Basis technieken‎ > ‎

Positie van het strottenhoofd

Een juiste positie van het strottenhoofd (larynx) is cruciaal om op een gezonde manier te zingen.
Als je slikt kun je het strottenhoofd omhoog voelen gaan.
Als je flink gaapt voel je hoe het strottenhoofd omlaag gaat.
 
Bij het zingen is een neutrale positie, dus niet hoog en niet laag, de beste uitgangspositie. Het is positie die de meest mensen gebruiken als ze spreken. Vanuit deze 'neutraalpositie' heeft het strottenhoofd alle vrijheid om een klein beetje omhoog en omlaag te bewegen. Dit is een natuurlijke beweging die plaatsvindt bij bepaalde klinkers. Ook de toonhoogte heeft invloed op de positie van het strottenhoofd; hoge tonen zingen veel makkelijker als het strottenhoofd iets hoger ligt.
De positie van het strottenhoofd hangt ook van de zangstijl. Opera wordt over het algemeen met een lager strottenhoofd gezongen dan bijvoorbeeld barokmuziek.
 
Veel zangers hebben de neiging om met spanning in de tong te zingen of de tong naar achteren te trekken. Door spanning in de tong of een te laag en/of te ver naar achteren getrokken tong wordt het strottenhoofd omlaag geduwd. Dit heeft onherroepelijk een negatief effect op het stemgeluid.
 
Lees meer over de positie van de tong.
 
Onderstaande video laat het verschil zien en horen tussen neutraalpositie, een te laag strottenhoofd en een omhoog geduwd strottenhoofd. De video is in het engels.
 
 
 
 

YouTube-video

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Als je de neiging hebt om je strottenhoofd te laag te houden, probeer dan de neutraalpositie te vinden door een keer te slikken. Let erop dat je tijdens het inademen het strottenhoofd niet omlaag trekt!
 
Als je de neiging hebt om het strottenhoofd omhoog te duwen (dit gebeurt meestal doordat er met teveel luchtdruk wordt gezongen) probeer dan het oude Italiaanse methode 'Inhalare la voce', het inademen van de stem. Stel je voor dat je het geluid als het ware inademt als je zingt.
 
Je kunt ook de waterfles met rietje gebruiken om de luchtdruk te verlagen.
 
Comments