Duurzaam wonen

De vormgeving van het project is aantrekkelijk. Dat geldt niet alleen voor de individuele woningen maar ook voor de buitenruimte. De woonblokken zijn gegroepeerd rond een semi-openbaar hofje. Een groot deel van het gebied wordt gebruikt voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een speelplaats voor de kinderen, een centrale ontmoetingsplek, een jeu de boulesbaan en een fietsenberging.

Diversiteit en Samenhang

De Bongerd kiest voor diversiteit en samenhang. Voor samen leven en voor contact met de omgeving. Enkele woningen hebben eigen praktijkruimten. Ook zijn er bedrijfsruimtes in De Bongerd, waarin onder andere de buitenschoolse opvang Ontdek en Doe is gevestigd. Deze ruimtes worden ook gebruikt door gezamenlijke activiteiten, bijvoorbeeld ledenvergaderingen van de vereniging. Verder is er - naast de tuinen bij de individuele woningen - een gemeenschappelijke tuin met onder andere een kleine boomgaard, een speelplek die in samenwerking tussen de bewoners en de buitenschoolse opvang is ingericht, en het ‘amfitheater’, een gemeenschappelijke plek aan het water waar ’s zomers op initiatief van bewoners vaak kleine activiteiten worden georganiseerd.

Ecologische kwaliteit

Er is bij het ontwerpen en bij de bouw gestreefd naar een ecologische kwaliteit die verder gaat dan de ambitie van het toenmalige rijksbeleid (in het Nationaal Milieubeleidsplan). Zo hebben veel huizen een systeem waarbij het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor het spoelen van de toiletten en de wasmachine. In alle woningen zijn zeer waterzuinige toiletten volgens het Gustavsbergsysteem geïnstalleerd. Deze toiletten gebruiken slechts vier liter water per spoelbeurt. Dertig woningen zijn voorzien van een zonneboilercombi, die zorgt voor zowel het warme tapwater als het warme water voor de cv-installatie. Hiervoor wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van zonnewarmte, die in een collector op het dak van de woning wordt opgevangen. Er zijn grotendeels milieuvriendelijke en - voor zover mogelijk - recyclebare materialen gebruikt in de woningen en het energiegebruik is laag gehouden, zo blijkt ook uit de praktijk. In een aantal woningen zijn warmtewanden aangelegd, afgewerkt met leemstuc. Zo'n wand is energiezuinig en heeft, vooral in combinatie met leemstuc, een gunstig effect op het binnenmilieu. Verder zijn op drie woningen fotovoltaïsche cellen aangebracht, die zonlicht moeten omzetten in elektriciteit.

Houtskeletbouw

Het bouwsysteem is houtskeletbouw, met voornamelijk vurenhout uit Canadese en Scandinavische productiebossen. De houtskeletbouwwoningen hebben 'ademende' wanden zonder dampdichte folie. In alle buitenwanden en daken is cellulose, een recyclingproduct van papier, toegepast. Hierdoor gaat de isolatie-waarde van gevels, vloer en dak sterk omhoog. De betonnen vloeren zijn afgewerkt met een gegoten dekvloer op basis van gipsanhydriet. Anhydriet is gemaakt van rogips, dat minder milieubelastend is dan gewoon gips omdat het een industriële reststof is. De dekvloer is van de betonnen ondergrond gescheiden door een compound spray, dat een paraffine-achtig laagje achterlaat. Hierdoor hecht het anhydriet niet aan het beton, waardoor de kanaalplaten te zijner tijd geschikt zijn voor hergebruik.

Mens- en milieuvriendelijk

De woningen zijn ontworpen door ORTA-atelier. De bewoners hebben voor dit architectenbureau gekozen en de ontwerpen zijn in overleg met ORTA tot stand gekomen. In het ontwerp van de individuele huizen en in de buurt als geheel zijn zowel de mensvriendelijke als de milieuvriendelijke uitgangspunten van MMWZ vormgegeven. De bouw is milieuvriendelijk en energiezuinig uitgevoerd op een manier die in veel gevallen verder gaat dan de maatregelen die in het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen zijn beschreven.