Samenvouwbare tekst

De Japanse steenhouwer

Er was eens een steenhouwer in Japan, hij was ontevreden met zijn werk omdat hij weinig verdiende en niets te vertellen had.

Op een dag, als de steenhouwer aan het werk is, komt de keizer voorbijgereden. Jaloers kijkt de steenhouwer naar de keizer en zegt: "Ik wou dat ik de keizer was, dan was ik de machtigste." Daarop verschijnt een geest die zegt: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." De volgende ochtend wordt de steenhouwer wakker in het paleis en beseft dat zijn wens is uitgekomen.

Het eerste wat hij doet is op een ritje gaan. Als door de brandende zon zijn dragers het niet meer kunnen volhouden, kijkt hij op naar de zon en zegt: "De zon, die spot met mij, zij is nog machtiger dan ik. Ik wou dat ik de zon was." Dan verschijnt de geest weer en zegt: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Dan verandert hij in de zon.

Hij laat het land onder hem verschroeien en voelt zich het machtigste van alles. Maar dan schuiven er wolken onder hem door. Het land onder de wolken is nu beschermd tegen zijn brandende zonnestralen. Kwaad zegt hij: "Die wolken spotten met mij, zij zijn machtiger dan ik! Ik wou dat ik die wolk was." Dan verschijnt de geest weer en zegt: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Hij veranderde van de zon tot een wolk.

Nog machtiger dan de zon verwoest hij het land met windvlagen en de gewassen en de grond spoelen weg door zijn overvloedige regen. Alles breekt en spoelt weg door hem, behalve de rotsen, die blijven gewoon staan. Kwaad kijkt hij op de rotsen neer en zegt: "Die rotsen spotten met mij, zij zijn machtiger dan ik. Ik wou dat ik een rots was." Dan verschijnt de geest weer en zegt: "Zoals u wenst, zal het gebeuren." Zo veranderde hij van een wolk tot een rots en weerstaat hij alle stormen en rivieren.

Maar op een ochtend komt er een steenhouwer langs. Hij hakt grote stukken uit de rots en loopt weer weg. "Die steenhouwer spot met mij," zegt hij kwaad, "hij hakt mij aan stukken. Hij is machtiger dan ik. Ik wou dat ik een steenhouwer was." Dan verschijnt de geest weer en zegt: "Zoals u wenst, zal het gebeuren."

Dan verandert hij in een steenhouwer, net zoals hij oorspronkelijk was.
Hij verdient weinig, heeft niets te vertellen, maar is gelukkig.


Bron: Wikipedia

Hasedera tempel

In de stad Kamakura staat de boeddhistische tempel Hasedera.
De tempel zou in de achtste zijn gebouwd, hoewel de meningen daarover verdeeld zijn.
De tempel is omgeven door een uitgestrekte tuin waarin honderden Jizo-beeldjes staan. Jizo is een prins die afstand deed van het koningschap om boeddhistische monnik te worden.

Kamakura ligt aan de Sagamibaai, zo’n 50 km ten zuidwesten van Tokio. Nabij de tempel staat de Grote Boeddha, een bronzen beeld van ruim 13 meter hoog, gebouwd rond 1250.
Oorspronkelijk was het beeld voorzien van bladgoud.

Klik hier voor foto's van Hasedera.

Garan tempel

Ten zuiden van Osaka ligt de heilige berg Koyasan, op een hoogte van bijna 1000 meter. In het begin van de 9e eeuw werd hier vanuit China het Shingon geïntroduceerd en is sindsdien een voorname stroming in het Japanse boeddhisme geworden.

In de loop der eeuwen zijn er wel honderd tempels op de Koyasan gebouwd. De belangrijkste is Garan, bestaande uit de Konda hall en de oranje pagode Konpon Daito die met z’n 45 meter boven alles uitsteekt.

Koyasan staat op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Rokuon-Ji tempel

De Zen-boeddhistische Rokuon-Ji tempel staat in Kioto, de stad in het oosten van Japan die 12 eeuwen lang de hoofdstad van het land was.

Onderdeel van de tempel is het Gouden Paviljoen, gelegen aan water waarin het reflecteert en waarop het lijkt te drijven. Het paviljoen diende ooit als onderkomen van een machtige staatsman. Pas later werd de villa omgevormd tot Zen-tempel.

Miyajima tempel

Op het eiland Miyajima nabij Hiroshima vind je verschillende tempels. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Itsukushima-schrijn met de rode toegangspoort Torii, dat na de atoombom op Hiroshima is blijven staan. Veel Japanners bezoeken het eiland als ware het een bedevaartsoort.

De toegangspoort staat in het water van de Japanse Binnenzee. Aangezien bezoekers het eiland per boot bereiken, is het toepasselijk dat de entree in het water ligt.

Klik hier voor foto's van Miyajima.

Google Sites-uitleg:

  • Samenvouwbare tekst is handig voor een overzichtsweergave. De gebruiker van de website kiest zelf het onderwerp om te lezen.

  • De bronvermelding onder het verhaal van de Japanse steenhouwer is als volgt toegevoegd:

    • Kopieer eerst het adres van de webpagina in Wikipedia.

    • Plak dit vervolgens in het tekstvak. Bewerk daarna de link en geef als tekst Wikipedia op.