't Zandtsterbos.                                                              16-08-2020

 

Hallo allemaal, nog volop aan het genieten van de zomer hoop ik, geweldig weer, volop zon en een paar wolkjes aan de lucht.

Ik heb vanwege het droge weer de vijver in het bos al een paar keer moeten bijvullen, maar ik heb het er graag voor over.

Het voordeel van de droogte is, dat het gras niet zo snel groeit en dat scheelt natuurlijk weer maaien.

Laat ik het zo zeggen, 't kon minder.

Zoals afgesproken tijdens de afgelopen jaarvergadering van dorpsbelangen even een update van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd in de beide bossen om 't Zandt.

Zoals wellicht bekend zijn de essen in het bos gerooid als gevolg van de essentaksterfte, triest maar het is niet anders.

Om herhaling te voorkomen heeft staatsbosbeheer besloten om geen monocultuur meer toe te passen, dus geen percelen meer met allemaal dezelfde soort bomen.

Nadat het bos tot rust is gekomen zijn er dit afgelopen voorjaar nieuwe boompjes aangeplant door een team van het Landschapsbeheer Groningen.

De geplante boompjes zijn ongeveer een meter hoog en hebben een stam diameter van ongeveer anderhalve centimeter, waardoor ze haast niet opvallen.

Dat er nu héél veel ander groen omheen staat maakt het er niet beter op en zorgt er voor dat ze bijna helemaal niet meer te zien zijn, maar geloof me, komt aal goud, in het begin groeien ze heel snel.

Nu zijn er twee kaartjes van Staatsbosbeheer met waar en wat er geplant is, maar om het leesbaar te houden lijkt het me beter om dat op de internetpagina www.zaandt.nl te zetten.

Ik zet nog wel even de gebruikte soorten bomen aan het eind van dit stukje.

Dit voor de mensen die geen internet hebben.

 

Maar nu ik toch jullie aandacht heb wil ik een paar ideeën met jullie delen om te kijken of hier animo voor is.

Het leek me leuk om het bos uit te breiden met extra paden zoals onder andere een ruiterpad en atb (all terrain bike) route.

En misschien een kanoroute om het dorp.

Dit om wat meer toerisme naar 't Zandt te krijgen, om het 't Zandt nog beter op de kaart te zetten en het is leuk om te doen.

Nu hoor ik jullie denken, wat moeten we daar nu weer mee?

Maar wat is er nu mooier dan met je paard of pony door het bos te rijden, tussen de bomen door, wadend door de vijver of sloot om vervolgens,,, nou bedenk zelf maar.... mogelijkheden zat.

Ik weet niet hoeveel mensen er in het dorp een bult'nbroezer (atb) hebben, maar ik heb vernomen, als je een beetje leuke route wilt fietsen met bulten en kuilen mag je eerst drie kwartier autorijden en moet je eigenlijk in Drenthe zijn.

Dan de kano route, ik hoorde dat dit plan al eens eerder is opgevat, een restant is voor een paar jaar  terug nog opgeruimd.

Dit was het steigertje in de sloot bij het Corelpad.

Deze route wordt de grootste uitdaging, je moet twee keer onder de Hoofdstraat door, maar wel op plaatsen waar een kanoduiker is te combineren met een drempel.

Ook zal hier en daar de slootwal wat aangepast moeten worden want er moet natuurlijk wel wat te zien zijn, maar dit voor later.

Ik hoor/lees graag jullie mening en ik bedoel zowel positief als negatief, suggesties zijn natuurlijk altijd welkom.

De bomensoorten lijst;

Gewone esdoorn, Winterlinde, Beuk, Tamme kastanje, Zomereik, Haagbeuk, Fladderiep, Zwarte bes, Wilde kardinaalsmuts, Tweestijlige meidoorn, Gelderse roos, Vuilboom/sprokehout, Wilde appel, Gewone vogelkers, Ruwe berk, Zoete kers, Rode kamperfoelie en Wilde liguster.

Groeten en een mooie zomer toegewenst, Jan Geersing

Beplantingsplan Oost Zijde

Beplantingsplan West zijde

=====================================================================================

Beste inwoner van de gemeente Loppersum,

Het einde van de zelfstandige gemeente Loppersum is na 30 jaar in zicht. Vanaf 1 januari 2021 gaan wij op in de nieuwe gemeente Eemsdelta, samenmet de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

Een belangrijk moment om bij stil te staan wat ons betreft. Ook hét moment om iets blijvends achter te laten voor u als huidige inwoner, voor uw (klein)kinderen, maar ook voor de toekomstige inwoners van de gemeente Eemsdelta. Iets om op terug te kunnen kijken, met trots en blijdschap en wellicht soms met weemoed.

Digitaal platform

De gemeenteraad van Loppersum lijkt het een goed idee om een digitaal platform (werktitel) in te richten, met bijvoorbeeld veel foto- en filmmateriaal, gedichten, tekeningen en verhalen van, voor en door inwoners van de gemeente Loppersum. Hiervoor heeft de raad geld beschikbaar gesteld en dit idee wordt nu verder uitgewerkt.

Ziet u kansen?

Het invullen van een dergelijk platform kan de raad vanzelfsprekend niet alleen. Daar hebben we uw hulp bij nodig! Ziet u kansen om, vanuit uw dorp, uw organisatie, uw school, hier een bijdrage aan te leveren? Heeft u, als u dit leest, nu al ideeën voor (de inhoud van) een digitaal platform? Meld u dan bij ons!

Wij zoeken mensen die bereid zijn een kleine coördinerende rol te spelen bij het vullen van dit platform, die ambassadeur willen zijn voor deze 'nalatenschap' van de gemeente Loppersum.

Neem contact met ons op!

Heeft u vragen, wilt u uw belangstelling kenbaar maken of heeft u zelfs al ideeën? Neem dan contact op met de griffier van de gemeente Loppersum, Mirjam van Bergen. Dit kan heel eenvoudig door een e-mail te sturen naar afscheid@loppersum.nl.

U kunt voor vragen en ideeën ook mailen naar Vereniging voor Dorpsbelangen ’t Zandt. Ook kunt u foto’s, verhalen ed naar ons sturen.

Dat kan naar dit mailadres: secretariaat.d.b.tzandt@gmail.com========================================================================

Ingezonden stuk over het ontstaan van 't Zandt
PDF opent op nieuwe pagina

Gemeentebeschrijving 't Zandt Anno 1990?
Ingezonden door Martin Boer
========================================================================


PERSBERICHT

 7 MAART 2017

Waardevermeerderingsregeling op 3 april van start

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) stelt vanaf maandag 3 april 2017 de nieuwe waardevermeerderingsregeling open voor schadegevallen vanaf 1 januari 2016. Woningeigenaren met een door het Centrum Veilig Wonen erkende aardbevingsschade van minstens € 1.000,- kunnen, naast de vergoeding van de schade, een maximaal bedrag van € 4.000,- krijgen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Deze regeling van het ministerie van Economische Zaken is bedoeld als compensatie voor overlast door aardbevingsschade. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de regeling uit. Woningeigenaren kunnen een aanvraag indienen via de website van het SNN. In 2017 is € 40 miljoen beschikbaar voor de regeling.

Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders: “Het is goed dat er nu een vervolg komt op de waardevermeerderingsregeling van 2015. Een grote groep woningeigenaren met aardbevingsschade krijgt zo de kans om te investeren in hun huis. Met de regeling kan bijvoorbeeld een hoge rendementsketel, zonnepanelen of HR++ glas worden geïnstalleerd. Dat levert een duurzamer huis en een besparing op de energierekening op.”

Voorwaarden regeling

Woningeigenaren komen in aanmerking voor de regeling als ze beschikken over een schaderapport van Centrum Veilig Wonen (CVW). Het schaderapport van CVW moet aantonen dat er sprake is van aardbevingsschade (categorie a of b) van tenminste € 1.000,-. Het gaat daarbij om schade die erkend is vanaf 1 januari 2016. Ook woningeigenaren met een uitspraak van de Arbiter Bodembeweging of een rechter komen in aanmerking. Als de uitspraak stelt dat er sprake is van aardbevingsschade van tenminste € 1.000,-. De nieuwe regeling geldt niet bij de aankoop van een woning of bij versterking, zoals bij de oude regeling wel het geval was. De nieuwe regeling wordt vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.

Opnieuw een aanvraag indienen

Woningeigenaren die voor de vorige waardevermeerderingsregeling zijn afgewezen omdat het schaderapport met een schadebedrag boven € 1.000,- niet tijdig kon worden aangeleverd, moeten opnieuw een aanvraag indienen. Eigenaren die al subsidie hebben ontvangen van de vorige waardevermeerderingsregeling komen niet opnieuw in aanmerking.

Aparte regeling voor verduurzaming bij versterking

NCG werkt aan het aardbevingsbestendig maken van woningen in Groningen. Het versterken van woningen biedt kansen om de huizen gelijktijdig energiezuiniger te maken. Om die reden werkt NCG aan een aparte subsidieregeling voor verduurzamingsmaatregelen bij woningen die moeten worden versterkt.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Het project SchuifAan bestaat tweeënhalf jaar! Mensen die ruimte over hebben aan tafel, nodigen anderen die hier behoefte aan hebben uit, om aan te schuiven bij het eten.

SchuifAan is ontstaan in Meppel, maar inmiddels zijn er dertien gastgezinnen actief in Alteveer, Blokzijl, Buitenpost, Dwingeloo, Emmen, Wanneperveen en Zeerijp. De gastgezinnen zijn zowel (echt)paren, gezinnen met kinderen als alleenstaanden, en ook de gasten zijn divers. Wat zij allen gemeenschappelijk hebben is dat zij op zoek zijn naar aanspraak, ontmoeting, nieuwe contacten en gezelligheid. Aanschuiven kan eenmalig zijn, maar sommige contacten zijn uitgegroeid tot een langduriger contact of vriendschap.

De insteek is aanschuiven bij het avondeten, maar enkele gastgezinnen geven er hun eigen draai aan. Zo zijn er onder andere al koffieafspraken, spelletjesavonden en een uitgaansavond georgan

iseerd.

Op de Facebookpagina h

ttps://www.facebook.com/schuifaan/ vind u steeds het actuele nieuws.

Op de website www.schuif-aan.nl kunt u zoeken naar een gastgezin bij u in de buurt dat u aanspreekt en naar de beschikbare data. Aanmelden gaat via de e-mail. Er zijn geen kosten aan verbonden aan SchuifAan.

 

SchuifAan is een succes, maar er zijn meer gastgezinnen dan gasten. Mensen weten SchuifAan nog niet altijd te vinden of vinden het spannend om zich aan te melden. De initiatiefnemers zien hier graag verandering in komen. Spreekt het idee u aan, schroom niet, maar stap letterlijk en figuurlijk over de drempel. Welkom bij Schuif Aan!

 

P.S. Dit is een algemeen persbericht. Voor specifieke informatie over gastgezin(nen) in uw woonplaats, gebruikt u a.u.b. de informatie van http://schuif-aan.nl/gastgezinnen/

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De nieuwsbrief 't Zandt op de Kaart! voorjaar 2017 wordt deze week weer bezorgd bij alle inwoners.

Open hier de nieuwsbrief


=====================================================================

Misschien een leuke aanvulling op jullie mooie oude ansichtkaarten :

Mijn opa (Arie) en oma(Lies) Woltjer en hun kinderen ,Gerard en Annie, woonden voor de oorlog in 't Zandt.

Opa was gemeente veldwachter en woonde achter de kerk.


Met vriendelijke groet,

Fred Woltjer  Oudemirdum


Druk op de groene knop
 om verder te gaan

==========================================

Persbericht 100 jarig jubileum Toneelvereniging Vriendenkring ’t Zandt.

In verband met het 100 jarig bestaan van Toneelvereniging Vriendenkring worden er ( in tegenstelling tot onze jaarlijkse toneelavonden in februari) dit seizoen 2 toneelavonden gehouden op 19 en 20 mei in een grote feesttent op het voormalig hoofdveld van VV ’t Zandt bij de manege van ZEO aan de Hoofdstraat. Beide avonden zal de top coverband SWITCH spelen.

100 jaar toneelvereniging Vriendenkring, een jubileumjaar waar we niet stilzwijgend aan voorbij willen gaan. We hebben voor deze locatie gekozen omdat we zoveel mogelijk mensen willen laten meegenieten van dit jaarlijks terugkerend spektakel waar voor 600 mensen ruimte is gemaakt om te genieten van Gronings toneel. Uitgevoerd wordt de komedie De familie Bruinsma in de bocht “leve de koning” geschreven door Carl Slotboom.

Toneel leeft in ’t Zandt en wijde omtrek. De toeschouwers komen uit alle hoeken van de provincie om te genieten van het spel van een vaste groep enthousiaste spelers. Een prachtig decor, professioneel licht en geluid en een gedreven regisseur hebben de afgelopen jaren voor veel volle zalen gezorgd.

Vanaf 8 mei gaan de kaarten in de vrije verkoop voor 7,50 per stuk bij Arene Smit, Hoofdstraat 35 ’t Zandt. Tel. 0596-581223 of via de mail ben.arene@planet.nl


=================================================================


-------------------------------------------------------------------------------------------------------============================================================

Verslag informatie avond 't Zandt 22 juni 2016

                **********************************

Persbericht en presentatie herinrichting 't Zandt

Open de onderstaande link om de bestanden te downloaden
https://FileCap.gemcc.nl/FileCap/download.jsp?id=pOTUVXMPWTT&fec=y

                **********************************************

Presentatie herindeling.
( open de onderstaande link)

https://FileCap.gemcc.nl/FileCap/download.jsp?id=pQWLFOZRXWH&email=friedadrenth@ziggo.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VV ’t Zandt maakt zich op voor 85e en laatste jaar!


--------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oud Papier. 
-
--------------------------------------------------------------------------------------------------


't Zandt -

Gemeente Loppersum

Inwoneraantal gemeente Loppersum: 10.042

Het (voorlopig) aantal inwoners van de gemeente Loppersum op 1 januari 2016 is 10042.

Dit is een verlies van 98 inwoners over het jaar 2015.

De gemeente Loppersum heeft een vertrek overschot van 100 inwoners en een geboorte overschot van 2.

1 januari 2015                                                              1 januari 2016

Aantal mannen:             5.110                                                   5.079   

Aantal vrouwen:            5.030                                                   4.963

totaal:                              10.140                                                 10.042

 

Het definitieve aantal inwoners zal in april 2016 worden vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

======================================================================================[==

Vereniging voor Dorpsbelangen ’t Zandt

Hoofdstraat 111 A        9915 PH ’t Zandt

secretariaat.d.b.tzandt@gmail.com

Bankrekening: NL 19 SNSB 0905 8025 00

Kamer van Koophandel: 40024195

Contributie € 15,00 per jaar

Leden ontvangen ca. 10 per jaar de dorpskrant ‘t Zandtsternijs

Bestuur:

Heiko Switters (vz)                            info@swiba.nl

Ina Boer (secr)                                     ina_boer@hotmail.com

Jack Welvering                                    welvering65@gmail.com

Jan Geersing                                         06 20 93 28 46

Werkgroepen:

‘t Zandtsternijs    Frieda Drenth       zandsternijs@ziggo.nl

Begraafplaats      Johanna Kroes     johannakroes@ziggo.nl

Proathoes             Anneke Switters   info@swiba.nl

Paaseieren            Jacolien Zuur       ja_co_lien_tje@live.nl

Kids tot 12 jaar   Jacolien Zuur       ja_co_lien_tje@live.nl

Speelweek            Jacolien Zuur       ja_co_lien_tje@live.nl

Sinterklaas           Esther Kuik           esthervanwijk11@hotmail.com

AED                       Heiko Switters      info@swiba.nl

Muziektempel     Heiko Switters      info@swiba.nl

4/5 mei                  Piet Louwes          piet_louwes@hotmail.com

Festival                 Ina Boer                ina_boer@hotmail.com

Vrijwilligersbank Ina Boer                ina_boer@hotmail.com

 Wilt U hier ook adverteren? Dat kan , neem dan contact op met Erwin & Frieda Drenth

friedadrenth@ziggo.nl

Advertenties
Het weer in 't Zandt
Windrichting

Windkracht

Luchtdruk