studiecirkeldk

Soundscape Studiecirkel

2010, Ole Kaimer f. URLJUD

Formålet med denne studiecirkel er at skabe bevidsthed omkring lydens naturvärdier; vi betragter og skaber lyd i relation til samfundet og naturen; vi arbejder med improvisation i samspil og er åbne for komposition.

Deltagerne träner både givende og modtagende musikalske färdighedder samt anvender moderne informations- og kommunikationsteknologiske medier proaktivt. Cirkelmöderne finder sted i det offentlige rum , samt i den faktiske natur.

PROGRAMFORSLAG

Soundscape

Dag 1

Time 1 INSTALATION

Time 2 SOUND ARCHIVE

Time 3 SONOTOPIA

Time 4 SOUNDLAB

Dag 2

Time 5-9 I FÄLLT i Skåne

Dag 3

Time 10 INSTALATION

Time 11 SOUND ARCHIVE

Time 12 SOUNDLAB

Time 13 SONOTOPIA

Dag 4

Time 14-19 I FÄLLT i Skåne

Dag 5

Time 20 KONKLUSION

SOUNDSCAPE

DAG 1

16.30-17.15 INSTALATION

17.30-18.00 SOUND ARCHIVE

I Sound Archive lytter vi til digitale soundscapes.

Vi kopler sanganläget til British Library Archival sound recordings og slapper helt af på en sonisk rejse til et web katalog af mp3-lyd fra forskellige verdensdele og naturtyper - havets bölger, stepperne, floden osv. Da British Librarys samlinger er åbne for modtagelse af nye lydoptagelser, präsenteres deres policy for modtagelse af nyt materiale fx. fra Skåne.

18.15-18.30 SONOTOPIA

I sonotopia diskuterer vi forholdet mellem lyd og sted, og vi overvejer om der findes et lydens utopia.

Begrebet Soundscape blev defineret i bogen " The tuning of the world" af R. Murray Schaefer (1977). Soundscape kan beskrives som landskabets lydbare idenditet. I foelge Schaefers analyse består soundscapet af tre dele. Baggrundslyde som vi er ubevidste om, lydsignaler som vi er klart bevidste om og lydmärker som er unikke for et givent landskab.

18.30-19.15 SOUNDLAB

I soundlab improviserer vi instrumentalt til playbacks af soundscapes som vi välger fra SOUND ARCHIVE.

Når musiken tilføres soundscapet af havets bølger høres det timbrale element, lydens klangfarve. Vi taler om lydens tekstur af over- og undertoner, dens puls og karrakter. Når vi lytter til musikkens timpre, fokuserer vi bevidst på dybder i musikken der ikke umiddelbart kan høres, men som kræver særlig koncentration og afspændthed. Timbral musik udtrykkes let på strengeinstrumenter så som Tanpura eller på bläse instrumentet Didgeridoo.

Medbring gerne et instrument

DAG 2

00:00-12:00 FÄLLT i SKÅNE

I fällt i Skåne udforsker vi naturlandskabets lyd

- vi tager på eskursion til Stövområdet Arriesjön som ejes af Stiftelsen Naturområden i Skåne, her findes et unikt fugleliv i et sölandskab, präget af at ligge på en höjderyg syd-öst for Malmö. Vi tager på lydsafari hvor fokus er på at frembringe, lytte og optage lyd til SOUND ACHIVE timerne.

DAG 3

16.30-17.15 INSTALATION II

17.30-18.00 SOUND ARCHIVE II

I Sound Archive lytter vi til digitale soundscapes Vi kopler sanganläget til internet og lytter til Sveriges Radio P2 og andre internetresourcer som har kataloger af fuglesange, samt ornitologiske CD'er med typisk scandinavisk fuglesang. Vi lytter til de enkelte fuglekald, -advarsler, -territorial og -parrings sange og forsöger at genkende disse disse.

18.15-18.30 SONOTOPIA II

I sonotopia diskuterer vi forholdet mellem lyd og sted, og vi overvejer om der findes et lydens utopia. Vi präsenteres for afhandlingen "Site Soundscapes - Landscape architecture in the light of sound" hvori Per Hedfors definerede begrebet "Sonotop": en unik lyd knyttet til et bestemt sted - relaterede emner er akustisk ekologi og biologisk resonans.

18.30-19.15 SOUNDLAB II

I soundlab improviserer vi instrumentalt til playbacks af soundscapes som vi välger fra sound archive. Vi pröver at udtrykke og improvisere over fugle-sang og andre lyde som vi har bemärket i sound archive timen. Vi arbejder med lydens timbre - dvs. den psyckoaccustiske tonekvalitet, s.k. klangfarve - samt mimicry/härmning af naturlyd.

Medbring gerne et instrument.

DAG 4

12:00-00:00 FÄLLT i SKÅNE II

I fällt i Skåne udforsker vi lyd i naturlandskabet - vi tager på lydsafari hvor fokus er på at lytte og optage lyd til SOUND ACHIVE timerne. Denne eskursion tager os til en af Skånes mest rofyldte steder, hvor vi i fraväret af buller har fokus på at frembringe, lytte og optage lyd til SOUND ACHIVE timerne.

DAG 5

16.30-17.15 KONKLUSION