Timer za osvetljevalno napravo

 

Osvetljevalna naprava                                     OPOZORILO! V tej napravi je prisotna omrežna napetost 230V!!

Uvod: To je moj prvi projekt oz. eden prvih, če se upoštevajo tisti preizkusni (destruktivni), namenjene učenju. Čeprav izgleda enostavno, je bil zame takrat zelo velik zalogaj, saj takrat še nisem znal načrtovat tiskanih vezji (PCB), nisem znal ne jedkat ne programirat. Se mi je pa zdelo pametno, da prvo napravo naredim takšno, da mi bo lajšala delo za naprej (brezskrbno, kvalitetno ter enostavno osvetljevanje).

Program sem napisal v Bascom 8051 za katerega mislim, da je zelo primeren za učenje programiranja. Ima dober Help, kjer so vsi ukazi razloženi in podkrepljeni s primerom. Enako velja za BascomAVR. Za "glavo" vezja sem si izbral mikrokrmilnik AT89C2051. 

Opis delovanja: Naprava ima pet tipk. Dve sta za nastavljanje sekund (S2) in minut (S3). Minute se povečujejo za 1 ob pritisku na tipko, sekunde pa za 5. Ko so sekunde enake 55, se ob naslednjem pritisku na tipko postavijo na 0. Minute so omejene s številko 15. Seveda se da to vse spremeniti v programu, ki sem ga prilepil spodaj. Tipka S1 služi za reset mikrokrmilnika (napačen vnos, napaka pri delovanju), tipka S4 pa sproži zagon countdown števca, ki začne odštevati nastavljen čas in po pretečenem času zapiska. Tipki S5 bi lahko rekli glavna tipka, saj sproži odštevanje časa in vklop releja oz. UV neonke. Tipka je ločena od ostalih zato, ker sem uporabil tipko, ki je že prvotno v ohišju skenerja. Po pretečenem času se rele izklopi (UV neonk ugasnejo) in naprava s piskom opozori da je postopek končan. Celoten postopek se izpisuje tudi na LCD zaslonu. Tiskanega vezja ni potrebno takoj vzeti ven iz naprave, saj je tam zaščiteno pred svetlobo (no, če ste dobro naredili ohišje :) ).

Ohišje in notrajost: Za ohišje naprave sem uporabil ohišje nekega starega skenerja. Zadeva mi je všeč, ker enakomerno osvetli tiskanino, ohišje ščiti pred "uhajanjem" svetlobe, ki je ZELO ŠKODLJIVA, pokrov dobro pritisne na film, žarnice zdržijo dolgo časa, v skenerju pa je že kristalno steklo. V skenerju so vgrajene 4 8W UV neonske žarnice, ki potrebujejo od 3,5 do 6,5 minut za primerno osvetlitev (odvisno od količine foto laka). Prvotno sem imel namen tipke vgraditi v ohišje, a sem pri vrtanju lukenj poškodoval plastiko, tako da sem se odločil, da bom vezje s tipkami pritrdil nad predvideno mesto. Še ena opomba: tiste zelene črte na sliki tiskanega vezja predstavljajo žice. Se pravi, da je treba tiste točke povezati "po zraku".

 

Sestava in program: Spodaj so povezave do načrta (narejen v sPlan), tiskanega vezja (narejeno s Sprint Layout) in programa (napisan v Bascom 8051).

 

Slika sheme 

Slika tiskanega vezja 

Download -> Načrt + Tiskano vezje

Download -> Tiskano vezje .pdf 

Download -> Program 

 

Program bom verjetno še optimiziral in prilepil novo verzijo, čeprav ta deluje čisto v redu. Če se bo kdo drug spravil optimizirati program, mi ga lahko pošlje na mail (kontakt na prvi strani) in ga bom z veseljem objavil.