Het voorstel‎ > ‎

Specificaties

Materiaal en kleur
De zonnewijzer van Wilp wordt gemaakt van staal. Een sterk materiaal waardoor een uitvoering met een relatief dunne plaat mogelijk is. We kiezen voor cortenstaal dat verder niet behandeld wordt, maar uiteindelijk een natuurlijke roestige uiterlijk krijgt: de oranje-bruine kleur die is gebaseerd op de antieke oranje-bruine kleur van de grote deuren van de kerk en het zijraampje in de toren. Een plaatdikte van 5mm zou volgens deskundigen meer dan genoeg moeten zijn, maar het moet wel voldoende sterk zijn (na de uitsnijdingen) zodat een vlakke plaat gegarandeerd blijft. Het is niet de bedoeling om verstevigingsconstructies achter de plaat aan te brengen. Een proef a.d.h. van een model wijst uit dat schaduwwerking in combinatie met materiaalkleur voldoende contrast oplevert.

Cortenstaal
Dankzij een verhoogd gehalte koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom in de chemische samenstelling, ontstaat bij blootstelling aan natuurlijke omstandigheden een egale oxidehuid op de staalproducten. Deze laag wordt ook wel ‘de Patina’ genoemd. Deze zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de verdere oxidatie sterk vertraagd wordt en nauwelijks verder corrodeert. De chemische samenstelling zorgt ervoor dat het oppervlak door blootstelling aan vocht en lucht een roestbruine laag krijgt. Dat laagje roest geeft een bijzonder wisselend uiterlijk. Architecten gebruiken het dan ook veelvuldig bij bekledingen van gevels en kunstwerken.

Afmetingen
De afmetingen resulteren in een rechthoekig staand model. (verhouding Gulden Snede)
- 1000 mm hoog
- 618 mm breed
Op de toren krijgt het geheel een ietwat slank uiterlijk. De opgenomen tekst krijgt hierbij wat meer ruimte dan een meer vierkant model.
We maken een model van hout

Aan de hand van model testen we de grootte,
kleur en leesbaarheid van letters en schaduwwerper.
Belijning en tekst
Alle belijningen en tekst in de plaat wordt uitgesneden met een breedte van ongeveer 6mm. De uitdrukking ‘less is more’ is hierbij letterlijk van toepassing. Dit geeft in combinatie met de montage-afstand tot de muur een open en modern karakter. De methode die voor het uitsnijden gebruikt wordt moet wel voldoende details in de tekst blijven garanderen.

De zonnewijzer wordt uitsluitend voorzien van uurlijnen, hiermee wordt de soberheid en eenvoud benadrukt. De uurlijnen worden aangebracht volgens de ‘zonnetijd’ of ook wel de ‘lokale tijd’ genoemd. Het geeft soms grote afwijking met de huidige ‘klokkentijd’ maar is wel de tijd in z’n meest pure vorm. 

Eén lijncurve doorsnijdt de uurlijnen. Dit is een datumlijn van 12 november. Dit is de herdenkingsdag van de Heilige Lebuïnus. Jaarlijks zal op 12 november de schaduw van een bol, die gemonteerd is op de poolstijl, exact deze lijn volgen. Hiermee wordt verwezen naar de Heilige Lebuïnus naar wie ook de kerk vernoemd is. 

De tekst is een verwijzing naar de extreme ouderdom en tevens een herinnering aan het jubileumjaar van Wilp. 

Zonnewijzers worden vaak uitgevoerd met een Latijnse tekst en Romeinse cijfers. Om de zonnewijzer zo breed mogelijk toegankelijk te maken kiezen we daar niet voor. De tekst wordt aangebracht in onze eigen Nederlandse taal. En ook met onze ‘eigen’ cijfers, ook voor de urenaanduiding. 

WILP HEEFT DE TIJD
765 – 2015

De letters en cijfers dienen voldoende groot te zijn zodat ze goed leesbaar zijn op ruime afstand/hoogte maar gelijkertijd wel binnen de proporties blijven t.a.v. de zonnewijzer in z’n geheel. Een proef a.d.h. van een model wijst uit dat 6 cm hoogte voldoende is.