БУЛГАКИ (БУЛГАКОВСЬКІ, ВЕРПОВСЬКІ) - боярсько-земянський рід із Заушшя Овруцького староства Київського воєводства.
гербом Булгаків (Булгаковських), що являв собою знак у вигляді літери W під півтора-
раменним хрестом263, який у річпосполитських гербовниках помилково
названо Сирокомлею264
263 На пізнішій печатці, овальної форми розміром 37×32 мм, слонімського вой-
ського і підстарости Андрія-Михайла Булгака від 28 вересня 1736 р. цей знак розмі-
щено в овальному щиті, над яким розташовано шоломову корону, здолу перехрещено
дві пальмові галузки, навколо літери: AMBPS (MNK, rkps 525, plik 83; Wittyg W. Nieznana
szlachta polska. — S. 50).
264 Kojałowicz W. Сompendium. — S. 274; Niesiecki K. Herbarz Polski. — Т. ІІ. — S. 359.
Фонд.2 опись 1 дело 186Выпис от 1 октября 1712 года из книг Люблинского трибунала экстракта из киевских земских книг, от 17 октября 1597 года, грамоты короля Генриха, от 18 марта 1574 года, земянам Павлу и Семёну Булгаковским, Гридку Левковичу и Радивону и Охриму Геевичам на Смольчанскую, Левковскую, Ловдыковскую земли и на урочище Литовское, с подтверждением грамот:
1. киевского князя Александра Владимировича, от 19 февраля индикта 13, их предку Лариону Велявскому на право земянства;
2. короля Казимира, от 7 марта индикта 4, земянину Булгаку Белявскому на Смольчанскую землю, признанных и подтверждённых присягой короля Сигизмунда-Августа в 1569 году в Акте Люблинской унии - Л. 15 об.
Документ 1712 года более ранний, но в нем речи о Верповских не идет. Самых ранний документ по Верповским ( речь идет об Артемии Верповском, когда он заставил часть Верповской земли Можаровским за 65 коп. Лист писан в Верпе 9 июля 1594 года ) он же имеется в историческом архиве г.Киева. Ранней даты о Верповских я кажется не встречал.
[/q]
Дело в том, что выписка 1712 года размещается в гродской книге за 1716 год и в ЦГИАКе та же выписка, что и в издании Археографической комиссии. Я приводил ссылку о Верповских в документе «Ответ дворян овруцкого уезда на доказательства, приведённые по тяжебному с ними делу, овруцким старостою, Стецким (1766 год)», где сами же ЛЕВКОВСКИЕ отождествляют Павла и Семёна Булгаковских с Верповскими, а именно:
Грамота, пожалованная королем Генрихом в Кракове 1574 г. Павлу и Семену Булгаковским (а теперь внимание, идёт запятая, Верповским), Грышку Нелеповичу Левковскому, братьям - Радиону и Охриму Геевским)...нажмите на ссылку и опустите чуть ниже страницу
http://books.google.com.ua/boo...mp;f=falseТеперь берём оригинал грамоты 1574 года:
[q]«Генрыкъ, Божою милостю корол полски. Ознаменуемъ тымъ листомъ нашимъ всимъ вобец и каждому з особна, кому того ведати належит, нинешнимъ и на потомъ будучимъ, ижъ указовали перед нами земяне наши Киевского повету на имя Павел а Семен Ивановичи Болгаковские, Гридко Нелепович Левкович, Родивон а Охрем Геевичы...
[/q]
Как видим здесь не идёт речь об отдельном роде Верповских, а в предыдущем документе сами ЛЕВКОВСКИЕнам написали, что Булгаковские и Верповские - один род, хотя для Вас было бы понятнее, если бы вместо запятой было бы тире.
Первое упоминание о Верповских - 1571 год, где тот самый Павел Булгаковский, как шляхтич Павел Верповский (Вержбовский) указан вместе со своим зятем Малиничом:
Zrodła Dziejowe, T. XX, стр. 25-29. Warszawa, 1894:
«регестр выбирания поборов з места его королевской милости Овруча 1571 года»
Bojare kr. J. m. putne:
Siolo Moszki I1 per gr. 20. „ HOSZOW 9 per gr. 20, 2 per gr. 12; w temze siole Mi- chaelo Maczwieiowicz dal z 2 ogrodników swoich, którzy ku o- grodom role maja, gr. 8. „ Wolkowicze 6 per gr. 20. » Bolsuny 8 per gr. 20. „ Hajowicze 5 dali gr. 50.
Slachta owrucka, którzy swych poddanych nie mieli, ale sami z dymów swych placili po gr. 12......
Siolo Wirzbowskie.
Pawel Wirzbowski
Malinicz ziçd jego.Согласно Книге поборов №32 «по регестру выбирания поборов земли Киевской за 1581 год указаны Бояре ЛЕВКОВСКИЕ 3, а четвёртый Верповский дали по 15 грошей. ( Zrodła Dziejowe, T. XX, стр. 36-47. Warszawa, 1894.)
Отсутствие Семена Булгаковского рядом с Павлом Булгаковским в регестре поборов 1571 года и 1581 года, а также в Листе короля Стефана Батория от 23 февраля 1578 года (появляется он в Листе 1574 и 1592 годов) предположительно объясняется тем, что его фактически не было в Верпах. Где же он был? Если бы на войне, то тогда был бы там вместе с братом Павлом...
Моя версия: он находился при дворе Сигизмунда Августа до 1572 года на должности арабского писаря. Во всяком случае, в документе господаря от 1552 года сказано:
[q]...Тые вси листы посланы зъ Мальборку на Волынь писаремъ арапскимъ Семеномъ Булгакомъ месеца июля 2-го дня.
[/q]
Имелись ввиду "Листы писаны на Волынь з Олбянкгу, абы ку будованью Браславля ехали (князья и старосты) и при князю Костентину (Острожскому), там увъ оного городища мешкали." (Архив ЮЗР, Часть 8, Т. 5, стр. 101
http://www.runivers.ru/bookrea...2/mode/1up)
В реестре сбора людей на ВОЕННУЮ СЛУЖБУ из королевских имений в воеводствах Волынском, Брацлавском и Киевском от 1579 года в описании староства Овруцкого сказано: «До того староства належат бояры … с. Гаевичи — дымов 4, с. Доротичи — дымов 4, с. Левковичи — дымов 7, с. Невмержицкое — дымов 10, с. Верповское — дымов 3…» ( Архив Юго-Западной России, Часть 7, Т. 3, стр. 27,
https://books.google.com.ua/bo...mp;f=false:
Кн. Корон. Зап. 26/27 лл. 74 об.~75
"Стефанъ, Божью милостью король Польский, великий князь Литовский, Руский Пруский, Мазовецкий; Жомоитский, Ифлянтский, княжа Семикгродское.
Урожоному Абраму Михайловичу Мышце, старосте нашому овруцкому, верне намъ милому ласка наша кролевская. Урожоный, верне намъ милый! Жаловали намъ земяне наши пов'Ьту Киевского шляхетные Григорий а Охримъ Геевичи, Павелъ Булгаковский а Олешко Устимовичъ Левковский о томъ, ижъ вирность твоя имъ великий кривды, наезды кгвалтовпыи на домы ихъ властныи чи-нишъ. маетности ихъ забираешь, па остатокъ имъ самымъ отпо¬веди и пофалки самъ черезъ себе и черезъ слугъ своихъ чинишь и на здоровье ихъ стоишъ, хотячы ихъ самыхъ безвинне имати, до возенья сажать и о легкость, або о горло приправити, для чего они, не будучи отъ тебя безпечни здоровья своего, били намъ чоломъ, абыхмо имъ о томъ оборону учинили а закладъ нашъ на тебе положити казали. А про то, будетъ ли такъ яко намъ справу дано, ижъ бы ся имъ таковыи кривды и утиски, наезды, кгвалты и небезпечность здоровья ихъ самыхъ деяти мели, напоминамы и приказуемъ тобе подъ закладомъ наш имъ на кождого зъ нихъ особу пятьмасты копами гроший литовскихъ, абысь самъ черезъ себе и слугъ своихъ никоторыхъ отповедей и пофалокъ не чинилъ и чинити не казалъ, на домы ихъ властный кгвалтомъ не наеждачалъ, ани посылалъ и жадного утисненья и кривды имъ не чинилъ и на здоровье ихъ ничимъ не стоялъ, словомъ, ани рукою не сягалъ и во всемъ ся ку нимъ снокойне заховалъ; а былобы до насъ тобе которое дело, ты бы ся въ томъ зъ ними правомъ обходилъ, иначей, подъ ласкою нашою и закладомъ вышше описанымъ, абысь чинити не смелъ. Данъ у Варшаве на сойме вальномъ короннымъ дня 23-го месяца февраля року 1578-го, а королеванья нашого року 2-го".
1614 р. Декрет королевскаго суда Жикгимонта ІІІ, выданных по иску старосты овруцкого князя Михаила Корибута Вишневецкого к различным группам держателей королевских сёл в старостве о том, что эти держатели, владея землями, обложенными службою боярской путной и поляницкой, уклоняются от исполнения её и тянут с землями своими в земство.
1) Ознаймуемъ симъ листомъ нашимъ всемъ вобецъ и кождому зособиа, кому о томъ ведати належить. Ижъ кгды се приточила справа передъ насъ и судъ нашъ межы инстыктаторомъ нашимъ зъ однесевья велможного Михаила Корыбутовича княжати Вышневецкого, старости нашого овруцкого, поводами зъ одвое а боярами нашими и шляхтою, земль и кгрунтовъ боярскихъ державцями до староства и присуду замку Овруцкого, нижей въ позве выписаными, належачими, позваними зъ другое стороны, теды постановившися очевисто отъ стороны поводовое вицеинстыкгаторъ нашъ урожоны Янъ Кгумовский и отъ делятора княжати Михаила-Висневецкого, старосты нашого овруцкого, урожонный Касперъ Пепловский, давшы сторону позваную черезъ возного енерала коронного двору нашого шляхетного Крыштофа Чыжовского но три дни до права прыволывати, за которымъ прыволаньемъ возного сторона позваная не стала, зачымъ поводове зъ допущенья суду нашого оныхъ въ зиску речи в отсуженья ихъ кгрунтовъ нашихъ вздати на позвы отъ стороны поводовой выданые, которые вси въ одинъ вписаные такъ ся въ собе мають: „Жыкгимонтъ Третий, Божью милостью король Полский, великий князь Литовский, Руский, Пруский, Жомойтский, Мазовецкий, Ифянтский а Шведский, Кготский, Вандалский дедичный король. Вамъ Семенове Козику, Яцку и Гаврилу Кубилинцомъ, бояромъ нашимъ, также иншой шляхте державцомъ и поплечникомъ всимъ села Кубылинъ, до староства нашого и присуду замку Овруцского належачимъ, вамъ Пашку Истимовичу, Мартину Гридковичу, Яцку Тумиловичу, Оникию Хыневичу Ледковцомъ, Тишку Диаконовичу, Степану а Ивану Невмирицкимъ, бояромъ нашимъ, также иншой шляхте и всимъ державцомъ и поплечникомъ села Ледковцовъ, до староства нашого и присуду замку Овруцкого належачихъ, вамъ Мелеху и Василью Губичомъ Бараномъ, бояромъ нашимъ, также шляхте, державцомъ и поплечникомъ вашымъ всемъ, вамъ Ивану, Остапу, Олешку Козичомъ Закусиломъ, бояромъ нашимъ, также шляхте державцомъ и поплечникомъ всимъ вашимъ села Закусили, вамъ
Захарку, Яцку и Семенови Верповицомъ, бояромъ нашимъ, также шляхте державцомъ и поплечникомъ всимъ вашимъ села Верповъ; вамъ Левринови а Богдану Оношкомъ, Александрови Поповичови Моногулницомъ, также шляхте державцомъ и поплечникомъ всимъ кгрунтовъ Григоровскихъ, Тишковичовыхъ, Телошевскихъ, Фетисовскихъ, Федоровскихъ, Гапоновскихъ, Скорчевскихъ, Губарецкихъ, Демковскихъ, Сурковецкихъ, Беховскихъ, Речицомъ Покалева Мелеховскихъ на заставю Точинскихъ, въ Госове Сыгирецкихъ земль н людей до староства нашого и присуду замку Овруцкого належачихъ; вамъ Ивану, Васку и Богдану Геевичомъ Лондиковцомъ, Логмину, Артемю Доротичомъ и Росметкомъ, бояромъ нашимъ, также шляхте державцомъ а поплечникомъ всимъ села Геевичъ, до староства нашого и присуду Овруцкого належачимъ; вамъ отцу Рафалу Непитущому, игумену монастыра Николского Пустынского, и всей капитуле того монастыра земли боярское Таталевское до замку и присуду староства Овруцкого межи селми тоежъ земли Таталевское вашими поплечниками послушными належачое державцомъ,— съ тыхъ же кгрунтовъ боярских и зъ особь и зо всехъ добръ вашыхъ рухомыхъ и нерухомыхъ росказуемъ, абысте за тымъ мандатомъ нашимъ отъ положенья его за недель шесть передъ нами и паны радами нашими у Варшаве, албо тамъ, где на тотъ часъ щасливе зъ дворомъ нашимъ постановлены будемъ, завите в очевисте стали на правное попарте инстыкгатора нашого и велможного Михаила Корыбута княжати Вишневецкого, старосты нашого овруцкого, яко делятора, которы васъ позивають о то, ижъ вы, будучи боярами староства Овруцкого и ужываючы кгрунтовъ до него належачыхъ, для отдаванья намъ и Речы Посполитой службы панцерное боярское противъ неприятелюви фундовани и повинностями иншими, то есть присуду староства Овруцкого слухать, службу ордынскую служить, при старостахъ овруцкихъ, албо ихъ наместникахъ на войну ездити, у замковыхъ вороть чергою своею тижднемъ стерегивать, отъ ставу замкового гатити, старосту свого стацыею подоймовати и подводы до ночлегу давати обовязаные, яко о томъ ревизые, ивквизыцые, инвентари, мандаты и присуди старостовъ в наместниковъ овруцкихъ и декрета съ контроверсыи первой въ Малборку року тисеча пятсотъ девятдесятъ осмого мца июня дванадцатого дня, а другие у Варшаве року тисеча шестсотъ тринадцатого межы инстыкгаторомъ нашимъ зъ деляцыи старостовъ овруцкихъ а зъ другое стороны братью а поплечниками вашыми боярами непослушными черезъ насъ учыненые, сведчатъ, чому всему вы ся спротивляючы, зъ юрыздыкцыи старосты нашого овруцкого, тытулуючы ся шляхтою, которыми вы, боярами властными будучы и седячи на кгрунтахъ Речы Посполитое, быть не можете, упорне и змовнами въ земстве, въ кгроде и на трибунале декретами ухронитися и выти усилуєте, повинностий помененыхъ боярскихъ отдавати не хочете, въ чимъ вамъ шкоду и Речы Посполитой великую чините, которую инстыкгаторъ и деляторъ нашъ шацуетъ собе противъ кождому зъ васъ на тисечев копъ грошей литовскихъ; на то и отсуженья добръ, земль и кгрунтовъ боярскихъ зе злого ихъ ужыванья подпали есте. А васъ, шляхту, которые есте добра и кгрунты наши отъ боярь нуллитеръ покупили и повинности вшелякихъ боярскихъ службы ордыынское вышъ менованыхъ отдавати не хочете, до касованя, тыхъ записовъ и отсуженья васъ добръ купленыхъ позваные есте на то и што вамъ большее на термине пришломъ довожено будеть, абысте ся справили и отповедали. Писанъ у Варшаве двадцать девятого дня мца сентября року тисеча шестсоть тринадцатого". А по прочытанью того позву поводъ вицеинстыкгаторъ нашъ урожоный Янъ Кгумовский а отъ делятора княжати Михаила Вишневецкого, старосты нашого овруцкого, урожоный Касперъ Пепловский, умоцованы на попарте тое справи вывели терминъ реляцыею возного Василья Крупского въ книгахъ замковыхъ овруцкихъ девятого дня мца декабря року тисеча шестсотъ тринадцатого, также показалъ ревизые, анквизыцые, инвентары, мандаты и книга замку Овруцкого ихъ прусуду и декретъ малборский, черезъ насъ въ року тисеча пятсотъ девятдесятъ осмомъ и декрета варшавские року тисеча шестсоть тринадцатого противко тымъ и другимъ иншымъ бояромъ и подданымъ нашимъ съ контроверсыа сторонъ учыненые, въ которыхъ повинность ихъ зъ земль и кгрунтовъ и добръ боярскихъ есть достаточно описаная и суть юриздикцыи старости овруцкого присужоные, права и привилее ихъ, которыми ся щитили, яко вонтпливые поднесеные. А такъ мы, господарь, съ паны радами нашими при насъ на тотъ часъ будучими, бачечы такие доводы, отъ стороны поводовое вношоные, прихиляючи до мандатовъ святое памяти короля Жыкгимонта Августа, вуя и продка нашого, рукою ксендза Францышка Красинского подписаныхъ, которыми бояромъ а подданымъ овруцкимъ повинности и службы наказуеть, также ревизыю замку Овруцкого в инвентары, въ которыхъ тимъ бояромъ и подданымъ повинность есть описаная, венцъ и инквизыцыю пановъ земянъ, обывателювъ и урадниковъ земскихъ и кгродскихъ воеводства Киевского, въ которой сознаваютъ, же тые боярове не суть и не была николи шляхтою, только боярами присуду замку Овруцкого, а на все бачечы декрету въ Малборку и у Варшаве съ контроверсыи сторонъ въ подобныхъ справахъ съ тыми жъ боярами и поддаными овруцкими черезъ насъ учыненые, а зъ другой стороны, ижъ се непослушенство и упоръ явне показуетъ, позваныхъ всихъ тыхъ земль, кгрунтовъ и добръ, на которыхъ яко боярове и поддани седятъ н повинность зъ нихъ маетъ быти отправована, отсужаемъ, права, записы и привиля, естлибы якие мели, за неважные узнаваемо, зносимо и внивечъ оборочаемъ, так самыхъ бояръ, яко и шляхты, которые противъ праву посполитому в нашое зверхности такие добра отъ нихъ покупили, касуемъ и добръ тыхъ нашихъ боярскихъ отсужаемъ и диспозыцыи нашое в Речы Посполитое до староства Овруцкого старосте нинешнему велможному Мыхалови Корыбутови княжати Вишневецкому уживаню доживотне въ способъ зыску присужаемъ и возного зъ шляхтою, которыхъ собе онъ способитъ на увязанье въ тые добра вси боярские помененые въ позве, кгды зехце, прыдаемъ. А въ далшомъ поступку на кождомъ съ преречоныхъ позваныхъ подданыхъ и бояръ такъ особахъ самихъ, яко и всихъ где колвекъ маючихъ иншихъ добрахъ за шкоды черезъ тотъ часъ занесет, даваньемъ повинности походячое, вины тисячу злотыхъ полскихъ въ способъ деляторови всказуемъ, а спротивленья тому декретови нашому, яко есть въ немъ описано для далшое тыхъ винъ отправы и ексекуцыи тое справи до уряду кгроцкого Киевского яко блисшого налезного суду, не дерекгуючы ничого юриздицыи старосты нашого овруцкого напотомъ надъ посесорами тыхъ селъ одсылаемъ, который урядъ декретъ нашъ, яко въ справе Речы Посполитое екзеквовати повиненъ будетъ подъ винами въ праве посполитомъ описаними и до насъ листомъ своимъ одослати на баныцыю тыхъ позваныхъ бояръ, кгды бы послушные не были екзекуцыи уряду Киевского и декрету нашого за якою ремисою, албо одосланьемъ рокъ при позву сторонамъ передъ нами заховуемъ, до которого листу декрету нашего на большую веру и твердость печать коронную притиснути росказали есмо. Писанъ у Варшаве року тисеча шестсотъ четырнадцатого месца марца десятого дня а панованья королевствъ нашихъ Полского двадцать семого,а Шведского двадцать первого року. Felix Kryski in Drobnin Cancellarius Eegni. Справа того жъ."
См. Книга Коронных Записей XVI, Листы 19-26, 51 на обор.- 60. Опубликовано: Архив ЮЗР, Ч. 8, Т. 5., стр. 404—427
https://runivers.ru/bookreader/book9531/#page/525/mode/1up