studiecirkel

studiecirkel

<< Home

Soundscape Studiecirkel

2010, Ole Kaimer f. URLJUD

Syftet med denna studiecirkel är att skapa insikt omkring ljudens naturvärden; vi betraktar och skapar ljud i relation till samfundet och naturen; vi arbetar med improvisation i samspel och är öppna för komposition.

Deltagarne tränar både givande och mottagande musikaliska färdigheter samt använder moderna informations-, kommunikations-, och teknologiska medier proaktivt. Cirkelmötena tar plats i det offentliga rummet, samt i den faktiska naturen.

PROGRAMFöRSLAG

Soundscape

Dag 1

Time 1 INSTALLATION

Time 2 SOUND ARCHIVE

Time 3 SONOTOPIA

Time 4 SOUNDLAB

Dag 2

Time 5-9 I FÄLT i Skåne

Dag 3

Time 10 INSTALLATION

Time 11 SOUND ARCHIVE

Time 12 SONOTOPIA

Time 13 SOUNDLAB

Dag 4

Time 14-19 I FÄLT i Skåne

Dag 5

Time 20 KONKLUSION

SOUNDSCAPE

DAG 1

16.30-17.15 INSTALLATION

17.30-18.00 SOUND ARCHIVE

I Sound Archive lyssnar vi till digitala soundscapes.

Vi kopplar sånganläggingen til British Library Archival sound recordings och slappnar helt av på en sonisk resa till en web katalog av mp3-lyd från olika värdsdelar och naturtyper - havets vågor, stepperne, floden osv. Då British Librarys samlinger är öppna för mottagande av nye ljudinspelningar, presenteras deras policy for mottagande av nytt material t ex från Skåne.

18.15-18.30 SONOTOPIA

I sonotopia diskuterar vi förhållandet mellan ljud och platser, och vi overväger om det finns en ljudens utopi.

Begreppet Soundscape blev definierat i boken " The tuning of the world" af R. Murray Schaefer (1977). Soundscape kan beskrivas som landskapets hörbara identitet. Enligt Schaefers analys består soundscapet af tre delar. Bakgrundsljuden som vi är omedvetna om, ljudsignaler som vi är klart medvetna om och ljudmärken som är unika för ett givet landskap.

18.30-19.15 SOUNDLAB

I soundlab improviserar vi instrumentalt till playbacks av soundscapes som vi välger från SOUND ARCHIVE.

När musiken tillföres soundscapet av havets vågor höres det timbrale elementet, ljudens klangfärg. Vi talar om ljudens textur av över- och undertoner, dess puls och karaktär. När vi lyssnar till musikens timbre, fokuserar vi medvetet på djup i musiken som icke omedelbart kan höras, men som kräver särskild koncentration och avslappning. Timbral musik uttrycks lätt på strängeinstrument så som Tanpura eller på blåsinstrumentet Didgeridoo.

Medbring gerna ett instrument

DAG 2

00:00-12:00 FÄLT i SKÅNE

I fält i Skåne utforskar vi naturlandskapets ljud

- vi tar iväg på exkursion till Strövområdet Arriesjön som ägs av Stiftelsen Naturområden i Skåne; här finns ett unikt fågelliv i ett sjölandskap, präglat av att ligga på en höjdrygg syd-öst från Malmö. Vi tager iväg på ljudsafari där fokus är på att frambringa, lyssna och spela in ljud till SOUND ARCHIVE.

DAG 3

16.30-17.15 INSTALLATION II

17.30-18.00 SOUND ARCHIVE II

I Sound Archive lyssnar vi till digitala soundscapes. Vi kopplar musikanläggingen till internet och lyssnar till Sveriges Radio P2 och andra internetresources som har kataloger av fågelsång, samt ornitologiska CD-skivor med typisk skandinavisk fågelesång. Vi lyssnar till de enkla fågelkallen, [-advarsler], -territorial och -parnings sånger och försöker att känna igen dessa.

18.15-18.30 SONOTOPIA II

I sonotopia diskuterar vi fförhållandetorholdet mellem ljud och plats, och vi överväger om det finns ett ljudets utopi. Vi presenterar avhandlingen "Site Soundscapes - Landscape architecture in the light of sound" vari Per Hedfors definierar begreppet "Sonotop": ett unikt ljud knutet till ett bestämt ställe- relaterade ämnen är akustisk ekologi och biologisk resonans.

18.30-19.15 SOUNDLAB II

I soundlab improviserar vi instrumentalt till playbacks av soundscapes som vi väljer från sound archive. Vi prövar att uttrycka och improviserar över fågelsång och andra ljud som vi har märkt i sound archive-timmen. Vi arbetar med ljudens timbre - dvs. den psykoackustiska tonkvaliten, s.k. klangfärg - samt mimicry/härmning av naturljud.

Ta gärna med ett instrument.

DAG 4

12:00-00:00 FÄLT i SKÅNE II

I fält i Skåne utforskar vi ljud i naturlandskapet - vi tager på ljudsafari till en av Skånes rofyllda platser, där vi i frånvaro av buller har i focus att frembringa, lyssna och spela in ljud till SOUND ARCHIVE.

DAG 5

16.30-17.15 KONKLUSION

oversat af : Beata Alberg