Basis technieken‎ > ‎

Open keel

In de zangwereld wordt vaak gesproken over een 'open keel'. Het gaat hierbij niet alleen maar om ontspanning, er moet meer gebeuren om de stembanden zoveel mogelijk ruimte te geven.
Eén van de beste manieren om je keel te openen is LACHEN!
 
Een grote innerlijke glimlach maakt je keel wijder.
Bij een overdreven grote binnengehouden glimlach kun je voelen dat er ook spieren aan de zijkant van de hals wat dikker worden zodat de keel aan de binnenkant opent.
Dat deze spieren bij een innerlijke lach actief worden is overigens helemaal niet erg!   

Als je je keel opent met een innerlijke lach open je je 'valse stembanden'. Op het plaatje zijn dat de 'False Vocal Folds'. Ze worden meer naar de zijkant getrokken. Hierdoor geef je de ware stembanden waar je mee zingt ( 'true vocal folds' op het plaatje) meer ruimte om vrij te kunnen bewegen.

 
De video (in het engels) laat zien hoe twee kinderen les krijgen in het openen van de keel. Door de oren af te dekken oefenen ze op een geruisloze inademing (de meest effectieve manier van ademen).

YouTube-video

 
Ook je inademing wordt veel effectiever als je met een open keel ademt. 
 
Een andere manier om de keel te openen is door te denken aan een leuke verrassing. Je voelt dan ook de keel openen. Probeer de keel tijdens het zingen in deze geopende stand te houden.
Hoe hoger je zingt, hoe belangrijker het wordt dat de keel goed open is. Dus hoe hoger de toon, hoe meer er gelachen moet worden!