Razširitvena plošča

 

S tipkami, LED diodami in LCDjem.

 

 

To ploščo sem naredil z namenom, da si na protoboardu prihranim nekaj prostora in čas, ki bi ga porabil za sestavljanje te osnovne vhodno/izhodne "periferije". Sedaj lahko enostavno priključim samo tisto kar potrebujem, tako da je ta plošča v bistvu nekakšen podaljšek. Dobra stran je tudi, da se lahko priključi direktno na razvojne plošče.

 

                                                   

                                         

                          Plošča v "akciji"

 

 

 

 

Plošča ima tri glavne komponente:

Najbolj viden je seveda LCD (v mojem primeru 2x16). LCD se poveže na mikrokontroler preko CON1 in JP1. CON1 je navaden konektor za ploščat kabel, JP1 pa je serija kratkostičnikov. Na drugi sliki so vidni desno pod LCDjem. To sem vključil zato, da je plošča uporabna tudi za tiste LCDje, ki nimajo nekega standardnega zaporedja priključkov, tako da se lahko namesto kratkostičnika ustrezna kontakta poveže s kablom. Vem, zdajle sigurno razmišljate, da lahko to narediš tudi s priključnim kablom. To je seveda res, ampak, ko se boste navadili na neko zaporedje barv pri kablu (recimo da bo bel za Vss, zelen za R/W itn...), se lahko hitro naredi, da pride do napačne povezave pri LCDju z drugim zaporedjem pinov. No, vsak lahko naredi kakor mu paše, ali s kablom ali s kratkostičniki. Priključek JP6 je vezan na potenciometer za nastavljanje kontrasta. Priključka JP2 in JP3 sta namenjena za kontrolo osvetlitve LCDja. Kakor je že iz sheme razvidno, na JP3 se priključi pin K (minus osvetlitve), na JP2 pa krmilni pin mikrokontrolerja oz. druge krmilne naprave. Pin A (plus osvetlitve) je vezan normalno na ustrezno napetost. S tem lahko osvetlitev prižigamo in ugašamo, z uporabo PWM pa lahko nastavljamo tudi jakost osvetlitve. Priključka JP4 in JP5 sta namenjena za digitalno krmiljenje kontrasta (tako ne potrebujemo več potenciometra) s pomočjo PWM. Na JP4 se priključi krmilni pin, na JP5 pa V0 LCDja oz. ustrezen pin, na katerem se določa kontrast.

Druga komponenta(te) so tipke. Mislim, da sem jih smiselno razporedil za najlažjo "navigacijo" po kakšnih menijih itd... Vse tipke so vezane tako, da se ob pritisku postavi linija na nič, drugače pa je na visokem nivoju. Takšna vezava je uporabljena zaradi boljše odpornosti proti motnjam.

Zadnja komponenta(te) pa so LED diode. Nič posebnega, proži (oz. sveti) se ob stanju ena na liniji. Tukaj sem imel nekaj težav pri odločanju ob katerem stanju bo LED dioda svetila. Odločil sem se za ena, ker je poraba toka zelo majhna in jo bo zmogel vsak mikrokontroler. Bom še razložil vzrok mojega kompliciranja - nekateri mikrokontrolerji imajo veliko večjo zmožnost "prenašanja" toka če so pini, na katerih so LED diode ponori, kot če so izvori.

Tipke in LED diode se z "zunanjim svetom" povežejo preko konektorja CON2. Razpored priključkov je razviden na shemi. Še dve malenkosti sta na plošči. To sta dva "razdelilca". Prvi je za maso (JP8), drugi (JP7) pa je poljuben - je v zraku in se nanj lahko priključi karkoli.

 

Shema:

 

 

 

 

 

Tiskano vezje:

 

 

Tukaj sta načrt in tiskano vezje narejena v Eaglu in tiskanina v .pdf formatu:

Download -> Načrt + Tiskano vezje za Eagle

Download -> Tiskano vezje .pdf