Stemproblemen; poliepen en knobbels

Helaas ontwikkelen veel zangers en sprekers (bijv. leraren) stemproblemen. Veel voorkomende problemen zijn knobbeltjes en poliepen.
Ze ontstaan als de stem overbelast raakt of wanneer er met een slechte stemtechniek wordt gesproken en/of gezongen. In de meeste gevallen is te veel luchtdruk onder de stembanden de reden dat er problemen ontstaan.
 
Een stembandknobbeltje is een soort eeltknobbeltje op de stemband. De stemband kan dan niet meer goed sluiten.
 
 
Een poliep is een soort blaar op de stembanden. Ze komen in diverse soorten en maten voor.
 
 
 
Met name na een verkoudheid moet je er rekening mee houden dat de stembanden een beetje gezwollen zijn door de infectie. Het kost even tijd voordat deze zwelling weggetrokken is.
Je loopt het gevaar om de stem te forceren als je gaat zingen terwijl je stem nog niet hersteld is van de verkoudheid. Geef de stem dus rust tijdens en vlak na een verkoudheid!
 
Als je langer dan drie weken last hebt van een 'rauwe' stem, heesheid, verminderd toonbereik of een vermoeide stem, ga dan ALTIJD naar de huisarts!  
Ook als je het gevoel hebt dat het produceren van een toon meer moeite kost dan normaal gesproken, ga dan ook naar de huisarts!
 
Als blijkt dat je knobbeltjes of poliepen hebt, zal de arts je naar een logopedist sturen. Je zult daar leren hoe je op een gezonde manier geluid kunt maken. De oefeningen zullen gericht zijn op het gebruik van 'resonans', ontspanning en het verbeteren van je ademtechniek.
 
Zing NIET totdat een arts of je logopedist je vertelt dat het veilig is om weer te gaan zingen!
 
Met name zangers hebben baat bij een logopedist die ook verstand heeft van zingen. Het is dus raadzaam te informeren bij een aantal logopedisten voordat je kiest naar wie je toe gaat.
 
In onderstaande (engelstalige) video geeft een specialist informatie over stembandknobbeltjes:

 

YouTube-video

Comments