ĆIRO TRUHELKA (1865–1942.)    arheolog i povjesničar


Ćiro (Ćiril) Truhelka, hrvatski i bosansko-hercegovački arheolog i povjesničar rođen je u Osijeku 2. veljače 1886. godine. Otac mu je bio učitelj češkoga podrijetla Antun Vjenceslav Truhelka (1834–1877.), a majka Marija Schön (1835–1918.) njemačkoga podrijetla. Njegova sestra bila je učiteljica i književnica Jagoda Truhelka (Osijek, 1864. – Zagreb, 1957.). U braku sa suprugom Danicom imao je dvoje djece, sina Branimira Aleksandra Truhelku, astrofizičara (Sarajevo 1888. – Zagreb 1945.) i kćerku, Agatu Truhelku, književnicu/pjesnikinju (Sarajevo, 1890. – Zagreb 1980.). Preminuo je u Zagrebu 18. rujna 1942. godine, gdje je i sahranjen u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju Mirogoj zajedno sa suprugom i djecom (odjel 1, polje 12, razred II/I, grobno mjesto br. 5).

Ostavština Ćire Truhelke nalazi se na nekoliko mjesta. Jedan dio, koji je on osobno darovao Sarajevskom Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Sarajevu prije Drugoga svjetskog rata završio je kasnije u Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje se čuva unutar »Napretkove« kulturno historijske zbirke. Drugi dio darovala je 1974. Agata Truhelka Arhivu Hrvatske, današnjem Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, gdje je čuva kao poseban »Osobni arhivski fond Ćiro Truhelka« (Broj fonda: HR HDA 835). Treći dio,  kao spomen-sobu Ćire Truhelke, Agata je 1978. godine darovala Gradskom zavodu za zaštitu i uređenje spomenika kulture u Sarajevu, a danas je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Pred sam kraj života Truhelka je napisao i objavio romansiranu autobiografiju „Uspomene jednog pionira“ (Zagreb 1942.) u kojoj je kroz više epizoda prikazao svoj život od rođenja do kraja Prvog svjetskog rata. Knjiga je doživjela i drugo izdanje (Zagreb 1992.), prošireno dodatkom nađenim u njegovoj ostavštini sa opisom života i rada u Makedoniji i nakon povratka u Zagreb. Nedavno je priređeno i treće izdanje autobiografije u kojem je ponovljen tekst iz 1942. godine (Zenica 2012.).

Ime Ćire Truhelke nose danas ulice u Zagrebu u naselju Knežija (Trešnjevka-Jug), u Tuzli u naselju Radakovo i u općini Prozor-Rama, a bista mu je postavljena u rodnom Osijeku, na križanju Neumanove ulice i Europske avenije.