LA MELODIA

La melodia és l'element horitzontal de la música. Pel compositor és l'eina principal per expressar sentiments i emocions a través de notes musicals successives que, estructurades per frases, aporten significat.

QUÈ VOL DIR “ELEMENT HORITZONTAL DE LA MÚSICA”?: Significa que les notes que la composen son successives i formen una línia imaginària anomenada LÍNIA MELÒDICA, que conté SONS I SILENCIS.

ELS ELEMENTS que fan que una melodia tingui sentit són els següents:

  1. UNA LÍNIA MELÒDICA és una línia imaginària que va de nota a nota i que ens permet veure el «disseny» melòdic que el compositor tenia en ment. AIXÒ DEPÈN DELS INTERVALS ENTRE NOTES.

Línia melòdica predominantment conjunta:

Hi predominen notes conjuntes (estableixen intervals de 2a entre elles).

Línia melòdica predominantment disjunta o amb salts:

Hi predominen notes disjuntes (estableixen intervals de 3a o més entre elles).

2. ELS INTERVALS mostren la distància que hi ha entre dues notes (representat per un número ordinal),així com la seva diferència sonora (representat per tons i semitons). Poden ser simples o compostos, depenent de si excedeixen de la 8a.

Dels intervals hi ha més informació aquí.

3. LES ESCALES: Qualsevol melodia parteix d'una escala determinada. La musica tonal (tonalitat) parteix d'un sistema ordenat d' escales. Les escales son notes ordenades segons l'altura.

  1. LES ESCALES DIATÒNIQUES, MAJORS I MENORS:

Una escala es una ordenació de notes successives que formen un interval de 8a. El Iº s'anomena tonica i el Vº s'anomena dominant. Les escales diatòniques tenen 5 tons i 2 semitons(semitò=1/2 to). Tenen, per tant, 8 notes. En les escales M els semitons estan entre el IIIº-IVº i el VIIº-VIIIº .Ex. Do M.

En les escales m els semitons estan entre el IIº-IIIº i el V-VIº.Ex. La m.

Pots escoltar les escales aquí.

2. LES ESCALES CROMÀTIQUES: Les escales cromàtiques només s'ordenen per semitons. Tenen, per tant, més de 8 notes. No poden ser Majors o menors perquè tenen els semitos a tots els graus. Ex. Cromàtica de Do

LES ESCALES SOBRE UN TECLAT: Partint d'una 8a del piano de Do a Do, veureu que les notes en un teclat en blanc fan d'escala diatònica i les tecles blanques i les negres reflecteixen la cromàtica.

Per identificar l'escala a partir d'una melodia determinada necessitem saber què són les ARMADURES.

4. LES FRASES:

Una frase, en música, és allò que dóna sentit a la melodia. Són notes successives, que ordenades d'una manera determinada dónen significat a la melodia (com si a l'hora d'escriure penséssim en determinades paraules que, segons com les ordenem donem sentit a allò que escrivim, com si fos una oració). És la unitat formal més simple d'una melodia. Un conjunt de frases formarà un tema: Per tant, cada frase fa la seva funció que consistirà en fer acabar un tema o no, i en aquest cas, si aquest tema fos l'últim final de la melodia. Per aquesta raó existeixen frases suspensives i frases conclusives.

Fragment inicial de la melodia d'ABBA, "Mamma Mia"

Posem les frases en groc. En aquest cas les dues frases són iguals, malgrat tinguin un text diferent. El text ajuda a identificar-les però no n'és el factor determinant.

Per aquesta raó cal identificar les frases tinguin text o no. Moltes vegades van separades de silencis, que serveixen de respiració; altres vegades hi ha valors o figures de durada més llarga, però tot depèn del compositor com les posa i disposa. Per axò, el text (la "lletra") de la cançó ajuda molt a identificar-les. Segons la funció que fan hi ha:

▪ Frases suspensives són aquelles que no acaben en tònica (Iº de l'escala). Habitualment sol ser la dominant (Vº).

▪ Frases conclusives són aquelles que acaben en tònica (Iº de l'escala), fent cadència.

Per tant:

Què pot passar quan es treballa amb frases?

  1. Repetició: Repetir frases vol dir exposar-ne una i després una altra exactament igual .En aquest cas, no hi ha simultanietat sonora i les frases són a - a.

2. Variació: Dues frases exposades no són absolutaments diferents, sinó semblants: per tant, a - a ´

3. Contrast: Dues frases exposades són absolutaments diferents: per tant, a i b

Com començar una melodia?

Les melodies comencen amb la primera frase, però no totes comencen igual. La dificultat és veure com s'articulen amb la pulsació. Hi ha 3 començaments melòdics.Tètic, anacrúsic i acèfal.

  • Començament tètic: Es produeix quan la primera nota de la melodia coincideix amb la primera pulsació. Per tant, el primer compàs compleix en pulsacions allò indicat al compàs numèric.

  • Començament anacrúsic: Es produeix quan la primera nota de la melodia comença abans de la primera pulsació. Per identificar-ho, cal comprovar que el suposat primer compàs no compleix la suma de pulsacions indicades al compàs numèric. En realitat, el ritme no comença immediatament sinó després de la primera línia divisòria.

  • Començament acèfal: Es produeix quan la primera nota de la melodia comença després de la primera pulsació (tot just abans hi ha un silenci). Per identificar-ho, cal comprovar que el suposat primer compàs compleix la suma de pulsacions indicades al compàs numèric.

Com acabar una melodia? Final melòdic: Cadència suspensiva i conclusiva.

No totes les melodies acaben igual. La cadència és el que determina l'acabament d'una melodia o part d'aquesta. Està format per 2 notes: la penúltima i l'última nota. Hi ha cadències de molts tipus, però la més habitual és la produïda pel Vè grau amb Iº grau de l'escala (Vº-Iº).