Geschiedenis WSV Strijensas

De Westhaven

In 1961 was,bij de aanleg van de kade van de Leendertspolder, grond nodig voor een oprit naar de Buitendijk. Een perceeltje riet, gelegen langs de westzijde van de Buitenhaven, werd hiertoe tot 2.00m - N.A.P. afgegraven. Zo ontstond de Westhaven waarvan een aantal ligplaatshouders, zoals de toenmalige Dijkgraaf Overwater en een aantal Strijense notabelen, in 1962 overgingen tot oprichting van de WSV Strijensas waarna het perceeltje water met een autoparkeerplaats in erfpacht werd verkregen. In 1970 werd het haventje uitgebreid tot 27 ligplaatsen.

Jachthaven eind jaren 50 gezien vanaf de sluis.

De jachthaven

Nadat eerdere pogingen faalden om het terrein ten oosten van de Buitenhaven een recreatieve invulling te geven werd in 1971, één jaar na de afsluiting van het Haringvliet, de Jachthaven Strijensas gesticht. Deze bood ligplaats aan ca. 150 schepen. Waar eerder op het haventerrein een rietschuur stond verrees in 1976 het havengebouw. Vóór de oorlog stonden hier een aantal kanonnen opgesteld ter verdediging van de Moerdijkbruggen en dat is de verklaring voor de naam van het café-restaurant dat in het havengebouw werd gevestigd : "de Batterij" . Watersport werd een populaire vorm van vrijetijdsbesteding, hetgeen in 1979 leidde tot de uitbreiding van de haven tot ca. 300 ligplaatsen en in 1986 tot de bouw van de botenloods. In 2006 werden de westelijke havendam en de tussendam afgegraven. Zo ontstond een ruimer havenbassin dat geheel opnieuw werd ingericht volgens de normen van de 21e eeuw, met o.a. vier nieuwe drijvende steigers voorzien van alle wenselijke voorzieningen.

De vereniging

Vanaf de aanleg in 1971 ontstond in de Jachthaven Strijensas al snel een "club van watersporters" en nadat de belangen van de oorspronkelijke ligplaatshouders aan de Westhaven waren ondergebracht in een nieuw opgerichte Vereniging van Eigenaren werd in 1972 besloten om de krachten van beide "clubs" te bundelen.

"Johan Willem Friso*" werd als nieuwe naam overwogen, maar uiteindelijk werd besloten om de overkoepelende vereniging onder de bestaande naam "WSV Strijensas" voort te laten leven.

* Johan Wilem Friso, de Prins van Oranje, verdronk op 14 juli 1711 nabij Strijensas toen hij met zijn koets het Hollands Diep wilde oversteken en de veerboot door een plotselinge sterke windvlaag omsloeg.

Het waren "andere tijden". De watersport werd populair en het aanbod van ligplaatsen rond het Hollands Diep bleef achter bij de vraag. Van aankomende ligplaatshouders kon daarom verlangd worden om lid te worden van de WSV. De oude heer Theuns, destijds de beheerder van de Jachthaven, was dan ook de belangrijkste ledenwerver van de vereniging. In 1977 zou het ledental zelfs toenemen tot 267 leden (inclusief contributiebetalende gezinsleden).

Van Ark naar Bark

Al in de eerste jaren van de nieuwe WSV Strijensas ontstond de behoefte aan een clublokaal . De Jachthaven Strijensas stelde daarom een oud arkje ter beschikking aan de vereniging. Echter, het bestuur van de Gemeente Strijen, bezorgd over de hygiene en de veiligheid, was niet gelukkig met het intensieve gebruik van het arkje. Onder voorwaarde dat het arkje zou verdwijnen verleende het Gemeentebestuur daarom in 1978 toestemming om een etage in de werkplaats van het havengebouw te construeren waarop de WSV, haar clublokaal "de Bark" mocht inrichten (hetgeen de naam van de jaarlijks gehouden clubzeilwedstrijd om de Barkbokaal verklaard). Een belangrijk deel van de inrichting werd door de leden zelf gebouwd. Gedurende tal van jaren troffen de leden elkaar hier, aan de stamtafel , om ervaringen te delen en de kelen te smeren