Alles wat je moet weten over Permacultuur

We werken in onze samentuin volgens de principes van de permacultuur. Permacultuur tracht systemen te creëren die zichzelf in stand houden, net zoals in de natuur. Bovendien boots je zoveel mogelijk het ecosysteem van je streek na. Als dit lukt, heb je een mooie opbrengst met een minimum aan energie en zonder afval. We doen dit omdat we houden van de natuur en omdat we willen dat onze tuin ecologisch duurzaam is.

Je kan dit filmpje bekijken waarin de algemene principes van de permacultuur worden uitgelegd. (Onder 'instellingen' kan je de ondertiteling aanpassen naar het Engels, Frans, of Arabisch).


Deze pagina zal ook voortdurend aangevuld worden met filmpjes uit onze eigen tuin waarin we uitleggen waarom en hoe we bepaalde dingen doen om zoveel mogelijk te kunnen oogsten op een ecologisch duurzame manier. Kom dus geregeld eens een kijkje nemen! Veel leerplezier!


Tips en weetjes uit de permacultuur:


  • we vermijden het gebruik van kunstmest in de permacultuur. We voeden de bodem en de groenten door regelmatig groencompost toe te voegen, en te mulchen.

  • hou steeds je lege zaadzakjes bij; zo weet je goed wat je welk jaar gezaaid hebt, en kan je vergeten info gemakkelijk terug op zoeken.

  • Spitten voor het zaaien is niet nodig. Door de aarde om te spitten, schud je de lagen bacteriën die de bodem rijk maken, door elkaar. Hierdoor doen ze niet langer hun werk. Het is beter om de bacteriën in de onderste aarde te laten, en voor het zaaien slechts met de woelvork te passeren om de aarde lichtjes los te maken.