Artists statement

Riikka Rosmar

Riikka Rosmar (s. 1969 Luumäki) on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataideyksiköstä vuonna 2012.

Riikka Rosmar kuvaa teoksissaan hyvin henkilökohtaisella tasolla eri tunnetiloja luontoelementtien avulla. Erityisesti puut ovat Rosmarille kuin tarinankertojina ja avustajina, miten hän kokee luonnon monimuotoisuuden ja haavoittuvaisuuden. Riikka Rosmar kysyy teoksillaan, miten tulevat sukupolvet voivat selviytyä, jos me emme toimi ja tee voitavaamme suojellaksemme tätä ainutlaatuista yhteistä luontoamme.

Luonto ja puut ovat Riikka Rosmarille lohduttajia ja tyynnyttäjiä sekä suunnan näyttäjiä koko ajan kiireellisemmäksi ja haastavammaksi muuttuvassa maailmassamme. Puut ovat hitauden muistuttajia ja kärsivällisyyden opettajia sekä parantajia rauhoittavalla elämän rytmillään. Joissakin Rosmarin teoksissaan kuvaamat ihmishahmot ovat lähinnä symbolisia kuvia ihmisen ja luonnon välisen kunnioittavan ja arvostavan symbioottisen suhteen tärkeydestä, ilman nykyistä surutonta kertakäyttökulttuuria ja jatkuvaa hyödyn tavoittelua.

Luonto on sekä turvapaikka että voimauttava ja ravitseva lähde, josta Riikka Rosmar ammentaa itselleen tärkeitä aiheita ja tunnelmia. Puut ja kaikki muut näkyväiset ja myös näkymättömät elementit ovat sekä Rosmarin tunteiden tulkkeja että luonnon suuren hengen kuvajaisia. Metsän ja puiden syvä kauneus antavat vielä oman viimeistelevän silauksensa, kun hän työstää teosaihiota luontonäystä valmiiksi taideteokseksi.

Puut, kuten muutkin luontokappaleet ilmaisevat Riikka Rosmarin teoksissa olevansa yhtä arvokkaita kuin ihmisetkin, vaatien huolenpitoa ja kunnioitusta. Luonto on ja tulee aina olemaan meitä vahvempi, mutta samalla se on myös erittäin haavoittuva. Siksi Rosmar ilmentää teoksillaan, että luontokappaleet tuntevat myös kipua ja tuskaa. Hän toivoo, että kunnioittaisimme ja arvostaisimme luontoa ja sen monimuotoisuutta sekä ainutlaatuisuutta samalla lempeydellä ja sympatialla, jolla kohtelemme toivottavasti kaikkia luontokappaleita.