Boeken Nl

Claude Figus. Vertaald uit het frans. Figus was jarenlang de secretaris van Edith Piaf. Na in andere biografieen meer over Claude Figus te hebben gelezen, is dit in mijn ogen niet echt een betrouwbare biografie.

Jeroen Brouwers. Collectorsitem. Het is het schrijversdebuut van Brouwers. Zelf noemde hij dit boek een "jeugdzonde, blij dat het onvindbaar is". (ha! ik heb m toch gevonden!). Maar inderdaad geen bijster betrouwbare biografie. Je merkt dat er niet veel studie aan vooraf is gegaan en (nagenoeg) niets is nagetrokken. Niet helemaal de schuld van de schrijver, want Piaf hield zelf veel van die verhalen levend. Wat er verteld werd, was voor haar minder belangrijk. Als ze maar over haar bleven schrijven.

Claude Lelouch. Vertaald uit het frans. Geen biografie, maar een geromantiseerd verhaal over de kortstondige, hevige liefdesverhouding van Edith Piaf met Marcel Cerdan, bokskampioen. Parallel en spiegelbeeldig daaraan loopt het verhaal van Jacques en Margot, die uiterlijk sterk op Edith Piaf lijkt. De eerste verhouding eindigt tragisch met het verongelukken van Marcel, de tweede kent juist een goede afloop. Zeer beeldend geschreven door de filmmaker Lelouch. Hoewel het geen filmscenario is, zijn in het boek de elkaar opvolgende scenes duidelijk te onderscheiden. Lelouch denkt in film-scenes en visuele beelden, en dat blijkt duidelijk.

Simone Berteaut. Isbn 9026945027 2e druk 1974. Deze biografie vind ik absoluut onbetrouwbaar. Er staan genoeg passages in waarbij je niet eens onderzoek hoeft te doen om te weten dat het niet klopt. Ik heb het met kromme tenen gelezen.

Door mijn sis gevonden in een zaakje in Leeuwarden. Grappig, van het boek waar ik vóór het lezen al een hekel aan had, daar heb ik er nu 2 van.

Mythe over de geboorte van Edith Piaf kan natuurlijk niet ontbreken in een boek met geschiedenisverhalen over Parijs waar je niet omheen kunt.

Wim Zaal. EAN 9789461532725. Uitgave 2013. N.a.v. vijftigste sterfdag van 'de mus van Parijs' - die in de hele wereld wordt herdacht - verschijnt deze onthutsende biografie. Er zijn tal van leugens en legenden over Edith Piaf in omloop gebracht; pas in de laatste twintig jaar is de ware toedracht van de gebeurtenissen aan het licht gekomen, en die grijpt je nog sterker bij de keel dan de verzinsels. Toch komt dat werkelijke levensverhaal pas via deze uitgave in het Nederlands beschikbaar. Tegelijk beperkt het boek zich niet tot simpele feiten: Wim Zaal stoot door naar Piafs karakter en stelt de vraag, waarin de magie van haar stem ligt. Deze uitgave is eindelijk de (kritische) hulde, die de koningin van het chanson verdient. Wel een lekker leesboek.

Toon Hillewaere. Hillewaere is een oud-leerkracht Frans die al jaren gepassioneerd is door het chanson. Hij heeft biografieen over Edith Piaf doorgeworsteld op zoek naar de waarheid. Ondanks het feit dat ik van mening ben dat Hillewaere gedegen onderzoek heeft verricht, (hij verantwoordt wat hij schrijft, dat doe je niet als je geen voorwerk hebt verricht) ben ik ook van mening dat we wellicht nooit de héle waarheid zullen kennen. Dit geeft Hillewaere zelf ook aan in het voorwoord van zijn boek: gebruik je gezonde verstand. Het mysterie van Piaf wil noch kan hij (helemaal) ontrafelen.

Het aanzien van 1963. De korte tekst is bagger. Niet relevant.

Frans voor de tweede fase. Antwoordenboek 5 VWO (marktplaats)

Frans voor de tweede fase. Werkboek 5 VWO. (marktplaats)