Basis technieken‎ > ‎

Losse kaak

Zing altijd met een losse kaak!

Veel zangers hebben de neiging om de onderkaak aan te spannen tijdens het zingen. Het geeft hen het gevoel controle over de stem te hebben. Het tegenovergestelde is waar.Er lopen een flink aantal spieren van de kaak (ook de kin) langs het strottenhoofd. Als deze spieren gespannen zijn wordt het strottenhoofd als het ware vastgezet. Het kan niet meer vrij bewegen.

 
Veel zangers gebruiken de onderkaak om te articuleren. Dit komt omdat de lippen en het puntje van de tong niet actief genoeg zijn om met name de medeklinkers te vormen. Het is dus belangrijk dat je tijdens het zingen (en ook spreken) oefent om te articuleren met tongpunt en lippen, NIET de onderkaak! Uiteraard zal de onderkaak tijdens het articuleren wel een beetje meebewegen maar dit gaat volkomen ontspannen.
 
Zorg ervoor dat je de kaak niet vooruit duwt, als je de mond opent moet de kaak als het ware naar je toe vallen. 
 
Een goede oefening om na te gaan of er veel spanning in de onderkaak zit is door je wijsvinger achter je boventanden te plaatsen. Draai de palm van je hand naar de zijkant en houdt je vinger zo vertikaal mogelijk.
Ga nu zingen, als het goed is voel je weinig beweging in de onderkaak. Een gespannen kaak zal in je vinger bijten.
 
Onderstaande video laat zien hoe je kunt controleren of je je kaak op de juiste manier opent. 


YouTube-video
 
 
 
Zingen met een losse kaak is belangrijk voor de gezondheid van de stem. Maar er is nog een andere reden om de kaakbeweging bij het zingen zo rustig mogelijk te laten gebeuren.
Met name de beweging waarbij je de onderkaak naar voren duwt kan flinke schade in het kaakgewricht veroorzaken.
Ook het te ver openen van de mond kan voor grote problemen zorgen. In beide gevallen trek je het kaakgewricht namelijk uit de kom...