Kongres 2012‎ > ‎

Aktualno

Vabilo k udeležbi

objavljeno: 3. sep. 2012 00:27 avtor: Slavistično društvo Slovenije

Letošnji slavistični kongres bo od 27. do 29. 9. 2012 na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Osrednja pozornost bo tokrat namenjena slovenistiki/slavistiki, kakor se po načelih medkulturnosti in meddisciplinarnosti razvija na Univerzi na Primorskem. Druge teme so posvečene še prevajanju iz slovenščine v druge slovanske jezike, lektorstvu v medkulturnem položaju, didaktičnim prizadevanjem za razvijanje pismenosti (predavanja, delavnice), prispevkom študentov, predstavitvam knjig in projektov itd. Na občnem zboru bomo imenovali nova častna člana in volili novo vodstvo. Obeta se bogat dnevni in večerni spremljevalni program, v soboto pa bo ekskurzija vodila po morju in kopnem.

Lepo vabljeni k udeležbi. Obenem pa prosimo vse, ki se nameravate udeležiti kongresa, torej poslušalce, predavatelje, študente in predstavitelje knjig in projektov, da najkasneje do 15. 9. 2012 izpolnite elektronsko prijavnico, ki jo najdete na tej spletni strani. 

Učiteljem še sporočamo, jim za udeležbo na kongresu v petek, 28. 9., ZRSŠ izda potrdilo, s katerim lahko uveljavljajo pol točke za napredovanje v naziv.

Pred kongresom bomo razposlali izvod nove Kronike SdS s programom kongresnega dogajanja in položnico za plačilo članarine. Želim vam čim manj stresno popočitniško delovno obdobje in upam, da se v čim
večjem številu vidimo v Kopru.

Boža krakar Vogel, predsednica SdS

Nastanitev za kongresnike

objavljeno: 31. avg. 2012 08:56 avtor: Slavistično društvo Slovenije

Bert Pribac, ustvarjalec na antipodih dveh domovin

objavljeno: 31. avg. 2012 04:26 avtor: Slavistično društvo Slovenije

Objavljamo nagovor Berta Pribca, ki ga bo prebral na začetku sekcije Jezikovna zavest in lektoriranje v medkulturnem položaju – ob obletnici slovensko-avstralskega pesnika Berta Pribca.

Deliri u dvjeh

objavljeno: 31. avg. 2012 04:09 avtor: Slavistično društvo Slovenije

V kongresni program smo dodali četrtkovo večerno gledališko predstavo: Deliri u dvjeh, Teater na konfini iz Nove Gorice; 27. 9. 2012 ob 20h v Gledališču Koper.

Kongresni predgovor

objavljeno: 31. avg. 2012 04:06 avtor: Slavistično društvo Slovenije

Utemeljitvi predlogov za nova častna člana ZDSDS

objavljeno: 29. jun. 2012 03:53 avtor: Slavistično društvo Slovenije   [ posodobljeno 31. avg. 2012 04:05 ]

Zasnova kongresa Slavistika v regijah - Koper

objavljeno: 24. jun. 2012 03:37 avtor: Slavistično društvo Slovenije

V skladu z lani začetim vsebinskim kongresnim ciklom Slavistika v regijah bo letos na vrsti predstavitev druge novejše slovenske univerzitetne slavistike oz. slovenistike in njenega strokovno kulturnega zaledja. Osrednja tema jesenskega 23. slavističnega kongresa Slavistika v regijah - Koper bo torej predstavitev koprske slovenistike. Koprska slovenistika se bo podrobneje predstavila v posebni sekciji in na plenarnih predavanjih, kjer bo posebej izpostavljen pomen primorske književnosti, tudi narečne, v okviru slovenskega ter širšega medkulturnega in mednacionalnega okvira. Ob tem bodo potekale še sekcije z vrsto drugih tem (Razvijanje pismenosti skozi sodobne jezikovne in literarne prakse, Jezikovna zavest in lektoriranje v medkulturnem položaju, Slovenska književnost v slovanskih jezikih, študentska sekcija), jezikovne in literarne delavnice s prikazom dobre šolske prakse ter ostali dogodki (predstavitve založb ter novih knjig in projektov, okrogla miza "Avtor, prevajalec in lektor - zavezniki ali nasprotniki"). Program letošnjega kongresa bosta zaznamovali medkulturnost in meddisciplinarnost, ki sta značilni prav za koprsko slovenistiko. Zanimali nas bodo tudi sodobni pristopi na področju jezika in književnosti v različnih medkulturnih položajih in pri razvijanju pismenosti v šolski praksi. 

Letošnja novost - polovične kotizacije

objavljeno: 24. jun. 2012 03:27 avtor: Slavistično društvo Slovenije   [ posodobljeno 24. jun. 2012 03:28 ]

Spoštovani člani Slavističnega društva Slovenije! 
 Ker vemo, da se bodo vodstva šol letos še težje odločala za plačilo kotizacije v celoti (110 € za člane SdS in 160 € za nečlane), smo se odločili tudi za polovične kotizacije, ki znašajo ustrezen delež ene oz. druge vsote. Tako bo mogoče priti na kongres samo za en dan, kar je bila že lani želja številnih članov. V polovično kotizacijo je vsakokrat vključen kongresni zbornik, udeležba na izbranem delu strokovnega programa in stroški organizacije, večerna prireditev ter ketering. Kot izobraževanje učiteljev, torej za "točke" MŠŠ bomo letos prijavili le enodnevni petkov program, za kar boste udeleženci dobili 0,5 točke. Vabimo vas, da kljub krizi razmislite o udeležbi na kongresu, ki spet ponuja zanimive vsebine in je priložnost za stanovsko druženje in srečanje s kolegi.
Boža Krakar Vogel

Prijava za predstavitelje knjig in projektov

objavljeno: 21. jun. 2012 08:19 avtor: Slavistično društvo Slovenije   [ posodobljeno 24. jun. 2012 03:26 ]

Vabimo vse tiste, ki želite na kongresu Slavistika v regijah v Kopru (27. 9.--29. 9. 2012) predstaviti knjižne novosti in projekte, da pošljete besedilo vaše predstavitve (do 2000 znakov) skupaj s prijavnim obrazcem na sloslavko@gmail.com

Prijavni obrazec za predstavitelje publikacij/raziskav je:

____________________________

SLOVENSKI SLAVISTIČNI KONGRES, Koper 2012 

Predstaviteljica/Predstavitelj:

Zaposlena/Zaposlen v/na:

E-naslov in telefon:

Naslov publikacije, projekta oziroma raziskave za predstavitev:

Besedilo predstavitve za kongresni zbornik (max. 2000 znakov, 
vključno s presledki, predstavitev naj ne vsebuje opomb pod črto):

____________________________


Rok oddaje prijav za predstavitve knjig in projektov je 15. julij 2012 30. junij 2012. Izpolnjeni obrazec prijave z besedilom predstavitve publikacije/projekta pošljite v docx ali doc formatu (MS Word) na e-naslov sloslavko@gmail.com. Obenem se ne pozabite prijaviti na kongres (prijavnica bo objavljena v kratkem) kot predstavitelj knjig oziroma projekta, s čimer boste potrdili, da nameravate predstavitev na kongresu zares izvesti. 

Izvedba predstavitve na kongresu ne prinaša samo promocije pred izbrano ciljno publiko in objave z kongresnem zborniku; predstaviteljem knjig in projektom pripada za dan izvedbe predstavitve tudi močno znižana kotizacija 40 EUR!

Obvestilo sodelujočim avtorjem

objavljeno: 21. jun. 2012 08:18 avtor: Slavistično društvo Slovenije   [ posodobljeno 24. jun. 2012 03:26 ]

Avtorje, ki še niste oddali prispevkov za zbornik slavističnega kongresa v Kopru (referati, prispevki za okrogle mize, utemeljitve, predstavitve knjig in projektov ...), obveščamo, da bomo tekste zamudnikov zbirali najkasneje do 30. 6. 2012 na naslovu sloslavko@gmail.com. Kasneje prispevkov žal ne bomo mogli več sprejemati (z izjemo predstavitev knjig in projektov, če smo z njihovimi avtorji iz njegovih objektivnih razlogov drugače dogovorjeni).  Hkrati vas prosimo, da se držite navodil glede dolžine vašega prispevka
Lep pozdrav. Boža Krakar Vogel

1-10 of 10