www.tzaandt.nl‎ > ‎

Zonnedorpen

In ’t Zandt is een bijzonder zonnepark verrezen

 

Zaterdag, 14 april 2018 werd in ’t Zandt een nieuw zonnepark geopend. Een initiatief van de Energiecoöperatie Zonnedorpen, dat om meerdere redenen een uniek project is en een voorbeeld voor heel Groningen. Het park zal genoeg stroom leveren waarmee zo’n tachtig huishoudens bediend kunnen worden.

 

Na een voorbereidingstijd van 3 jaar is het dan eindelijk zover dat de contouren van het park zichtbaar worden, ofschoon je wel goed moet kijken. Het park is maar één meter hoog en wordt ook nog met een haag van laurier en rododendrons aan het zicht onttrokken. Daardoor kunnen inwoners blijven genieten van het landelijke uitzicht.

 

Opening zonnepark

14 april werd het eerste zonnepaneel symbolisch gelegd door het bestuur. Deze handeling werd van commentaar voorzien van cabaretier Freek de Jonge, die dat op zijn geheel eigen wijze deed. Uiteindelijk zal het park bestaan uit 1528 panelen in totaal die samen 353.000 Kwh gaan opwekken. Het project wordt deels betaald door een fonds van de provincie Groningen en deels via crowdfunding. De verwachting is dat het park in juni operationeel zal zijn.

 

Zonne-energie zonder zelf te investeren

Wat dit park ook zo buitengewoon maakt is dat bewoners in de buurt zelf geen geld neer hoeven te leggen om mee te kunnen doen. Niet alle inwoners van ’t Zandt en omstreken kunnen het zich veroorloven om ineens een paar duizend euro neer te leggen ten behoeve van een zonnepark. Normaalgesproken investeren bewoners gezamenlijk in een park en krijgen dan energiebelastingkorting. Nu krijgt de coöperatie deze korting waarmee de rente en de aflossing van het zonnepark betaald wordt. Iedereen kan nu voor een tientje per jaar lid worden van deze coöperatie en profiteren van schone energie.

 

Blockchaintechnologie

De energiecoöperatie Zonnedorpen is ook een samenwerking aangegaan met de Energycoin foundation. Zij geven een cryptomunt uit, de energycoin. Samen werken we een uniek concept van de postcoderoosregeling uit. Hierbij gebruiken we een nieuwe technologie (blockchain) die veelbelovend is voor het versnellen van de energietransitie.

 

De crowdfunding is opgestart

Een gedeelte van de financiering gaat via crowdfunding. Dit is een moderne manier om genoeg geld voor de bouw bij elkaar te krijgen. Iedereen kan in principe bijdragen. Dit kan al vanaf € 250,-. De investering wordt begeleid door greencrowd en levert een rendement op van 3% per jaar. Kijk daarvoor op https://greencrowd.nl/project/zonnedorpen. Per € 100,- investering worden ook 10 energycoins beschikbaar gesteld.

 

Een duurzaam toekomstperspectief

Het zonnepark in ’t Zandt gaat positief bijdragen aan de toekomst van dit gebied. Met deze opzet zijn we ook onafhankelijk van de grote energiemaatschappijen. Het geld dat geïnvesteerd wordt blijft in de regio. Winst wordt uitgekeerd aan de leden en onze eigen energiemaatschappij keert per klant € 62,- uit aan de dorpsverenigingen. En we weten zeker dat er echt groene stroom wordt opgewekt. Dit veld is een mooi begin, maar het is de bedoeling dat er nog vele initiatieven zullen volgen. Het bestuur van de energiecoöperatie Zonnedorpen gaat er voor!

 

 

 

Comments