De voordelen van zangles

Als je van zingen houdt, in een koor/groep of solo, dan kun je niet zonder een goede stemtechniek. Een gezonde stemtechniek is nodig om de stem gezond te houden.
Maar veel zangliefhebbers hebben nog nooit een zangles gehad!
 
Al die koren die de Mattheüs Passion uitvoeren bestaan uit zangers waarvan er velen geen idee hebben wat er stemtechnisch nodig is om op een gezonde manier door al die moeilijke noten heen te komen...het is een ware marathon...
 
Welke hardloper zou zonder fatsoenlijke training aan een marathon beginnen? Maar deze onwetende zangers doen dat hun stem wel aan!
 
 
Het zingen van popmuziek is vaak nog zwaarder voor de stem dan klassieke muziek. De stembanden staan bij popmuziek regelmatig wat dikker afgesteld, soms moet er 'gebelt' worden en zo nu en dan wordt er met een 'rauw' randje op de stem gezongen...het kan allemaal op een gezonde manier maar je moet wel weten hoe dat in zijn werk gaat. Een zangdocent kan je daar bij helpen. 
 
Ook de technieken die op deze website zijn beschreven kunnen alleen met behulp van een zangdocent echt goed aangeleerd worden. 
 
De meeste zangers vinden het erg eng om een privé zangles te nemen.
Je wilt het zo goed mogelijk doen, de leraar zit aandachtig naar je te kijken en luisteren en hij/zij zal je vragen om allerlei oefeningen te doen, soms hele gekke! 
 
 
De makkelijkste manier om een goed zangdocent te vinden is door eens rond te vragen. Zeker als je in een koor zingt zullen er andere koorleden zijn die al zanglessen volgen. Je kunt hen naar hun ervaringen vragen en evt. contact opnemen met de zangdocent.
 
Via internet kun je ook gemakkelijk een leraar vinden. In Nederland is de NVZ de beroepsorganisatie voor zangdocenten. Op hun website staat een artikel over het vinden van een goede zangdocent.  
 
Als je een afspraak hebt gemaakt met een zangleraar, bedenk dan wat je zou willen verbeteren en leren. Het is belangrijk dat je je wensen kenbaar maakt.
 
Neem een lied mee naar de les waar je wat moeilijkheden mee hebt. Misschien is het ademen moeilijk in dit lied, of zitten er een paar lastige hoge of lage tonen in.
Door een lied mee te nemen dat je niet zo goed kunt zingen kun je ook tijdens de eerste les al ervaren hoe een goede stemtechniek je in staat stelt een moeilijke passage wel te zingen!
 
 
Herinner jezelf eraan dat je les hebt genomen om je stem te verbeteren. Dus dwing jezelf niet om als een professional te klinken, dat kan niet bij een eerste les...de leraar verwacht dat ook niet. 
 
De voordelen van privé zangles zijn enorm.
Ten eerste zul je leren hoe je je stem op een gezonde manier kunt gebruiken. Dit zal ertoe leiden dat je uiteindelijk nooit meer last zal hebben van keelpijn, heesheid, etc. na een repetitie of uitvoering.
 
Ten tweede zulen je ademsteun en vocale mogelijkheden verbeteren. Hierdoor kun je moeilijkere liederen zingen en zul je meer van het zingen kunnen genieten omdat het veel makkelijker gaat.
Je zult ook in staat zijn om hoger, lager, harde en zachter te zingen. Je stem zal veel interesanter gaan klinken!
 
Veel plezier met de zanglessen! 
 
Comments