NYHETER‎ > ‎

Jordbruksverket om vaxhantering - datumregler

skickad 29 maj 2013 14:34 av Queenbee Södertörn   [ uppdaterad 12 sep. 2013 09:06 ]
Publicerat av Jordbruksverket 2013-04-10

 Sen vår för biodlare

 Den sena våren gör att biodlingssäsongen inte kommit i gång på många platser i Sverige. Det ställer till problem för många biodlare som ännu inte gått igenom sina bisamhällen. Jordbruksverket har fått många frågor om vad som gäller för vax som ska skickas för omsmältning.
Det är reglerat i 8 § bisjukdomsförordningen (1974:212), under vilken tid som vaxkakor får skickas för omsmältning. Under tiden från den 1 oktober till den 31 mars är det tillåtet att låta flytta vaxkakor och avfall av sådana för omsmältning utan tillstånd från bitillsynsman. Jordbruksverket kan inte ändra detta förhållande eftersom vi inte kan bevilja undantag från en nationell förordning. Detta kan endast regeringen göra.

Det som det görs undantag från är kravet att du som biodlare i ett område som är förklarat smittat eller misstänkt smittat, måste låta besiktiga och få tillstånd av bitillsynsmannen om du vill flytta levande bin, utbyggda vaxkakor och avfall från sådana samt begagnade bibostäder eller begagnade biodlingsredskap.

Sammanfattning

A. Om du har dina bin i ett område som inte är smittförklarat eller misstänkt för smitta kan du utan tillstånd skicka vax till omsmältning.
B. Om du har dina bin i ett område som är smittförklarat eller misstänkt för smitta måste du ha ett flyttningstillstånd från bitillsynsmannen innan du får flytta vaxet.

Oavsett när du skickar ditt vax, så ska det emballeras så att inga bin kommer åt det. Även om du behåller ditt vax hemma måste du förvara det så att inte bin kommer åt det.

Comments