AVR programator

 

Enostaven, poceni, skoraj univerzalen programator AVR mikrokontrolerjev znan tudi kot STK200

 

O tem programatorju ne bom pisal cele zgodbe, saj se drugje na internetu najde veliko opisov in shem. Samo na kratko... programator se priključi na paralelni port računalnika, ciljne mikrokontrolerje pa se programira preko vodila SPI, ki ima samo 2 podatkovni liniji in eno za uro/takt. Programator rabi še napajanje in reset - slednjega v bistvu rabi mikrokontroler. STK200 lahko programira malo morje AVRjev, od manjših tiny-ev do relativno zmogljivih mega "stonog". To je odvisno od podpore vašega razvojnega okolja. Programira jih lahko v ciljnem vezju, na protoboardu itd... Za najosnovnejše testno vezje moramo mikrokontrolerju "dati" samo napajanje, reset signal oz. vezje in po potrebi tudi kakšen kristal. Za razliko od večine shem na internetu ima moja še statusno LED diodo, ki utripa, ko računalnik komunicira z mikrokontrolerjem.

 Če vaše razvojno okolje ne podpira STK200 programatorja, lahko prevedeno (compile-ano) .hex datoteko zapečete v mikrokontroler s programom PonyProg.

 

Tukaj je primer najbolj enostavne povezave programatorja z mikrokontrolerjem (v našem primeru ATmega8):

 

Tukaj sta še shema in slika PCBja:

 

 

PCB je malce kavbojski, ker je prav tako kot Osvetljevalna naprava nastal na začetku mojega spoznavanja z elektroniko. Priključke sem označil na spodnji strani tiskanega vezja. Mislim da so smiselni, zato jih ne bom opisoval. Zračne povezave z žico sem na sliki označil z zelenimi črtami.

 

Za tiste, ki si želite izdelati STK200, je spodaj predloga za tiskano vezje v .pdf in .lay (Sprint-Layout) formatu:

Download -> Tiskano vezje Sprint Layout

Download -> Tiskano vezje .pdf

 

 

 

Verzija 2:

Naredil sem še drugo verzijo programatorja, ki je pomanjšana verzija prve. Narejena je s SMD komponentami, drugačen pa je tudi priključek za na mikrokontroler - sedaj je enak kot standarden ICSP 10 pinski ISP konektor za programiranje AVRjev. Na sliki se vidi konektor narejen z ženskimi letvicami. Uporabil sem jih zato, da bo konektor z moškimi priključki više zaradi vgradnje programatorja v ohišje.

 

 

 

Primerjava velikosti programatorjev:

 

Slika tiskanine:

 

Načrt in tiskano vezje za drugo verzijo:

Download -> Načrt + Tiskano vezje za Eagle

Download -> Tiskano vezje .pdf

 

 

Končan izdelek v ohišju: