't Zandtster bos

                                                                                                                      't Zandt, 16-08-2020

 

Hallo allemaal, nog volop aan het genieten van de zomer hoop ik, geweldig weer, volop zon en een paar wolkjes aan de lucht.

Ik heb vanwege het droge weer de vijver in het bos al een paar keer moeten bijvullen, maar ik heb het er graag voor over.

Het voordeel van de droogte is, dat het gras niet zo snel groeit en dat scheelt natuurlijk weer maaien.

Laat ik het zo zeggen, 't kon minder.

Zoals afgesproken tijdens de afgelopen jaarvergadering van dorpsbelangen even een update van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd in de beide bossen om 't Zandt.

Zoals wellicht bekend zijn de essen in het bos gerooid als gevolg van de essentaksterfte, triest maar het is niet anders.

Om herhaling te voorkomen heeft Staatsbosbeheer besloten om geen monocultuur meer toe te passen, dus geen percelen meer met allemaal dezelfde soort bomen.

Nadat het bos tot rust is gekomen zijn er dit afgelopen voorjaar nieuwe boompjes aangeplant door een team van het Landschapsbeheer Groningen.

De geplante boompjes zijn ongeveer een meter hoog en hebben een stam diameter van ongeveer anderhalve centimeter, waardoor ze haast niet opvallen.

Dat er nu héél veel ander groen omheen staat maakt het er niet beter op en zorgt er voor dat ze bijna helemaal niet meer te zien zijn, maar geloof me, komt aal goud, in het begin groeien ze heel snel.

Nu zijn er twee kaartjes van Staatsbosbeheer met waar en wat er geplant is, maar om het leesbaar te houden lijkt het me beter om dat op de internetpagina www.zaandt.nl te zetten.

Ik zet nog wel even de gebruikte soorten bomen aan het eind van dit stukje.

Dit voor de mensen die geen internet hebben.

 

Maar nu ik toch jullie aandacht heb wil ik een paar ideeën met jullie delen om te kijken of hier animo voor is.

Het leek me leuk om het bos uit te breiden met extra paden zoals onder andere een ruiterpad en atb (all terrain bike) route.

En misschien een kanoroute om het dorp.

Dit om wat meer toerisme naar 't Zandt te krijgen, om het 't Zandt nog beter op de kaart te zetten en het is leuk om te doen.

Nu hoor ik jullie denken, wat moeten we daar nu weer mee?

Maar wat is er nu mooier dan met je paard of pony door het bos te rijden, tussen de bomen door, wadend door de vijver of sloot om vervolgens,,, nou bedenk zelf maar.... mogelijkheden zat.

Ik weet niet hoeveel mensen er in het dorp een bult'nbroezer (atb) hebben, maar ik heb vernomen, als je een beetje leuke route wilt fietsen met bulten en kuilen mag je eerst drie kwartier autorijden en moet je eigenlijk in Drenthe zijn.

Dan de kano route, ik hoorde dat dit plan al eens eerder is opgevat, een restant is voor een paar jaar  terug nog opgeruimd.

Dit was het steigertje in de sloot bij het Corelpad.

Deze route wordt de grootste uitdaging, je moet twee keer onder de Hoofdstraat door, maar wel op plaatsen waar een kanoduiker is te combineren met een drempel.

Ook zal hier en daar de slootwal wat aangepast moeten worden want er moet natuurlijk wel wat te zien zijn, maar dit voor later.

Ik hoor/lees graag jullie mening en ik bedoel zowel positief als negatief, suggesties zijn natuurlijk altijd welkom.

De bomensoorten lijst;

Gewone esdoorn, Winterlinde, Beuk, Tamme kastanje, Zomereik, Haagbeuk, Fladderiep, Zwarte bes, Wilde kardinaalsmuts, Tweestijlige meidoorn, Gelderse roos, Vuilboom/sprokehout, Wilde appel, Gewone vogelkers, Ruwe berk, Zoete kers, Rode kamperfoelie en Wilde liguster.

Groeten en een mooie zomer toegewenst, Jan Geersing

Beplantingsplan Oost Zijde

Beplantingsplan West zijde

Comments