2 - o nama

Boćarski Klub »Otok»

Na inicijativu Anđelka Jukića-Ćopa 14. studenog 1997. godine osnovan je Boćarski klub „OTOK“. Za prvog predsjednika kluba izabaran je, njegov inicijator Anđelko Jukić-Ćop, za podpredsjednika Ivan Katić a za tajnika Miroslav Jukić. Upravu klub vodili su Anđelko Milanović L., Stipe Midenjak, Dušan Norac K., Zvonko Šimunović, Drago Milanović L., Branko Samardžić i Ivan Šušak. Nadzorno odbor činili su Miljenko Pupić B., Ljudevit Milanović L. i Branko Vugdelija.

Prije nego je klub počeo s natjecanjem u hrvatskoj boćarskoj ligi trebalo je ispuniti niz preduvjeta da bi se regularno uključili u natjecanje. Najveći od njih bio je izgradnja boćališta s 4 boćarske staze. Dana 23. ožujka 1998. godine počeli su radovi na izgradnji terena.

Uz pomoć mnogih poduzeća i prvenstveno općine Otok, te rad samih igrača radovi su završeni 22.svibnja 1998. godine, a prva prvenstvena utakmica odigrana je 24. svibnja. Protivnik B.K. „Otok“ bila je ekipa B.K. „Mosor“ iz Omiša. Rezultat je bio 12 : 2 za naš klub. Za ekipu B.K.“Otok“ nastupali su: Anđelko Jukić, Drago Milanović L, Zvonko Šimunović, Miroslav Jukić, Ivan Katić, Ljudevit Milanović L, Anđelko Milanović L, Stipe Midenjak, Milivoj Milanović L. i Dušan Jukić.

Turnirom povodom Dana državnosti (30. svibnja 1998.) upriličeno je svečano otvaranje terena a nastupilo je 8 ekipa iz Otoka, Trilja, Splita, Gljeva i Zagreba. U finalu su se susrele ekipe Otoka i „Nade“ iz Splita. Pobjednik turnira je bila ekipa „Nada“ iz Splita. Boćalište je blagoslovio fra. Miroslav Ančić, kapelan iz Otoka.

Nakon, uspješno odigranog prvog dijela prvenstva, 25. srpnja u goste su nam došli boćari, Hrvati iz daleke Australije. Nakon odigrane utakmice druženje uz pjesmu proteglo se do duboko u noć.

 • Prva sezona je uspješno okončana plasmanom na drugo mjesto. U sezoni 1999. uvjerljivo smo na kraju prvenstva osvojili prvo mjesto i plasirali se u IV./A Hrvatsku boćarsku ligu. Te iste godine došlo je do fuzije B.K. „Otok“ i B.K. „Piel“ iz Splita. Novoformirani klub zadržao je ime B.K. „Otok“ a natjecao se u II. Hrvatskoj ligi, na mjestu bivšeg kluba „Piel“. U sezoni 2000-oj (prvi put u II. ligi) zauzeli smo 5. mjesto i tako održali status drugoligaša.

 • U sezoni 1999-oj i dijelom 2000-oj zbog jako lošeg stanja podloge na boćalištu kao domaćini nastupali smo na Gazu, na terenima B. K. „Trilj“. U ožujku 2001. godine uz financijsku pomoć općine asfaltirali smo terene na našem boćalištu i time stekli jako dobre uvjete za treninge i odigravanje utakmica.

 • Na kraju sezone bodovno smo bili izjednačeni s B. K. „Gala“ iz Metkovića ali zbog lošije skor-razlike nismo se plasirali u I. HBL. S obzirom na kratki period postojanja i natjecanja našeg kluba i drugo mjesto je bio izuzetan uspjeh, znajući da su iza nas ostali klubovi s daleko dužom poviješću postojanja i natjecanja iz gradova: Splita, Šibenika, Zadra i Dubrovnika.

 • I napokon smo dočekali i taj dan se naš klub natječe u najvećem mogućem rangu tj. u prvoj ligi. Izvrsnim rezultatima 2005. tj. prvim mjestom u II. HBL izborili smo se za status prvoligaša, tako da smo iduće sezone bili sudionici I. HBL – jug.

Otočki prvoligaši – sezona 2005. god.

 • U periodu od 2006. do 2009. dogodila se rezultatska kriza i „silazak“ kluba do III. HBL. Godine 2010. prvenstvo se održava jednokružno (u proljeće) zbog prelaska natjecanja na kalendar jesen- proljeće. Organizira se sustav "play off" i "play out". Klub je u razigravanju za prvaka pobijedio u gostima i kući favoriziranu ekipu "SOLKOL" iz Dugopolja. Zbog neopravdanog dodijeljenog crvenog kartona našem igraču Ivici Bilokapiću, na prvoj utakmici u Dugopolju mi smo se žalili na automatsku suspenziju našeg igrača u uzvratnoj utakmici u Otoku. Žalba je pozitivno riješena i Bilokapić je igrao za našu ekipu u uzvratu. To nije bio kraj pisanja i rješavanja žalbi jer su se nakon te utakmice žalili iz BK "Sokol" i tražili poništenje iste. Izvršni odbor HBS usvojio je njihovu žalbu i donio odluku da se odigra treći susret. BK Otok se žalio na takvu odluku a igrači i vodstvo kluba nisu se pojavili na zakazanoj, trećoj utakmici . Interesantno je da je županijski voditelj sudaca, Ljubo Čikeš delegirao sebe za taj ponovljeni susret iako je zbog njegovog neopravdanog dodjeljivanja crvenog kartona našem igraču u prvom susretu u Dugopolju navedeni problem i nastao. U konačnici naša žalba je pozitivno riješena i BK Otok je postao prvak i time se plasirao u II. HB-u ligu. Igrači koji su tu sezonu nastupali za B.K. „Otok“: Stipe Vuleta (predsjednik), Anđelko Jukić (voditelj), Miroslav Jukić (tajnik), Anđelko Milanović L., Ante Milanović L., Ljudevit Milanović L., Ivica Bilokapić, Jozo Križanac, Marinko Norac Kevo, Dinko Botica, Branimir Botica, Mladen Vuleta, Darko Radinović, Zvonko Šimunović.

  • Na kraju sezone 2010.-11. (zbog: odlaska u mirovne vojne misije igrača Dinka Botice, ozljede Ljudevita Milanović L., napuštanja kluba Marinka Norac Keve i niza nesretnih rezultata) zauzeli smo predposljedno mjesto i ispali iz lige.

 • Iduću sezonu, 2011./12, u igračkom sastavu kao i prošle sezone nastupali smo u III. HBL i na kraju postali prvaci te se ponovno vratili u II. ligu. Na kraju sezone, u prijelaznom roku klub je napustio igrač Ivica Bilokapić a ponovno se (nakon dvije godine) u klub vratio Marinko Norac Kevo.

 • U sezoni 2013./14, (15. travnja 2014.) u klubu smo pokrenuli školu boćanja s mladima. Na prvoj prozivci i treningu nazočilo je 11 dječaka-polaznika u uzrastu od 10 do 15 godina. Ta ista ekipa nastipila je na prvenstvu osnovnih škola Splitsko -dalmatinske županije na Gripama. Osvojili su 4. mjesto. Na žalost iste sezone smo se ponovno vratili u rang niže, tj.u III. HBL - srednja Dalmacija.

 • Sezonu 2014.-15. započeli smo u izmjenjenom sastavu u odnosu na predhodnu. Nakon 17 godina klub je napustio Anđelko Jukić - Ćop (osnivač kluba) a došli su: Marinko Norac K., Ante Norac K., Ante Labrović i Ivan Vugdelija. Na žalost, dugogodišnji član kluba Ivan Mijoč - Cvek nije više među nama. Preminuo je 20. rujna 2014.


 • Sezonu 2014./15 odigrali smo jako dobro i nedostajalo je malo sreće (i znanja) da se ponovno vratimo u II. ligu. Zauzeli smo drugo mjesto iza BK NAKLICE.

 • Sezonu 2015./16. započeli smo skoro u istom sastavu. Nedostajat će nam samo Ante Labrović koji je prešao u BK SINJ. Nakon odigranih 7 kola prvog dijela sezone ostvarili smo isto toliko i pobjeda i zauzeli 1. mjesto.

 • U prvoj sezoni 2015:/16. Zimske lige SINJ nastupili smo s dvije ekipe: "OTOK" i "ALAŠA". Na kraju sezone od 11 ekipa koje su nastupile u lizi "OTOK" je zauzeo 3. mjesto a "ALAŠA" osmo.

 • Na kraju ligaške sezone, nakon zadnjeg dramatičnog kola i doslovno zadnje odigrane boće na utakmici osvojili smo prvo mjesto u III. HBL-jug i ponovno se vratili u "drugoligaško" društvo.

 • U ljetnoj pauzi sudjelovali smo na kup natjecanju BC Sinj i nakon prve utakmice (poraz od BK "Bitelić") oprostili se od natjecanja.

 • U sezonu 2016./17. ulazimo u nepromijenjenom sastavu a domaćini smo u dvorani u Sinju. Razlog je što se zbog prelaska natjecanja u termin jesen-zima utakmice trebaju igrati u dvoranama. Ove sezone nastupamo i u Zimskoj lizi u Sinju. Od siječnja 2017. novi voditelj ekipe je Ante Maleš a dobili smo i novoregistriranog igrača Branimira Boticu - mlađeg. Na kraju zimske lige zauzeli smo treće mjesto a na kraju sezone u II. HBL-jug zauzeli smo deveto mjesto i zadržali "drugoligaški" status.

 • 7. srpnja 2017. nakon tragične nesreće zauvijek nas je napustio naš bivši igrač Darko Radinović - DIM

 • 7. listopada 2017. započela je nova sezona. Drugu smo sezonu domaćini u Sinju u boćarskoj dvorani "KULA". Novi član ekipe je Ivica Bilokapić (došao iz BK "Stivan") i Matej Maleš (dvostruka registracija - BK "Mačkula")

 • 15. siječnja 2018. Preminuo je naš dugogodišnji član Jakov Vugdelija (1936. - 2018.)

Član kluba je postao 1999. godine nakon što je kao predsjednik BK "Piel" iz Splita inicirao fuziranje "Piela" s BK "Otok" (tada član IV./A lige). BK "Otok" je nakon tog spajanja"preuzeo" od "Piela" drugoligaški status.

 • 7. travnja 2018. završena je natjecateljska sezona 2018.-19. Na tablici smo zauzeli 3. mjesto. Ove sezone klub je napustio Ivan Šušak (Trilj) a novi član je Dario Radošević (Supetar).

 • 3. studenog 2018. u susretu s BK Vir u Zadru počela je ligaška sezona 2018./19. a završila je 18. travnja 2019. zadnjim kolom. Na kraju sezone zauzeli smo jako dobro 3. mjesto.

 • 10. veljače 2019. Pobjedom u finalu postali smo prvaci Zimske lige Sinj

 • Prije početka sezone u prijelaznom roku napustio nas je igrač Ivica Bilokapić (BK BRELA) a u drugom dijelu sezone za klub se registrirao Patrik Jukić (prva registracija). Sezona je počela 26. listopada. Zbog Korona-pandemije prvenstvo je prekinuto 10. ožujka 2020. a nastavljeno s 16. kolom 13. lipnja.

 • Na kraju sezone 2019./20. klub je zauzeo 2. mjesto na tablice te se zbog reorganizacije natjecanja u sezoni 2020./21. natječe u 1. HBL-jug. U prijelaznom roku za klub je registriran Matijas Grančić (stigao iz BK Biston - Baška Voda).

 • U sezonu 2020./21. ušli smo s ambicijom za plasman u vrh tablice i za možebitni ulazak u jedinstvenu HBL - SUPERLIGU.