Sähköverkkoon kytkettävät aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit tuottamaan kodin omaa sähköä

Aurinkopaneelit ovat tuttuja useille suomalaisille kesämökeiltä, jossa niitä käytetään akkujen lataukseen. Keski-Euroopassa aurinkopaneeleita käytetään kuitenkin yleisesti tuottamaan sähköä suoraan talojen sähköverkkoon, ilman akkuja.

Aurinkopaneelijärjestelmään kuuluva verkkoinvertteri muuttaa aurinkopaneelien syöttämän tasajännitteen normaaliksi 230V vaihtojännitteeksi. Perinteisesti invertterit ovat tarvinneet toimiakseen korkean tasajännitteen, josta syystä paneeleita on pitänyt asentaa suuri määrä.

Invertteritekniikan kehittymisen myötä korkeaa jännitettä ei enää tarvita, vaan jopa yksittäinen aurinkopaneeli voidaan kytkeä kiinteistön sähköverkkoon. Tällaista invertteriä kutsutaan mikroinvertteriksi ja se on paneelikohtainen. Invertterit kytketään toisiinsa kiinni ja järjestelmään voidaan ketjuttaa haluttu määrä aurinkopaneeleita yhteen.

Mikroinverttereillä toteutettu aurinkopaneelijärjestelmä on yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Aurinkopaneelijärjestelmän rakentamisen voi aloittaa vaikka yhdestä paneelista ja ruokahalun kasvaessa järjestelmää voi laajentaa haluamallaan tavalla.

Invertteri syöttää ulos normaalia 1-vaiheista 230V töpselisähköä, joten invertteriketjusta lähtee tavallinen sähkökaapeli, joka kytketään sulaketauluun. Katolle ei tarvitse siis kytkeä korkean tasajännitteen kuljettamiseen tarkoitettuja erikoiskaapeleita.

Aurinkopaneelien tuottama sähkö menee suoraan kiinteistön omaan käyttöön. Sähköyhtiöltä ostetun sähkön määrä vähenee vastaavasti ja sähkölasku pienenee.

Pienen kokonsa ansiosta invertteri voidaan asentaa suoraan aurinkopaneelin taakse samaan telineeseen, johon paneeli on kiinnitetty. Kaapelointi on yksinkertainen toteuttaa: aurinkopaneeli kytketään invertteriin, invertterit kytketään toisiinsa ja tavallinen sähkökaapeli ohjataan katolta alas.

Mikroinverttereitä voi ketjuttaa yhteensä 15 kappaletta peräkkäin. Asennettaessa useampia paneeleita nämä kytketään kahteen tai useampaan ketjuun. Jos paneelit halutaan kytkeä 3-vaihejärjestelmään, niin tämä tapahtuu kytkemällä kolme paneeliketjua kukin omaan vaiheeseen sulaketaulussa.

Tuotannon mittaus ja valvonta

Järjestelmään kuuluu osana eGate valvonta- ja verkonsuojalaite, joka seuraa jokaisen paneelin toimintaa. Valvontalaite näyttää LCD näytössä aurinkopaneelien tuotantotehon. Lisäksi laite kerää yksittäisten paneelien tuotantotiedot ja lähettää ne internetin välityksellä valmistajan palvelimelle, josta omien aurinkopaneelien toimintaa voi seurata internet selaimella.

Valvontalaite toimii myös verkonsuojalaitteena ja katkaisee virransyötön verkkoon, jos sähköverkossa ilmenee vika. Lisäksi eGatessä on ylijännitesuojaus salaman iskun varalta.

Mikroinvertterien edut

Mikroinvertterillä on selkeitä etuja verrattuna yksittäisen isompien invertterien käyttöön. Koska mikroinverttereitä käytettäessä jokainen paneeli toimii itsenäisesti, ei yhden paneelin vikaantuminen, likaantuminen tai vaikkapa varjoon joutuminen vaikuta muiden paneelien toimintaa. Perinteisesti kytkettynä yhden paneelin varjostuminen on voinut tiputtaa koko paneelirivin tuotannon.

Mikroinverttereitä käytettäessä vältytään korkeiden tasajännitteiden kaapeloinneilta. Jos paneelit kytketään perinteisesti sarjaan, näiden synnyttämä jännite on useita satoja voltteja. Tätä jännitettä ei voida kytkeä pois päältä esim. tulipalon sattuessa, vaan paneelijännite pysyy korkeana niin kauan kuin aurinko paistaa. Mikroinvertterin tapauksessa syöttökaapelin virran katkaiseminen sulaketaulusta lopettaa välittömästi invertterien sähkönsyötön.

Mikroinvertteri mahdollistaa helpon tavan tuottaa aurinkopaneeleilla uusiutuvaa energiaa omiin tarpeisiin. Tuotannon määrää voidaan myös tarkasti seurata.

Tekniset tiedot

Hinnat

Involar MAC250 mikroinvertteri

Involar eGate verkonvalvontalaite

Involar verkkokaapeli RST2513S

 279,00 eur

 639,00 eur

 24,00 eur