Ανοίγει αύριο ο δρόμος για τις νέες περικοπές στις συντάξεις

Πριν καν ψηφιστούν οι νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τις οποίες προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, το Υπουργείο Εργασίας "τρέχει" να φέρει τις επόμενες, οι οποίες αναμένεται να είναι και πιο σκληρές μιας και -όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες- θα πλήξουν κατ΄ ελάχιστον 11% τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Έτσι αναμένεται να πληγούν οι αποδοχές περίπου του 40% των συνταξιούχων της χώρας.

"Θεωρητική πλατφόρμα" για αυτές τις περικοπές αναμένεται να αποτελέσει το πόρισμα της 12μελούς Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να "καθαρογραφεί" σήμερα το απόγευμα στην τελευταία συνεδρίασή της.

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών θα παρουσιάσει αύριο -δηλαδή πριν ψηφιστούν οι συνταξιοδοτικές αλλαγές που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο- ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται πως μέχρι 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό, ενώ μία τελική εικόνα των αλλαγών θα υπάρξει τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πόρισμα θα προβλέπει την πρόταση για τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων – εισφορών για όλους τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους, νέους και παλιούς σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την κατεύθυνση την έχει δώσει το ίδιο το νέο Μνημόνιο που αναφέρει ξεκάθαρα πως πρέπει να υπάρξει "εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)".

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του αρμόδιου Υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, η "ενιαιοποίηση" των κανόνων εισφορών – παροχών θα φέρει περικοπές 11% κατά μέσο όρο στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Εκείνοι οι παλιοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι που θα πληγούν θα είναι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και οι απόμαχοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενώ θα μειώνονται οι συντάξεις, θα αυξάνονται οι εισφορές για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ενοποιήσεις ταμείων

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών θα καταπιάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και με άλλα δύο βασικά θέματα: Την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Η ενοποίηση, βάσει μνημονίου, θα γίνει σε δύο στάδιο. Το πρώτο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016 και δεύτερο έως το Δεκέμβριο του 2017. Στο πρώτο στάδιο φαίνεται να προκρίνεται η εξής λύση:

* η ενσωμάτωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός συντελεστή βιωσιμότητας στο ΕΤΕΑ, θα έφερνε μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις από το 2016. Παράλληλα, αναμένεται να έλθουν περικοπές 5 - 8% στα εφάπαξ του Δημοσίου, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ενοποίηση και των διαφόρων ταμείων πρόνοιας.

* η ενοποίηση του ΟΑΕΕ με τον ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι). Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των εισφορών στον ΟΑΕΕ, μιας και το νέο Μνημόνιο προβλέπει υπολογισμό με βάση το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων, χωρίς να αποκλείεται και ο συνυπολογισμό της περιουσίας τους αφού ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ (Ιούνιος 2016)

* η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας, στο στόχαστρο θα μπουν τα αποθεματικά ύψους 2 δισ. ευρώ τα οποία διαχειρίζονται οι ΑΕΔΑΚ και η ΕΔΕΚΤ αλλά και τα ακίνητα αξίας 1,5 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων.

Θεριεύουν τα ελλείμματα των Ταμείων

Την ίδια στιγμή που εντείνονται οι διεργασίας για το νέο Ασφαλιστικό, τα ελλείμματα των Ταμείων μεγαλώνουν. Όπως αποκάλυψε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014:

- Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά 5,4% (-670 εκατ. ευρώ)

- Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκαν κατά 13,3% (1,384 δισ. ευρώ)

- Οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού μειώθηκαν κατά 12,9% (-240 εκατ. ευρώ)

- Οι δαπάνες για συντάξεις μειώθηκαν κατά 0,4% (-65 εκατ. ευρώ)

- Οι δαπάνες για παροχές ασθενείας μειώθηκαν κατά 17,4% (-474 εκατ. ευρώ).

Λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κυρίως διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν στα 2,571 δισ. ευρώ τον Αύγουστο έναντι 2,457 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπει έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης το 2015 και... 2,6 δισ. ευρώ το 2016. Για την κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει μέτρα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 1,1 δισ. ευρώ είναι προσδιορισμένα, ενώ τα υπόλοιπα κοντά 750 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την μελλοντική "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων", υπονοώντας εκείνη που θα θεσπιστεί στα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου.

Πηγή: Capital.gr, 14/10/2015