרב תחומי לנפגעות תקיפה מינית,פסיכותרפיה, פסיכותרפיסט גוף נפש רוח,  hameiri alon, alon hameiri, shiatsu, tuina,