Basis technieken‎ > ‎Ademsteun‎ > ‎

Waarom buikademhaling?

Niet iedereen ademt op dezelfde manier. Sommige mensen hebben van nature een buikademhaling maar velen ademen wat hoger, in de borstkas.
Buik- of borstademhaling, of een combinatie van beiden, in het dagelijks leven maakt het niet zo veel uit hoe je ademt. 


Uiteraard zijn er mensen die niet goed ademen en daar ook klachten door krijgen. Een te hoge ademhaling zorgt vaak voor problemen. Hyperventilatie en tal van andere klachten liggen dan op de loer. 
Ook zijn er mensen die te weinig middenrifactiviteit hebben waardoor zowel hun spreek- als zangstem heel zwak klinken. 
Vermoeidheid door een slechte ademtechniek is ook een veelvoorkomend euvel.
   
 

In onderstaande video kun je zien hoe het middenrif beweegt tijdens in- en uitademingen. Het filmpje is in het engels.


 

YouTube-video

 


Voor het zingen is de buikademhaling in de meeste gevallen het effectiefst.  Het heeft alles te maken met de rol die het middenrif speelt tijdens het zingen.
Bij een buikademhaling komt het middenrif na de inademing in een heel lage positie in de buik. Tijdens het zingen komt het middenrif omhoog. Dankzij het toepassen van ademsteun komt het middenrif langzamer omhoog waardoor je veel langer luchtdruk kunt geven. Je kan dus veel langere zinnen zingen én bent in staat om de luchtdruk heel precies af te meten.Het aanleren van buikademhaling is niet voor iedereen even gemakkelijk aan te leren. Als je van nature al wat meer met je buik ademt zal het veel makkelijker zijn dan wanneer je meer de borstkas gebruikt.
Het is raadzaam om een aantal zanglessen te nemen bij een goede docent. Een goede ademtechniek is cruciaal om een goede stemtechniek te ontwikkelen.