Vols aprendre?

----------------------------------------------------------
1. Oferta formativa dels balls del swing al territori
----------------------------------------------------------
Les escoles de balls del swing són el mitjà normal per a l'aprenentatge regular dels balls del swing. Al nostre territori, l'oferta formativa es centra gairebé totalment en el Lindy Hop (una de les disciplines). L'oferta formativa en Lindy Hop abasta des del nivell més bàsic de principiants (P1 ó B1) fins al nivell intermig (1 i 2).  

A mesura que es vagi desenvolupant l'escenari dels balls del swing a Tarragona, és d'esperar que l'oferta es vagi ampliant i es vagi apropant als nivells de qualitat i diversitat d'altres ciutats del país. Al ritme actual de creixement i densitat de pràctica, és molt probable que en els propers dos anys, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre ja puguin comptar amb balladors i balladores de nivell avançat formats/des a les escoles del territori.

Al final d'aquesta pàgina tens una relació actualitzada de l'oferta formativa al territori.

-----------------------------------------
2. Leaders i followers, homes i dones
-----------------------------------------
Un dels "handicaps" més importants de les escoles és trobar alumnes per assumir el paper de leader. Tot i que avui dia no és imprescindible que així sigui, aquest rol ha estat tradicionalment assumit pels homes, mentre que el de follower l'han vingut desenvolupant normalment les dones. Atès que normalment les dones estan sobrepresentades als balls del swing (millor dit: els homes estan infrarepresentats), algunes escoles estableixen com a condició "sine qua non" que les followers (normalment dones) s'inscriguin als cursos acompanyades d'un leader (normalment home). Ho fan així per poder desenvolupar les classes amb normalitat

La parella de ball amb la qual es fa la inscripció, no serà la parella de ball exclusiva durant les classes, atès que una de les característiques més importants dels balls del swing (i dels balls socials, en general, a excepció dels contextos professionals o de competició) és el canvi constant de parella. Tanmateix, a totes les classes hi ha d'haver un nombre igual de persones desenvolupant el rol de leaders (homes o bé dones) i el rol de followers (dones o bé homes).

Si t'has d'apuntar a un curs de ball, t'aconsellem que t'hi apuntis en parella, tenint present que la inscripció no implica cap compromís d'exclusivitat durant la pràctica de la disciplina.

----------------------------------------
3. Els taxis: la solidaritat lindyhoper
----------------------------------------
Quan en el món dels balls del swint un leader de nivell superior s'ofereix per col.laborar amb un curs de nivell inferior, rep el nom de taxi.

Una de les funcions importants de TGN Swing és proporcionar a les escoles balladors experts o procedents de nivells superiors, que estiguin disponibles per facilitar el desenvolupament de cursos de nivell inferior, atesa l'escassedat de persones disposades a desenvolupar el rol de leader. Això passa habitualment, però no tant sols, als cursos de principiants de més baix nivell. 

Si ja ets ballador expert i vols col.laborar amb les escoles (i amb l'escena lindyhopper del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre) posa't-hi en contacte per tal de mostrar-les la teva disponibilitat i, així, puguin comptar amb tu per quadrar els seus cursos i acollir més parelles de ball a les seves classes.

-------------------------------------------------------
4. Professors i professores, maestrillos y librillos
-------------------------------------------------------
Una altra característica important dels balls del swing és la seva gran heterogeneïtat, no  només pel que fa a les diferents especialitats de ball, sinó també pel que respecta als diversos estils de ball dins d'una mateixa especialitat. Els balls del swing mostren, doncs, grau d'estandardització sigui molt menor al dels "balls de saló" o els "balls de competició". No tot s'hi val, però tampoc no hi ha una sola manera de fer les coses. Així, a banda d'algunes pautes bàsiques comunes a totes les especialitats (que ens permeten reconéixer-les com a tals especialitats), cada persona en fa una adaptació personal, ja sigui triant els passos de ball que més li agraden o imprimint-hi l'estil més més encaixa amb la pròipia personalitat.

Amb el professorat passa tres quarts del mateix. Cada professor/a té el seu propi estil, destaca uns o altres elements, prioritza uns passos sobre uns altres, mostra unes o altres variacions sobre el mateix pas, etcètera. Així, fins i tot dins d'una mateixa escola, podràs trobar professors i professores molt i molt diferents

D'altra banda, hi ha passos de ball que poden resultar més fàcils o més difícils a unes o altres personesòbviament, també hi ha passos de ball que són, en general, més fàcils o més difícils per al comú de les persones. Però en els diferents nivells dels cursos regulars, cada professor/a triarà un repertori a partir d'aquells passos que considera didàcticament més adequats. Més enllà dels passos bàsics (necessaris per iniciar-se en el món del Lindy Hop), no hi ha, doncs, un repertori fix de passos d'iniciació, nivell intermig o avançat. Hi pot haver un alt grau de coincidència en la tria d'aquests passos, però... cada maestrillo tiene su librillo. És, en general, recomanable rebre classes de diferents professors i professores.

-------------------------------------------------------
5. Nivell dels balladors i les balladores
-------------------------------------------------------

En realitat, allò que determina el nivell d'un ballador o balladora és el temps que porta ballant i la dedicació a l'aprenentatge. Als grans festivals, que normalment inclouen cursos de formació, la ubicació en un o altre nivell s'acostuma a fer en funció del temps que cada persona porta ballant, la freqüència setmanal amb la qual balla i... sovint també proves pràctiques demostratives del grau de dedicació. Hi ha persones que aprenen més ràpid i altres que necessiten més temps i/o dedicació per assolir un mateix nivell de ball.  

No et desesperis si veus que no avances o creus que no avances prou. Progressaràs més ràpidament o més lentament, però res no es podrà resistir a la teva dedicació. Participa de les activitats de ball social i als clandestins, apunta't a les sortides organitzades, inscriu-te als festivals i trobades, inscriu-te a monogràfics o cursos intensius, atreveix-te a participar als concursos!!! I, si no has ballat mai, et sorprendràs observant com, cada dia, descobreixes noves capacitats ocultes i fins al moment inexplorades. Amb el temps i una canya...

-------------------------------------------------------
6. Jack & Jill, jams i activitats de ball social
-------------------------------------------------------

Jack & Jill no són part del professorat de cap escola. Aquest és el nom que reben els concursos de ball als festivals i les trobades de lindyhopers. Consisteixen a competir ballant en parella... però no amb la teva parella preferida, eh?? En aquests concursos, les parelles de ball són reunides a l'atzar i concursen potser sense ni tan sols haver-se conegut mai. Perquè ho fem així?

El Lindy Hop -com, en general, tots els balls del swing (Balboa, Blues, etc)- és un ball social. Això vol dir que els lindyhoppers no tenim una parella fixa de ball, sinó que ballem totes i tots amb totes i tots. Una de les claus de l'aprenentatge dels balls del swing és ser capaç de ballar amb qualsevol parella de qualsevol nivell i de qualsevol estil, tant si la coneixes prèviament com si no. Des de TGN Swing organitzem tota mena d'activitats de ball social adreçades tant a les persones sòcies com a totes aquelles que puguin estar interessades a conéixer el món dels balls del swing. Consulta l'apartat d'aquest web dedicat a les activitats d'agenda per a més informació.

Les jams són activitats de ball social on totes i tots ballem amb totes i tots. A les jams de celebració, totes les followers i/o tots els leaders, de tots els nivells, ballarem amb tu. Un dia qualsevol, posem per cas el dia del teu aniversari, et pots trobar al mig d'una rodona de gent que et mira. No t'espantis. És una jam de celebració. Sentiràs que la música comença i veuràs com, per tot el temps que duri el tema musical punxat a tal efecte, ballaràs amb totes aquelles persones que vulguin compartir amb tu un dia tan especial. Ho tens difícil si no vols que es descobreixi quin és el teu dia d'aniversari, perquè TGN Swing sap quin dia vas néixer, des del moment que vas lliurar el teu full d'inscripció a l'associació. Per si de cas, les escoles també acostumen a estar al corrent de les celebracions. Ningú no s'escapa!!

-------------------------------------------------------
LES ESCOLES DELS BALLS DEL SWING AL TERRITORI
-------------------------------------------------------

L'oferta de les escoles es heterogènia i la seva distribució en el territori és molt desigual. Ara mateix, les escoles de balls del Swing al territori del Camp de Tarragona són, ordenades pel volum de la seva oferta formativa i per l'abast del seu àmbit territorial, les següents: 


 TARRAGONA
---------------------------


TARRAGONA CIUTAT
Cooperativa Obrera Tarraconense
Carrer Fortuny, 23 
43001 Tarragona

Lindy Hop
Principiants: Nivells 1, 2, 3 i 4
Intermig: Nivells 1 i 2
Perfeccionament i Styling


COBERT

----------------------------------------------------

TARRACO HOP | "SALA ZERO"


TARRAGONA CIUTAT
Sala Zero
Carrer Sant Magí, núm. 12
43004  Tarragona

Lindy Hop
Principiants: Nivells 1, 2 i 3 

COBERT

Rock & Roll
Principiants: Nivells 1 i 2

COBERT

Contacte
977922354
------------------------------------------------------EL PENEDÈS
--------------------------- EL VENDRELL
Club Esportiu Vendrell
(Sala anexa al Bar)
Carrer Colom s/n

Lindy Hop
Principiants: Nivell 1

 
LEADERS
Nivell 1

Contacte

------------------------------------------------------

PENEDÈS SWING | "DANI"
Penedès Swing

 EL VENDRELL
Casal Cívic
Carrer General Prim, 14

 SANTA OLIVA
Centre Cívic de Sant Jordi
Carrer del Lliri, 2

Lindy Hop
Principiants: Nivells 1 i 2

 
LEADERS
Nivell 1


 
LEADERS
Nivell 2

Contacte
600 679 610
------------------------------------------------------VALLS
---------------------------
ESPAI LA MAGRANA | COWORKING


VALLS
Espai La Magrana
C/Miralbosc, 8, Baixos
43800 Valls

Lindy Hop
Principiants: Nivells 1 i 2

LEADERS
Nivell 1
Nivell 2
----------------------------------------------
Contacte
666 23 26 08


 
REUS
---------------------------

BÀSIC | ESCOLADE BALLREUS
Bàsic Escola de Ball
Carrer Francesc Ferrer i Guàrdia, 30
43206 Reus (Tarragona)

Lindy Hop

Contacte
977 33 38 41Si ets escola i vols formar part de la nostra llista, posa't en contacte amb nosaltres.
Comments