Prenosni napajalnik
 

 

Zaradi mobilnosti sem se odločil izdelati majhen, prenosen in nekako "univerzalen" napajalnik, ki se lahko napaja iz USB vodila, iz kakšnega adapterja ali pa kar direktno iz transformatorja. Doma sem našel primerno ohišje nedelujočega USB HUB-a in naredil malce nevsakdanji napajalnik.

 

Najprej sem seveda izpraznil ohišje - odlotal sem USB konektorje in DC priključek za adapter.

 

 

 

 

 

 

 

Pri risanju sheme sem imel naslednje zahteve: možnost napajanja iz USB, adapterja ali direktno iz transformatorja - maksimalna vhodna napetost napajalnika je približno 24VAC. Izhodne napetosti morajo biti 5V, 3,3V in nastavljiva. Dva USB konektorja imata samo 5V in GND, dva pa še dodatno vezane upore na podatkovni liniji - uporabno za polnjenje baterij prenosnih naprav, ki pri polnjenju preko USBja zahtevajo, da so priključeni na računalnik. S temi upori naj bi jih nekako prepričali da so. USB konektorje sem v napajalnik vključil predvsem  zato, ker se skoraj vsaka novejša razvojna plošča napaja preko USBja. Dodati sem moral tudi stikalo, ki preklaplja med napajanjem iz USB in adapterjem oz. transformatorjem - stabilizatorju 7805 ravno ne moremo pripeljati na vhod 5V iz USBja in od njega pričakovati, da bo dal na izhod 5V. Iz tega se da razbrati da so,  ko napajalnik napajamo iz USBja, vse 5V "linije" priključene direktno na USB, 7805 pa je izključen. Pri drugem položaju stikala in drugem viru napajanja pa je ravno obratno. Diod SMS160 ni potrebno uporabiti, sem jih pa vseeno dodal v shemo, če se hoče kdo zaščititi pred lastno nerodnostjo oz. napačnimi priključitvami :) .

Naj še omenim, da napajalnik ni namenjen večjim obremenitvam saj je, vsaj v mojem primeru, hladilno telo majhno, pa še zaprto v pravtako majhno ohišje.

 

Shema:

 

 

Slika tiskanine:

 

 

 Vezje med nastajanjem:

 

 Izdelek v ohišju:

 

Tukaj sta načrt in tiskano vezje narejena v Eaglu in tiskanina v .pdf formatu:

Download -> Načrt + Tiskano vezje za Eagle

Download -> Tiskano vezje .pdf