www.tzaandt.nl‎ > ‎

Opknappen begraafplaats

Werkgroep :   “ ZERK PERFECT “
Taak              :     opknappen Begraafplaats ’t Zandt

In de afgelopen periode hebben de vrijwilligers bedacht dat het wel handig zou zijn om de werkgroep een naam te geven, dit omdat we zeker nog jaren zullen bestaan. Als werkgroepnaam hebben we ons de naam “ZERK PERFECT” toebedeeld en we hopen dat met deze naam de groep makkelijk is te herkennen en te bereiken. Dus vanaf nu zal de werkgroep u onder deze naam met regelmaat op de hoogte houden via de website en krantje van ’t Zandsternijs. Wel zijn we nog op zoek naar een geschikte logo, is er nog iemand die een mooi idee heeft? We zijn benieuwd! Het plaatje dat nu is gebruikt is hopelijk dan ook maar tijdelijk.

Op 30 april is de werkgroep van start gegaan met haar 2e seizoen van het opknappen van graven en het wieden rondom de graven op de begraafplaats in ’t Zandt. We hadden het die ochtend gelukkig droog. Leden van Dorpsbelangen waren aanwezig en hebben ons getrakteerd op een kop koffie met koek. Volgens afspraak zou er ook iemand van de gemeente aanwezig zijn, maar deze hebben ons helaas in de steek gelaten. Daardoor was er ook niemand van de krant, terwijl we zo graag ruchtbaarheid aan onze activiteiten willen geven. Er waren wel 2 extra vrijwilligers namelijk moeder en zoon Jager. Geweldig zoals ze ons die ochtend hebben geholpen, complimenten hoor.

Vooraf heeft de werkgroep bij de gemeente een aanvraag ingediend voor werkmaterialen en bij aanvang stonden er o.a. nieuwe kruiwagens klaar, vegers en bladharken. Jan Brontsema heeft in het voorjaar een takel gemaakt waarmee de werkgroep kleine klussen zelf kan opknappen. De eerste klus die er mee is gedaan is het rechtzetten van het graf van Fokko Stalman. Deze was scheef gezakt, maar met behulp van de takel staat het kopstuk weer mooi recht (zie foto’s). De takel werkt dus perfect en er zullen zeker nog vele graven volgen. Gelukkig dat we mensen in de werkgroep hebben die zich prima met metaal- en/of houtbewerking kunnen redden. Was dat niet het geval, dan loop je met regelmaat tegen problemen aan van hoge kosten. Mochten er onder u mensen zijn die ook graag een graf van de familie willen laten herstellen, overleg dan met de werkgroep. Op verzoek kunnen wij ook een kostenberekening voor u maken. Als tegenprestatie zouden we dan een redelijke vergoeding erg op prijs stellen. Van dat geld kan de werkgroep dan weer nieuwe materialen aanschaffen. Maar uiteraard zijn donaties ook welkom. Het geld mag gestort worden naar Dorpsbelangen t.a.v. werkgroep “Zerk Perfect”.
Bankrekeningnummer:  NL 19 SNSB 0905 8025 00

Om het ons nog gemakkelijker te maken heeft de gemeente ook stroom aangelegd in het lijkenhuisje. We hebben nu licht boven de werkbank en een aantal stopcontacten, daardoor kunnen we nu onze eigen koffie zetten. Alle benodigdheden zoals koffiepot en opbergdozen zijn geschonken en de gemeente voorziet ons van koffie,melk, suiker en de rest. Maar ook kunnen we nu zwaardere elektrische apparaten gaan gebruiken die nodig zijn voor het repareren van graven en het onderhouden van struiken etc.

Jan Brontsema is ook bezig met een inventarisatie van graven die gerepareerd dienen te worden en dat zijn er nogal wat! Zoals het nu lijkt is er nog voor jaren werk te doen!!! Landschapsbeheer heeft inmiddels weer een aantal oude graven, vooraan op de begraafplaats, opnieuw voorzien van betonnen onderplaten. Daarop zijn de grafzerken weer geplaatst waardoor ook deze graven weer mooi recht liggen. Hun werkuren voor 2016 zijn daarmee al weer gemaakt. Hopelijk willen ze in 2017 ook nog weer wat uren leveren.

Op dit moment is het nog te nat om te starten met het beletteren van de graven en daarom zijn we veel aan het wieden. De paden liggen er netjes bij en rondom de graven lijkt het ook al weer een stuk netter. Echter de harde wind en de vele regen doen ons harde werken wel vaan te niet. Maar, we zetten door.

Nog steeds zouden we er heel graag een aantal vrijwilligers bij willen hebben omdat we die hard nodig hebben. De huidige club van 8 vrijwilligers kan het niet alleen aan, daarvoor is de klus veel te groot. Ook al zou u maar 1x in de 2 weken kunnen helpen, u bent toch van harte welkom. Wij horen graag van u! Met name zijn we ook op zoek naar een metselaar. Kent u iemand, laat het ons dan weten.

Namens de werkgroep “ZERK PERFECT”
Jan Brontsema, Jan Bakker, Jan v. Weerden, Jan Brondijk, Ida Damstra, Reina Bakker, Petra Nieuwhoff en Johanna Kroes

jan.brontsema@planet.nl      0596-581616
johannakroes@ziggo.nl         0596-581864Comments