НОВИНИ‎ > ‎

Задължителното гласуване няма да бъде възприето, смятат участниците в дискусия, организирана от „ДНЕС“

публикувано 29.04.2015 г., 8:58 ч. от Движение ДНЕС   [ актуализирано 29.04.2015 г., 9:02 ч. ]
http://dnes-bg.mtsoft.org/language/bg/uploads/img_original/news__1/news__4affed814dd5c7de08b4252465137335.jpg
Участниците се обединиха около необходимостта от:

  • Увеличаване на санкциите срещу купуване на гласове,
  • Замяна на избирателните списъци с активна регистрация,
  • Окрупняване на избирателните райони,
  • Възможност за гласуване „против всички“
  • Запазване на принципа на уседналост
  • Разширяване на мажоритарния елемент

 „Нужен ли е нов регламент за политическото представителство?“ На този въпрос се опитаха да отговорят днес, 29.04.2015 г., политици, политолози, социолози и представители на неправителствения сектор по време на дискусия, организирана от Гражданско движение „ДНЕС“. На дебат бяха подложени постъпилите до момента в рамките на инициативата „Референдум ДНЕС“ предложения за въпроси към гражданите в сферата на изборното законодателство и регламентацията на политическите партии. Основната цел на дискусията бе да се чуят и обобщят аргументите „за“ и „против“ всяко от предложенията и по този начин да се повиши информираността на гражданите относно плюсовете и минусите на една или друга законодателна промяна.

Според модератора на дискусията - проф. Михаил Константинов, крайно необходимо е да се въведе т.нар. активна регистрация на избирателите и да се даде възможност за електронно гласуване. „И образователният ценз, и задължителното гласуване няма да бъдат въведени в близка перспектива“, убеден е проф. Константинов. Според него, смислена промяна е тази на многомандатните райони, а въвеждането на МИР „Чужбина“ е почти задължително. „Така ще намалеят евтините мандати, но няма и да изчезнат напълно. За последните години гласовете от чужбина носят средно по 9 мандата, като ДПС има по 4, а останалите партии по +/- 1“, уточни експертът. Според професора, субсидиите за политическите партии са безобразно големи и това дразни хората, така че категорично е необходима промяна в тази област. „Трябва да искаме реални неща, които могат да се случат. Не можем да сменим парадигмите на демократичния свят, не можем да върнем смъртното наказание, не и сами“, убеден е проф. Константинов.

„Винаги съм бил против решаване по аналогия с чужд модел. Трябва да си имаме български модел, като целта да е трайната защита на гражданите“, опонира Георги Христов, експерт на „ДНЕС“. Той се обяви за намаляване числеността на народните представители, въвеждане на образователен ценз, запазване на принципа на уседналост и замяна на избирателните списъци с т.нар. активна регистрация.

Въвеждането на образователен ценз бе подкрепено и от Галя Николова, член на Координационния съвет на „ДНЕС“, която припомни, че образованието е конституционно задължение. „Значи може да не се спазва задължението да си грамотен, а не може да ти ограничават правото да гласуваш? Има си правила, които обаче не се спазват и никой не ги санкционира, което е проблем“, смята Николова.

Народният представител от ПГ „БСП лява България“ Мая Манолова определи дискусията като изключително актуална в контекста на предстоящите местни избори. „Чувствам се пряко отговорна за всичко, което се случи и не се случи с изборното законодателство, тъй като много работих по този въпрос“, сподели г-жа Манолова. Тя изрази готовност да подкрепи предложение за окрупняване на избирателните райони, както и въвеждането на възможност за негативен вот, т.е. в бюлетините да има поле „против всички“. Що се отнася до електронното гласуване, Мая Манолова го определи като „въпрос на бъдеще“, но изрази готовност да го подкрепи, ако преди това се приложат механизми за изкореняване на явлението „купуване на гласове“. „Като убеден привърженик на преференциалния вот, според мен това е единственият начин да не са толкова манипулирани изборите“, заяви още Мая Манолова и съобщи, че в кюстендилската организация на БСП вече обмислят възможността за предстоящите местни избори да подредят изборната си листа по азбучен ред.

„Въпросът за мажоритарното гласуване е единственият правилно зададен въпрос за референдум“, смята социологът Юлий Павлов. Той изрази надежда, че задължителното гласуване няма да бъде въведено, тъй като крие риск от разширяване на практиката на купуване на гласове. „Задължителното гласуване няма да промени тежестта на купения вот. Така хората ще имат от една страна санкция, че няма да гласуват, а от другата страна стои бонусът да си продадат гласа. Така даже ще се забъркаме още повече в продаването на гласове и цената на глас ще падне“, убеден е социологът. Той сподели още, че „гласуването против всички има известен смисъл“.

Според друг известен социолог – Мария Пиргова, акцент в кампанията на „ДНЕС“ трябва да бъде поставен върху проблема за купения вот. Тя препоръча в допитването да бъде включен въпрос за увеличаването на санкциите – и за продавача, и за купувача на гласове. „Изборите вече са ни отнети като начин на избор. В тази реалност се обезсмисля преференциален вот“, смята Мария Пиргова.

Тезата на г-жа Пиргова за санкциите срещу купуването на гласове бе допълнена от представителя на партия „Нова алтернатива“ Йорданка Бачева, според която трябва да се въведат и сериозни санкции за народните представители, които отсъстват от пленарни заседания. „Какво е това всеки петък да има парламентарен контрол и да трябва да се отчитат, а в залата да има 5 души? Защо трябва да приемаме за нещо нормално това, че не ходят на работа?“, запита реторично г-жа Бачева. Според нея, големият проблем е, че мнозинството от хората нямат политическа грамотност, а много от политически грамотните хора не ходят да гласуват и са политически неактивни.

***

Дебатът върху потенциалните промени в изборното законодателство бе първият от планираните четири тематични дискусии в рамките на националната инициатива „Референдум ДНЕС“. Предстои такива дебати да се проведат по темите: „Антимонополно законодателство“, „Икономическа и социална политика“ и „Сигурност и обществен ред“.

След всеки от дебатите ще се провежда едномесечно допитване до гражданите по съответните теми. Допитването по темата „Изборно законодателство и политически партии“ ще се проведе през целия месец май 2015 г., а резултатите от него ще бъдат оповестени през м. юни.

Резултатите от своеобразните референдуми ще се ползват за формирането и реализирането нанационална подписка, адресирана до Народното събрание, от което ще се очаква да отрази желанията на гражданите чрез промени в законодателството.

Пълна информация за инициативата „Референдум ДНЕС“
е публикувана в сайта на ГД „ДНЕС“ – www.dnes-bg.org,
както и на адрес www.sites.google.com/site/referendumdnes/.
Comments