De moeilijkheid van koorzingen

Wat is zangtechnisch gezien makkelijker, zingen in een groep of solo?
 
De meeste amateur koorzangers zullen antwoorden dat koorzingen veel makkelijker is dan solo.
Maar veel professionals denken er anders over.

Koorzingen vraagt namelijk een enorme (technische) flexibiliteit van de zanger.
Kun je als solist volledig je eigen geluid laten klinken, als koorzanger moet je je aanpassen aan de rest van het koor, zowel qua volume als qua kleur van je stem. 
Daarnaast heeft de dirigent allerlei wensen op het gebied van volume, kleur, klinkervorming, punten waar je wel of niet mag ademen in de muziek, en repertoirekeuze die niet altijd bij jouw stemtype past.
 
 
 
Met name voor mezzo-sopranen en baritons is zingen in een koor niet altijd even makkelijke. Mezzo-sopranen worden vaak ingedeeld bij de alten omdat ze niet zo makkelijk hoog zingen of te log worden als ze hoog zingen. Maar altpartijen zijn vaak aan de lage kant voor mezzo's. Zeker als er met flink volume lage tonen moeten worden gezongen kan de mezzo in de problemen komen als de stemtechniek niet goed is.
 
Baritons hebben regelmatig het 'ongeluk' dat ze tenor moeten zingen in het koor. Omdat baritons meestal redelijk hoog kunnen zingen worden ze al snel als aanvulling in de tenorpartij gezet omdat er niet genoeg echte tenoren rondlopen.
Een bariton met weinig kennis van stemtechniek zal regelmatig te maken krijgen met een enorme stembreuk in de hogere regionen. De stem gaat met het stijgen van de tonen ongecontroleerd over in een lichter, dunner geluid.
Dirigenten willen graag ook een tenorpartij die stevig klinkt. Veel baritons zullen dus in de verleiding komen om de stem te forceren.
Barokmuziek (Bach, Händel, Vivaldi e.a.) is voor mezzo-sopranen of sopranen met een grote stem vaak lastig te zingen. Zij missen vaak de soepelheid en lichtvoetigheid om langdurige hoge passages te zingen zonder dat het te log en te luid gaat klinken.
Een zangdocent kan wel aanwijzingen geven waardoor dit probleem vermindert maar in veel gevallen zal de (mezzo- of dramatische sopraan) altijd moeite blijven houden als het hoog, soepel en zacht moet.

Als je niet zeker weet of je in de juiste stemgroep zingt, kun je het beste een zanges bij een zangdocent afspreken. 
Bij de meeste zangdocenten is het mogelijk om éénmalig een les af te spreken en dan een 'stemtest' te doen om erachter te komen welk stemtype je hebt.