Basis technieken‎ > ‎

Ademsteun

Ademsteun betekent eigenlijk het managen van de luchtstroom uit de longen en de luchtdruk onder je stembanden. Je middenrif speelt daar een belangrijke rol bij.

Als je inademt, gaat het middenrif omlaag en stroomt er lucht in je longen. Als je uitademt zonder geluid te maken, zal het middenrif ontspannen, en omhoog 'ploppen'. Als gevolg van het omhoog komende middenrif stroomt de lucht uit je longen. 
 
 
Als je zingt, sluiten de stembanden zich. Wat luchtdruk onder de stembanden zorgt ervoor dat de stembanden gaat trillen. Er komt een dun stroompje lucht op gang. Let op, de luchtstroom tijdens het zingen is vele malen kleiner dan wanneer je ontspannen uitademt zonder geluid te maken! Als je geluidloos uitademt staan de stembanden namelijk open en kan de lucht vrij uit de longen stromen.
Ademsteun gaat eigenlijk over het binnenhouden van de lucht, het creëren van de juiste hoeveelheid luchtdruk die nodig is en het op gang houden van de kleine luchtstroom die het geluid produceert.
 
In onderstaande video geeft Montserrat Caballé een workshop over ademsteun. De sopraan aan wie ze les geeft heeft de neiging om de hoge tonen met te weinig ademsteun te zingen. Montserrat legt uit dat het middenrif actief wordt VOOR dat de hoge toon komt.
 

YouTube-video


 
Een goede manier om te leren voelen hoe je middenrif werkt is door onderuitgezakt te gaan zitten met je armen over elkaar.
Blijf even rustig zitten en doe niets. Voel hoe je armen omhoog komen als je inademt en hoe ze weer zakken als je uitademt.  
 
Adem rustig in zoals je doet als je in rust bent en zing daarna een toon. Je zult voelen dat je armen tijdens het zingen van de toon niet zo ver omlaag gaan als bij een uitademing. Dit komt omdat het middenrif actief wordt op het moment dat je geluid maakt. Het middenrif zal lager en wijder blijven om de luchtstroom te kunnen regelen.
Als je merkt dat je armen bij het zingen net zo snel omlaag bewegen als bij de geluidloze uitademing, zul je waarschijnlijk een toon met veel ruis produceren. Een slechte ademcontrole resulteert in een slecht geluid.
 
Meer oefeningen om de ademtechniek te verbeteren zijn:
 
De liptril, om je keel te ontspannen en je ademsteun te trainen.
 
1 minuut uitademen