Persoonlijk

Mijn naam is Piet Buunk; ik ben geboren op 26 maart 1945 in Nijmegen.

kunst
Na een mislukte HBS-tijd, militaire dienst en stuurloosheid, ben ik in 1968 op de avondopleiding van de kunstacademie in Arnhem beland, waar ik ben opgeleid tot leraar tekenen en handenarbeid voor het beroepsonderwijs. Het beviel me daar wel; ik ben er zo'n 10 jaar gebleven en haalde uiteindelijk mijn eerstegraads akte handenarbeid en kunstgeschiedenis.

geschiedenis
De kunst- en cultuurhistorische vakken waren mijn sterke kant; ik besloot de eerstegraads lerarenopleiding geschiedenis te gaan volgen. In 1985 studeerde ik af.

filosofie
Tijdens die geschiedenisstudie maakte ik kennis met het vak 'filosofie van de geschiedenis' en met docent dr. W.J. van der Dussen. Van der Dussen was toen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Nijmegen. Ik ben filosofie gaan studeren in Nijmegen, met als hoofdvak 'filosofie van de geschiedenis'. Ik heb mijn doctoraal behaald in 1989.

promotie
Ik wilde promoveren. Mijn drie interessegebieden, beeldende kunst, geschiedenis en filosofie, sloten prachtig op elkaar aan in het onderwerp van mijn promotie: de relaties tussen het maken van een beeldend kunstwerk en het schrijven van een geschiedkundige tekst. Vanwege deze denkrichting zocht ik contact met dr. Frank Ankersmit, toen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Groningen. Hij bracht me in contact met dr. Sandor Kibédi Varga, hoogleraar Franse Taal en Letterkunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, tevens initiator en hoofd van de studierichting Woord en Beeld. Ik vond prof. dr. Hans Locher, die toen directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag was, bereid als referent op te treden. Met deze drie illustere heren ging ik mijn promotietraject in.

In 1994 promoveerde ik cum laude op mijn proefschrift Het Imaginaire Verleden. Beeldende kunst en geschiedschrijving (Kampen, 1994). Dankzij een subsidie van NWO kon ik dit proefschrift als handelseditie laten uitgeven.

erotiek
Mijn belangstelling voor de filosofie van de geschiedenis verdween. Een ander onderwerp ging me bezig houden en ik schreef Venus Amoena. Seksualiteit en schoonheid in erotische afbeeldingen (Baarn, 2000).

onderwijs en ict
Inmiddels was ik vanwege mijn werk, lesgeven, betrokken geraakt bij het vernieuwen van de didactiek in het voortgezet onderwijs en raakte ik geboeid door de mogelijkheden van ict in het onderwijs. Dat resulteerde in het boek Cyberwijs. Onderwijs, ict, toekomst (Kampen, 2002).

zin en technologie
Vervolgens boog ik me over zingeving en de ontwikkeling van nieuwe, 'scheppende' technologieën. Deze zingeving is absoluut: de mens is bezig zich van goddelijke eigenschappen te voorzien.
Uitgevers vonden de inhoud 'interessant', 'prikkelend' of hechtten er andere positieve kwalificaties aan, maar durfden het niet uit te geven. Het boek heet We redden ons zelf wel!.

pensioen
Met het einde van het schooljaar 2005-2006 kwam ook een einde aan mijn onderwijsloopbaan. Ik was in de gelegenheid om met prepensioen te gaan. Ik hoefde niet lang na te denken. Alle tijd voor interessante zaken.

muziek en filosofie
Samen met pianiste Esther Scheerder en mezzosopraan Enneke Schekman heb ik in 2007 en 2008 acht huiskamervoorstellingen Muziek en Filosofie gegeven.

schoonheid
Ik heb een e-boek geschreven over visuele schoonheid, bekeken vanuit de neuropsychologie en de evolutiebiologie: Schoonheid, of zonder genot vaart niemand wel .

cursus
Sedert 2010 geeft ik bijna jaarlijks voor Gilde Zutphen cursussen over onderwerpen waarin ik een professionele opleiding heb gevolgd: geschiedenis, cultuurgeschiedenis, kunstgeschiedenis en filosofie.

tekenen en schilderen
Vroeger schilderde ik met olieverf. Op een gegeven moment ben ik gaan tekenen en aquarelleren en later ontdekte ik de voordelen van het werken met acrylverf. Voorbeelden -- al dan niet te koop -- staan op de betreffende pagina van deze website.