Cykla

Stora Hälsingegårdars Väg

Det finns gott om mindre vägar som passar för cykelturer. Om du är mer intresserad av att cykla på stigar finns det också många alternativ: se mer under rubriken Vandra/Leder!

Dagstur 28-50 km

Cykla längs Stora Hälsingegårdars Väg. Om du vill cykla hela vägen från vandrarhemmet och tillbaka blir sträckan ungefär 50 km.

Dagstur 60 km

Gör samma tur som ovan men lägg till byarna runt sjön Grängen - Älvkarhed och Grängsbo. Cykla tillbaka över Edsbyn.

Längs Stora Hälsingegårdars Väg ligger ett stort antal hälsingegårdar, men också mycket annat sevärt, t.ex. linskäkten i Vängsbo, smedjan i Långhed, flera loppisar, Erikshjälpen och många badplatser. Hembygdsgårdarna Ol-Anders och Löka i Alfta samt Mårtes i Edsbyn har guider anställda under sommaren. Kartor och broschyrer har vi!

Cykeluthyrning: Knåda Sport, 0271-34075

Långhed

Bilden ovan visar ett utsnitt av Stora Hälsingegårdars Väg, den del mellan Alfta och Långhed där de båda världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars ligger. Men det stora antalet hälsingegårdar i bygden framgår också av kartan!

Längs Voxnan från Doma till Byn

Cykla västerut på Ämnebovägen, Bergavägen eller bilfria Gamla Landsvägen, längs älven mot Edsbyn. För korta turer kan du låna någon av våra fyra cyklar.

Se bilder från våra cykelturer i vandrarhemmets omgivningar: Cykelfolder på vår Facebooksida!

Voxnans dalgång med älven, skogarna och hälsingegårdarna är unik. därför har dalgången utsetts till ett av UNESCO's biosfärområden. Bäst upplever man det från cykel eller kanot!

Biosfärområde Voxnadalen finns på Naturkartan. Den kan du ladda ner som app och där hittar du det mesta du behöver veta om det område som du har tänkt besöka.

Vandrings- och cykelleder, vindskydd och badplatser, utsikter och andra ställen med höga naturvärden; kommunala anläggningar, ideella föreningars anläggningar och platser som finns på privat mark som kan vara intressanta.