Citroën ID/DS

Citroën D-malleihin hurahtanut? Hyvä, sillä luet juuri niille omistettua sivua. Mikäli Isot Kissat kiinnostavat, olet oikeassa paikassa!

Syy miksi tämä sivusto on olemassa ei niinkään ole se, että jotain tietoa maailmasta puuttuisi. Ennemminkin syynä on Suomalaisen näkökulman puuttuminen. Tällaisia harrastajien luomia projekti sivuja on netissä  joitakin, joista olen myös ammentanut teknisiä vihjeitä. Olen myös koittanut hieman ristiin tarkastaa tietoja jotta ihan päättömyyksiä en levittäisi. Perimmäisenä tietopankkina toimii mainio "Original Citroen DS, The Restorer´s Guide"  kirja. Lisäksi Citroen kerholla on laaja valikoima teknistä materiaalia, jäsenistön ja eri maanosien harrastajien tietotaidosta puhumattakaan. 

Citroën DS ja ID ovat nykyisin harvinaisia, mutta vielä monella tavalla väärinymmärrettyjä autoja. Niihin liittyy monia myyttejä ja uskomuksia. "Fakta tietoa" joka on periytynyt suusta korvaan Esson baareissa ja kahvipöydissä. Enon veljen langon kokemuksia kertoillaan vieläkin tositarinoina. Useat niistä eivät aivan pidä paikkaansa.
Kun aloitin D-mallin harrastamisen vuosia sitten, jouduin metsästämään tietoa tämän, tuolloin itselleni täysin tuntemattoman, auton tekniikasta ja historiasta pitkin Internetiä. Tietoa on toki yllinkyllin, mutta sitä on niin monessa paikassa ja eri muodossa, suurin osa englanniksi. D-mallista kiinnostuneen on melko vaikeaa saada autosta yleiskäsitystä suomen kielellä.
Youtube haku antaa tosin aika kivan kattauksen DS aiheisia videoita.

Tavoitteena onkin ollut koota tietoja eri lähteistä yhteen paikkaan. Olen käyttänyt lähteinä Internetin ja kirjallisuuden lisäksi käytännön jutusteluja ja kirjeenvaihtoa harrastajien kanssa. Tietysti oman kokemuksen kertyminen auttaa asiassa ja mielelläni jaan tätä tietoa muillekin. Hyvänä resurssina on ollut myös Citroen kerhon tapaamiset.
Kiitosta kuuluu ACRy:n mainiolle harrastajakollegoille.
Tarinaa tästä autojen kuningattaresta olisi vaikka keskikokoisen kioskidekkarin sivumäärän verran (ja niinhän sitä onkin). Sen historiassa on monia mielenkiintoisia tarinoita ja tekniikka täyttäisi useamman kirjan (ja täyttääkin). Kaikkea nippelitietoa ei ole täällä mutta täältä pääsee nippelitiedon lähteille linkkien kautta. Jotain jää aina uupumaan enkä tietenkään pysty ihan kaikkea käsittelemään. Jos joku asia jää askarruttamaan niin ainahan voit ottaa yhteyttä ja kysyä. Jos en itse osaa vastata niin voin aina kysyä itseäni viisaammilta. 
Jos joku tästä saa hyödyllistä tai muuten vaan mukavaa ajanvietettä, on sivujen tarkoitus jo toteutunut.

Kiittäen:
Mika Sivonen
sivonenmika72@gmail.com
0500 641 520 

Oma autoni ennen...
Omani ennen...
Oma autoni
...ja jälkeen.


Comments