HofsedamWaakt

Sinds december 2015 heeft de Hofsedam een BuurtWhatsApp: HofsedamWaakt. Daaraan doen inmiddels zo'n 90 mensen uit de buurt aan mee. HofsedamWaakt heeft vooral een signaleerfunctie, zowel naar andere wijkbewoners als naar de politie.

De beheerder is: Kees van Galen, bereikbaar via hofsedamwaakt@gmail.com.

De spelregels

Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren, maar de groep moet geen complete chaos worden. Daarom hanteren we enkele spelregels:

  1. Minimumleeftijd

  2. De minimumleeftijd van deelnemers is 18 jaar.

  3. Gebied

  4. De deelnemers wonen in de wijk Hofsedam in de kern Woezik. De grenzen zijn de spoorlijn, de Hoefsestraat, de Randweg en de Gagelvenseweg. Dus inclusief de Kelvinstraat. Uit de nieuwbouw van de Tuin van Woezik zijn nog geen deelnemers.

  5. Aantal deelnemers

  6. Het maximum aantal deelnemers is 250, ruim voldoende voor onze wijk. 5 plekken zijn gereserveerd voor verbindingen met beheerders van andere groepen.

  7. Betrokkenheid politie

  8. De wijkagent van Woezik is nauw betrokken bij HofsedamWaakt, maar hij is geen deelnemer. Politiemeldingen gaan via 112.

  9. Verdachte situatie of heterdaad

  10. Degene die een verdachte situatie ziet of iemand op heterdaad betrapt doet als eerste een melding bij 112. Alleen dan komt de politie in actie. Daarna plaatst hij of zij een bericht in de groep HofsedamWaakt en meldt daarbij dat 112 is gebeld (anders gaan anderen ook bellen over dezelfde situatie).

  11. Delen van foto's

  12. Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren. Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

  13. Geen overbodige berichten

  14. Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

  15. SAAR

  16. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR:

    • S = Signaleer

    • A = Alarmeer 112

    • A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (alleen actuele meldingen)

    • R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

  17. Taalgebruik

    1. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

  1. Houd je aan de wet

    1. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.

HofsedamWaakt