230V AC Baterija

 

Da bo vaš MP3 predvajalnik deloval brez omejitev...

OK, mogoče je naslov malce mimo, izbral sem ga pa zato, ker se bo vsak štromar vprašal: Kaj pa je to??

Naredil sem preprosto vezje, ki nadomešča 1,5V baterijo. Vezje ni nič drugega kot regulator napetosti. Zanj sem uporabil LM1117, kateremu se da s kombinacijami uporov R1 in R2 spreminjati izhodno napetost. Na regulator je pripeljana napetost iz nekega adapterja (mislim, da je bil namenjen za polnjenje mobitelov). Uporabite lahko katerikoli adapter, samo da njegova izhodna napetost ne presega 20V, je tokovno dovolj zmogljiv in je napetost že usmerjena. Ni nujno, da je zglajena (za to služi C3), je pa to vsekakor dobrodošlo. Še eno opozorilo! Na adapterju, ki sem ga uporabil, piše 3,6V in 600mA. OK, vem, 600mA je že konkreten overkill, ampak se mi je ta adapter vseeno zdel najbolj primeren od vseh tistih, ki jih imam. V glavnem... čeprav piše na njem 3,6V, je napetost v prostem teku skoraj 8V. Tako da je priporočljivo vsak adapter prej malo pomerit - sploh kakšnega z višjo izhodno napetostjo, da ne bo odletel regulator. Napetost se seveda pri polni obremenitvi sesede na napisano, previsoka napetost pri majhni obremenitvi pa, kot sem že napisal, utegne škodovati regulatorju. Več o samem LM1117 regulatorju si lahko preberete v njegovem datasheet-u.

Vezje nadomešča eno 1,5V baterijo velikosti AAA. V mojem primeru se uporablja za napajanje MP3 predvajalnika, ki se ne uporablja prav veliko na terenu. Tiskanina je malo manjša kot baterija, tako da se da lepo vpeti na mesto baterije. Na vsakem "polu" so tri žice, ki služijo za kontakt. Vse skupaj sem naredil tako, da se da vezje enostavno zamenjati z baterijo.

Še kratek opis sheme: kondenzatorja C1 in C2 sta tantal kondenzatorja. Proizvajalec LM1117 ju priporoča, ko regulator ni blizu izvora napajanja - v našem primeru s skoraj meterskim kablom seveda ni. C3 je gladilni kondenzator, C4 pa duši razne motnje. Vezje bi se dalo narediti brez vseh kondenzatorjev, a bi bilo lahko posledično njegovo delovanje nepredvidljivo na račun motenj. Kot sem že napisal, se izhodna napetost nastavlja z uporoma R1 in R2 po enačbi: Vout=1,25*(1+R2/R1). Kljub vsem napotkom priporočam branje datasheet-a.

 

O tiskanini ne morem veliko napisati. Načrtovana je tako, da zasede čim manj prostora. Tistih šest padov na vsaki strani je namenjenih za izdelavo polov "baterije". Žica (uporabil sem tisto, ki ostane od through-hole elementov) se prispajka na notranjem padu, se ukrivi okrog tiskanine in se z zgornje strani prispajka na zunanji pad. Gledano na sliko tiskanine je leva stran pozitivni pol, desna pa negativni. Po tem se tudi vidi, da je zgornji priključek/pad za adapter namenjen priključitvi minusa, spodnji pa plusa. Najprej je bilo v planu, da se bo kabel za napajanje prispajkal s spodnje strani, pa sem imel probleme pri vgradnji v MP3 player, zato sem kabel prispajkal od zgoraj.

 

Tukaj je še celoten projekt v Eaglu in tiskanina v .pdf formatu za tiste, ki nimate Eagla:

Download -> Načrt + Tiskano vezje za Eagle

Download -> Tiskano vezje .pdf

 

In še slike uporabe:

Zaprto v ohišje - pokrov baterije rahlo stisne kabel, tako da je vse dobro fiksirano.

 

Tukaj se vidi primer uporabe/vgradnja.

 

Tako pa izgleda, ko je vse razstavljeno. Po želji se lahko spet uporabi navadna baterija. Edina predelava na MP3 playerju je pobrušen pokrov.

 

Verzija 2:

Vezje sem malenkost spremenil. Dodal sem zaščitno, lahko tudi usmerniško diodo in odstranil dve vrsti padov na polih baterije. Dioda je namenjena zaščiti pred napačno priključitvijo napetosti. Uporabil sem shottky diodo, seveda pa je tudi navadna čisto v redu, samo da je v MELF ohišju. Paziti je samo treba, da se uporabi tokovno dovolj "zmogljiva" dioda. SMS160 zmore 1A, kar je za večino majhnih prenosnih naprav dovolj. Po navadi uporabljena splošna 1N4148 dioda bi tukaj lahko predstavljala problem, saj lahko skozi njo teče maksimalno 200mA. Pri 150mA bi se verjetno že kar grela, kar pa ni najbolj zaželjeno. Na vsakem polu sem odstranil eno vrsto padov, ki so bili namenjeni spajkanju žice. Ugotovil sem namreč, da se da kontaktno žico čisto lepo prispajkati samo z eno vrsto padov na polu. Najprej se žica prispajka s spodnje strani - čisto običajno. Potem se zakrivi okrog tiskanine in se drugi konec prispajka na isto mesto kot prvi na začetku. Več je razvidno iz slik.

 

Nova shema in tiskano vezje:

 

 

Tukaj sta tako kot zgoraj načrt in tiskano vezje narejena v Eaglu in tiskanina v .pdf formatu:

Download -> Načrt + Tiskano vezje za Eagle V2

Download -> Tiskano vezje .pdf