כיצד דיקור עשוי לסייע לבעיות נפשיות כגון דיכאון וחרדה

כיצד דיקור עשוי לסייע לבעיות נפשיות כגון דיכאון וחרדה

טיפול בנוגדי דיכאון וחרדה אינו יעיל דיו במקרים רבים ולכן מומלץ לשלב בו דיקור, טיפול פופולרי בפסיכאטריה, שעשוי להשפיע לטובה על מערכת העצבים ועל כאב

דר אלון רשף,  הארץ   29.6.2015

רפואה משלימה משתלבת כיום כמעט בכל התחומים הרפואיים, וכך גם בפסיכיאטריה. במטאנליזה שכללה 45 מחקרים ופורסמה במארס השנה בכתב העת Journal of Affective Disorders  מדווחים החוקרים כי כ-30% מהסובלים מדיכאון פונים לרפואה משלימה בעיקר מכיוון שאינם מסופקים מהטיפול הקונבנציונלי, אך רובם אינם מדווחים על כך לפסיכיאטר. זאת כפי הנראה בשל בושה וחשש מפני ביקורת. בכך הם מסכנים את בריאותם מכיוון שלטיפול אלטרנטיבי וטיפול קונבנציונלי שנלקחים יחדיו ללא תיאום עלולות להיות השפעות מזיקות. למשל, אינטראקציה בין-תרופתית מסוכנת שנוצרת משילוב של צמחי מרפא ונוגדי דיכאון. זאת ועוד, הם אינם מודעים לכך ששתי השיטות  בנפרד אינן יעילות דיין. ישנה תמימות דעים בעולם הפסיכיאטריה כיום בנוגע להצלחת התגובה לתרופות נוגדות דיכאון וחרדה. מחקרים עכשוויים מראים ש-60%-50% מהמטופלים שלוקים בחרדה ודיכאון לסוגיהם ממשיכים לסבול מהתסמינים לאורך זמן ומחלתם הופכת לכרונית. על כן חשוב ליצור רפואה אינטגרטיבית – המשלבת תרופות קונבנציונליות ושיטות רפואיות משלימות. ועל המטופלים שנעזרים בשתי הרפואות לעדכן על כך את הפסיכיאטר, שנדרש להיות מתואם עם צוות הטיפול המשלים.

הרפואה המשלימה כוללת בתוכה כמובן מגוון טיפולים. במאמר זה אתמקד בדיקור סיני שהוא כפי הנראה הפופולרי ביותר בתחום הפסיכיאטריה ונעשה בו שימוש גם אצלנו במערך הפסיכיאטרי במרכז רפואי העמק. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים שבדקו את יעילות הטיפול בו להפרעות פסיכיאטריות, בייחוד דיכאון לסוגיו. נמצא למשל כי דיקור שניתן בשילוב נוגדי דיכאון מצליח פעמים רבות לשפר תסמיני דיכאון כגון ירידה בתיאבון ובמשקל, מצב רוח ירוד, חוסר עניין והנאה, מחשבות אשמה, ייאוש, חוסר ערך עצמי, והפרעות ריכוז וזיכרון. מטאנליזה שכללה 35 מחקרים (ו-3,600 מטופלים) ופורסמה ב-2009,  גם היא ב-Journal of Affective Disorders,  בחנה דיקור כטיפול בדיכאון, ומצאה כי יעילותו משתווה לנוגדי דיכאון. יעילות מיוחדת נמצאה בדיכאון שלאחר אירוע מוחי.

דיקור נעשה על פני הגוף לאורך מסלולי אנרגיה סיניים (מרידיאנים), בנקודות הידועות כמפחיתות כאב, משפרות זרימת דם וצ'י (אנרגיה) ומיטיבות את תפקודו הפיזי של המטופל. כפי הנראה, שרשרת האירועים הנוירופיזיולוגיים לאחר החדרת המחט מתחילה בגירוי במערכת העצבית התחושתית ההיקפית, שעולה מעלה אל תחנות עצביות בחוט השדרה. אלו מעבירות אותו אל התלמוס במוח התיכון - תחנת ממסר לעיבוד כל המסרים התחושתיים הנכנסים אל המוח. משם מתקדם הגירוי אל המוח העליון הכולל מרכזים תחושתיים ותנועתיים, ומשם אל המערכת הלימבית (האחראית בין היתר לעיבוד רגשי) וכן אל אונת המוח הקדמית (הקשורה לאישיות ולדפוסי התנהגות).

בהיותו משפיע לטובה על מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה), הדיקור עשוי להשפיע גם על המערכת האופיאטית, מערכת לוויסות כאב שהיא חלק ממערכת העצבים המרכזית ובעיות בתפקודה נמצאו קשורות גם לדיכאון וכאב נפשי. מערכת זו מורכבת ממתווכים כימיים ובהם אנדורפינים (מוליכים עצביים משככי כאב דמויי מורפיום, המשתחררים לאחר פעולות כגון ספורט ויחסי מין וגורמים לאופוריה). כלומר, בדרך שאינה ידועה דיה, הדיקור עשוי לשפר גם את תפקוד המערכת האופיאטית וכנראה מעלה את רמות האנדורפינים. בנוסף, המערכת האופיאטית משפיעה גם על פעולת הסרוטונין, מוליך עצבי שלו תפקיד ראשי בעיבוד הכאב ובתחושות וברגשות הנכללים בהגדרת מצב רוח, כגון דיכאון וחרדה. מכאן יש מקום לשער כי הדיקור משפיע בעקיפין גם עליו ועשוי לשפר את תפקודו ולהפחית דיכאון וחרדה. מחקר שפורסם בכתב העת BMJ ב-2014 בחן 755 נבדקים הסובלים מדיכאון, שחציים סבלו גם מכאבים נלווים. הם חולקו לשלוש קבוצות טיפול - ייעוץ שיחתי, טיפול רגיל (כגון מעקב) ודיקור – וטופלו במשך 12 טיפולים אחת לשבוע. לאחר שלושה חודשים (משך ההתערבות הטיפולית), נמצא שאצל הסובלים מדיכאון וכאב גם יחד לדיקור היתה עדיפות על ייעוץ וטיפול רגיל – הוא שיפר את תסמיני הדיכאון ב-35% בממוצע, לעומת 27% ו-20%, בהתאמה. לסובלים מדיכאון ללא כאב - לדיקור לא היתה עדיפות על ייעוץ. ייתכן שממצא זה מרמז על חשיבות המערכת האופיאטית כמתווכת את השפעת הדיקור על הכאב ועל הדיכאון גם יחד.

ייתכן שהשפעת הדיקור על המערכת האופיאטית עשויה לסייע להפרעות נוספות, כגון סכיזופרניה, שתסמיני דיכאון וחרדה הם גם מנת חלקן. במחקר שפרסמנו ב--2013 בכתב העת  Sleep Disorderss בדקנו את השפעת הדיקור (פעמיים בשבוע, שמונה שבועות) על 20 מטופלים הלוקים בסכיזופרניה - הפרעה נפשית כרונית הכוללת הזיות, מחשבות שווא, הפרעות בדיבור, בעיות קוגניטיביות, וחרדה ודיכאון - שנטלו טיפול תרופתי. כל הנבדקים סבלו מתסמיני מחלה פעילים, ונמצא כי הטיפול בדיקור היטיב עמם משמעותית: תסמיני הדיכאון והחרדה פחתו ב-35% בממוצע ותסמינים סכיזופרניים כגון מחשבות שווא והזיות פחתו ב-10% בממוצע. בנוסף, נצפה שיפור במדדים אובייקטיביים פיזיולוגיים (שנמדדו במכשיר אקטיגרף הבודק תנועתיות בשינה) כגון מספר שעות השינה - שעלו ב-20% בממוצע לעומת המצב ההתחלתי, לפני הדיקור. זאת ועוד, רובם ביטאו שביעות רצון גבוהה מהטיפול ואצל חלקם אף נצפו שינויים שלא נמדדו כחלק מהמחקר, כגון חיוניות והקפדה על לבוש. אמנם תוצאות המחקר היו בעלות מובהקות סטטיסטית גבוהה, אך הוא מוגדר כמחקר היתכנות, שלא כולל קבוצת ביקורת ולכן מוגבל בתקפותו. עם זאת הוא חלוצי בתחומו ומרמז על אפשרות לקשר בין דיקור להטבת ההפרעה, קשר שיש לקחתו בחשבון.

ניתן להבין אם כן כי כיום איננו יכולים עוד להסתפק רק ברפואה הקונבנציונלית, ויש לשלב אותה עם רפואה משלימה. בפסיכיאטריה, דבר זה מקבל משקל מכריע בשל מגבלת הטיפול התרופתי בהפרעות השכיחות כגון דיכאון, חרדה וסכיזופרניה. השילוב המושכל בין שתי הגישות עשוי להביא מזור לסובלים מהפרעות נפשיות   ולשפר את איכות חייהם

ד"ר אלון רשף הוא מנהל המערך הפסיכיאטרי במרכז הרפואי העמק