Alles wat je moet weten over Permacultuur

We werken in onze samentuin volgens de principes van de permacultuur. Permacultuur tracht systemen te creëren die zichzelf in stand houden, net zoals in de natuur. Bovendien boots je zoveel mogelijk het ecosysteem van je streek na. Als dit lukt, heb je een mooie opbrengst met een minimum aan energie en zonder afval. We doen dit omdat we houden van de natuur en omdat we willen dat onze tuin ecologisch duurzaam is.

Je kan dit filmpje bekijken waarin de algemene principes van de permacultuur worden uitgelegd. (Onder 'instellingen' kan je de ondertiteling aanpassen naar het Engels, Frans, of Arabisch).


Deze pagina zal ook voortdurend aangevuld worden met filmpjes uit onze eigen tuin waarin we uitleggen waarom en hoe we bepaalde dingen doen om zoveel mogelijk te kunnen oogsten op een ecologisch duurzame manier. Kom dus geregeld eens een kijkje nemen! Veel leerplezier!


Tips en weetjes uit de permacultuur:


  • we vermijden het gebruik van kunstmest in de permacultuur. We voeden de bodem en de groenten door regelmatig groencompost toe te voegen, en te mulchen.


  • hou steeds je lege zaadzakjes bij; zo weet je goed wat je welk jaar gezaaid hebt, en kan je vergeten info gemakkelijk terug op zoeken.


  • Spitten voor het zaaien is niet nodig. Door de aarde om te spitten, schud je de lagen bacteriën die de bodem rijk maken, door elkaar. Hierdoor doen ze niet langer hun werk. Het is beter om de bacteriën in de onderste aarde te laten, en voor het zaaien slechts met de woelvork te passeren om de aarde lichtjes los te maken.


  • SLAKKENSEIZOEN! we hebben een nat voorjaar gehad waardoor er veel slakken zijn. Deze slakken verstoppen zich overdag onder bladeren, onder boomschors, in lang gras of in gaatjes van muren. ' avonds trekken ze er op uit om voedsel te zoeken. Ze eten ontzettend graag jonge plantjes. Het is belangrijk om iedere avond op slakkenjacht te gaan en de slakken die je vindt, ver weg van de tuin terug neer te zetten, anders kan je in de zomer niet genieten van lekkere tomaten,... Sommige mensen leggen zout op slakken, maar dat zout komt dan ook in de bodem terecht en dat is niet goed voor de kwaliteit van de bodem. Ofwel laat je ze leven en zet je ze ver weg van je plantjes, ofwel knip je ze door twee.... Als het droger weer is, kan je de jonge plantjes ook altijd beschermen met eierschalen, of assen. Als het erg nat is daarentegen, glijden de slakken daar gewoon over.


  • Om te vermijden dat je te veel water moet geven, is het heel belangrijk de bodem rond de plant goed te bedekken met mulchmateriaal zoals gemaaid gras, stro, schors, of bladeren. Let er wel op dat je het gemaaid gras niet te dik legt!


  • Let bij het planten van de jonge plantjes erop dat je de kiemblaadjes en het stuk steel waar geen blad aan hangt, mee onder de grond steekt. Deze kiemblaadjes sterven zowieso af. Door het jonge plantje dieper in de grond te steken, stimuleer je de wortelgroei waardoor de plant sterker zal zijn.


  • aardbeiseizoen! Geeft de aardbeien de tijd om goed rood te worden door de zon, dan zullen ze zoeter smaken. De aardbeien in de winkel worden vaak geplukt als ze nog niet helemaal rood zijn, omdat die nog een traject moeten afleggen, en ook in de winkel nog even moeten blijven kunnen liggen. Heb je aardbeien in de tuin, dan kun je ze meteen opeten, waardoor je de luxe hebt ze lang genoeg in de zon te laten rijp worden.


  • Spint op de appelbomen... Spint is een klein beestje dat zich graag nestelt op de appelbomen. Ze kunnen de jonge appelbomen flink aantasten. Controleer de jonge boompjes regelmatig op spint. Zie je de pluisjes met de beestjes? Haal ze er af en knijp ze fijn zodat ze sterven.

  • Pompoenen! Hoe weet je of je pompoenen rijp zijn? Wacht totdat de steel helemaal houtkleurig is, dan pas is de pompoen klaar om te oogsten. Snij de pompoen niet af aan de dikke steel, maar wel wat verder, waar de stengel vertakt met andere stengels van de plant

  • Winterwerk: We bereiden de tuin voor op de winter. Lege bedjes worden gewoeld met de woelvork, en de bedjes worden bedekt met een laagje compost, en vervolgs met bladeren en takken (zodat de bladeren niet gaan waaien). Eigenlijk maak je een soort van minibosje. Staan er nog gewassen op het bedje? Leg er dan wat bladeren tussen zodat de warmte in de grond blijft.