ΝΕΑ


Δ.Τ. 8/11/15 ΠΟΣΑ ΑΙΟΛΙΚΑ «ΧΩΡΑΝΕ» ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

αναρτήθηκε στις 8 Νοε 2015, 8:27 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 8 Νοε 2015, 8:28 π.μ. ]

8 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΣΑ ΑΙΟΛΙΚΑ «ΧΩΡΑΝΕ» ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ;

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η α’ φάση της μελέτης, πρότεινε να κάνουμε την Κρήτη «πράσινο νησί» με 100% ΑΠΕ, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις.

Όταν στη β’ φάση, η μελέτη πρότεινε να δημιουργηθούν οκτώ (8) περιοχές εγκατάστασης αιολικών σταθμών ισχύος περίπου 2.000 MW, τα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών αυτών αλλά και πολλοί φορείς τοποθετήθηκαν κάθετα με αρνητικό τρόπο.

Παράλληλα, δεκαεννέα (19) Δημοτικά Συμβούλια της Κρήτης γνωμοδότησαν αρνητικά για την εγκατάσταση των αιολικών συστημάτων των δυο γνωστών εταιρειών, που απαριθμούσαν 56 αιολικούς σταθμούς, με συνολική ισχύ 1685 MW.

Θεωρούμε ότι το ίδιο θα έκαναν και τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια, που δεν συζήτησαν το θέμα, απλά επειδή δεν υπήρχαν αιολικοί σταθμοί στα όριά τους.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς άλλα πράγματα να εισηγείται η Περιφέρεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 10 Νοεμβρίου.

Κι όμως, αυτό που εισηγείται με τις προϋποθέσεις που θέτει, είναι δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 4.000 MW, για την ακρίβεια 3.717 MW, όσων δηλαδή προβλέπονται από το 2ο σενάριο της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το σενάριο αυτό, αποκλείει τις περιοχές που αποκλείονται και από το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ και επιπλέον τις περιοχές Νατούρα και περιοχές με άλλα κριτήρια όπως π.χ. περιοχές με ισχυρές κλίσεις και καταλήγει ότι «χωράνε» 3.717 MW αιολικών σταθμών !

Έτσι, οι Δήμαρχοι που θα τοποθετηθούν την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρεθούν προ εκπλήξεων, αφού το θέμα δεν θα έχει συζητηθεί σ’ αυτή τη διάσταση στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Κάποιοι δεν θα γνωρίζουν καν πως μεταφράζεται στο χώρο η «φιλοπεριβαλλοντική» εισήγηση της Περιφέρειας, που μάλιστα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ενεργειακών φορέων (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ.) να ορίσουν την ισχύ της διασύνδεσης, που κατά τ’ άλλα θεωρείται δεδομένη.

Αυτός είναι ο χάρτης της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που δείχνει ποιές είναι οι «διαθέσιμες» περιοχές της Κρήτης και που δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

 

Η πρόταση αυτή αποτελεί τεράστια αντίφαση σε σχέση με όσα η ίδια η εισήγηση επικαλείται, ότι δηλαδή: «Τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ και ειδικότερα τα έργα μεγάλης κλίμακας, όχι μόνο δεν ενισχύουν την εδαφική συνοχή της Κρήτης αλλά αντίθετα διασπούν το αγροτικό και ορεινό τοπίο της, προσφέροντας πολύ μικρή πρόσοδο στην κοινωνία και σχεδόν μηδενική απασχόληση. Επιπρόσθετα τις περισσότερες φορές έρχονται σε σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης ή σπαταλούν πολύτιμους φυσικούς πόρους, και αποτελούν μόνιμη αιτία έντονων αντιδράσεων, ενώ απειλούν την κοινωνική συνοχή σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της.»

Παράλληλα, η εισήγηση της περιφέρειας αποδέχεται υπό όρους την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αλλά και υβριδικών συστημάτων, εμμένοντας στον παραλογισμό της ενεργειακής χρήσης νερού και μάλιστα από υπόγεια νερά, παραβλέποντας και το ότι αυτά ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση εκτός της ενέργειας και του νερού.

Ιδιαίτερα προσβλητική για τον τεράστιο αγώνα που γίνεται τέσσερα χρόνια τώρα στην Κρήτη από τις τοπικές κοινωνίες με μεγάλο κόστος και με πολύπλευρη ανάπτυξη επιχειρημάτων, θεωρούμε και τη διατύπωση της εισήγησης ότι τάχα οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός «ότι η κοινωνία δεν μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών»,  και ότι, κατά την άποψή της, «αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την αρνητική εικόνα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για τις ΑΠΕ, και βέβαια ευθύνεται εν πολλοίς για την μετ’ εμποδίων ανάπτυξή τους στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα

Ζητούμε από όλους τους πολίτες, φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης να συμβάλλουν στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα και για:

Ø      να ακυρωθούν όλες οι άδειες παραγωγής για έργα ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας

Ø      να σταματήσει το έργο της διασύνδεσης, που αποτελεί το Δούρειο ίππο ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας,

Ø      να ακυρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για έργα που δεν έχουν εκτελεστεί, προκειμένου να απελευθερωθεί ο αναγκαίος χώρος στα δίκτυα για να γίνουν έργα αυτοπαραγωγής, αποκλειστικά με συμψηφισμό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο,

να τροποποιηθεί όλη η νομοθεσία με βάση τις αρχές ότι:

Ø      η ενέργεια είναι ένα αγαθό που πρέπει να τεθεί στη υπηρεσία της κοινωνίας και της παραγωγής και όχι της κερδοσκοπίας των ενεργειακών κολοσσών,

Ø      το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ένα κοίτασμα με τεράστια σημασία, που αναπτύσσεται στο δομημένο χώρο, αφήνει ανέπαφα τα βουνά την αγροτική γη και το τοπίο και δημιουργεί πολλές και πραγματικές θέσεις εργασίας.Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
    e-mail: padyagobape@gmail.com

 https://twitter.com/padyagobape Απόψεις Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ για τα αιολικά

αναρτήθηκε στις 8 Οκτ 2015, 11:41 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 8 Οκτ 2015, 11:41 π.μ. ]

8 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣ: Πίνακα αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Γνωμοδότηση για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ):

1.  “Ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 830,3 MW στη νήσο Κρήτη και συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης», των ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε., ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ A.E. και

2. «Αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κρήτης (Α.Σ.Π.Η.Ε. Κρήτης)», της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

Καταθέτουμε τις παρακάτω απόψεις, για να καταγραφεί για μια ακόμη φορά η πλήρης αντίθεσή μας στην υλοποίηση των παραπάνω έργων, έργων που αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα βίαιης επιβολής μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής, όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και του τρόπου ζωής και συνολικά του παραγωγικού πρότυπου της Κρήτης.

Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν αυταρχικά να τα επιβάλλουν.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι, ούτε και «ορθή χωροθέτηση», που να μετριάζουν έστω και στο ελάχιστο, την καταστροφή αυτή.

Απαράδεκτη και μη σύννομη θεωρούμε και τη διαδικασία «διαβούλευσης».

Η «διαβούλευση» αυτή γίνεται, χωρίς να έχουν ερωτηθεί ποτέ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όχι το «ποιός» θα κάνει αυτά τα έργα, ούτε το «που» θα γίνουν, αλλά πρώτα απ’ όλα το «αν» συμφωνούν να γίνουν.

Με την έννοια αυτή, θεωρούμε παντελώς αδιάφορο το αν αυτά υλοποιηθούν από τις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες ή από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αφού το πρόβλημα δεν είναι ούτε το ποιός θα καταστρέψει, ούτε το ποιός θα εισπράξει τις επιδοτήσεις που πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία, ούτε το ποιός θα συντελέσει να γίνουν ακόμα πιο ακριβοί οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Πρόκειται για μια παρωδία διαβούλευσης και αποτελεί προσβολή το γεγονός ότι ζητήθηκε να πάρουν μέρος τα Δημοτικά Συμβούλια οι φορείς και οι πολίτες της Κρήτης, ενώ είχαν ήδη εκφραστεί από το 2012, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας όταν έγινε η υπαγωγή των ίδιων έργων στη φαστ τρακ διαδικασία.

Σήμερα τα έργα επανέρχονται, ως εάν θα ήταν αυτονόητη η σκοπιμότητά τους και με μοναδική δυνατότητα την έκφραση γνώμης για τους περιβαλλοντικούς όρους.

Αυτό γίνεται, επειδή οι επί σειρά ετών διαμαρτυρίες τόσο από την Κρήτη, όσο και από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας για το σύνολο της νομοθεσίας που ισχύει για την ενέργεια και την σκανδαλώδη πριμοδότηση των ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, γράφτηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

Επιπλέον, θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία είναι και τυπικά παράνομη, αφού με διάφορα προσχήματα, είτε τις υποτιθέμενες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών που έλειπαν -γνωμοδοτήσεις που οι εταιρείες όφειλαν να έχουν ήδη λάβει πριν καταθέσουν τις μελέτες- είτε τις εκλογικές διαδικασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, είτε την αποσαφήνιση του ζητήματος της διασύνδεσης της Κρήτης -στο οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια- δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στη νομοθεσία που να νομιμοποιεί τις διαρκείς αναβολές που παρείχε η Περιφέρεια Κρήτης από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο!

Όταν ένα έργο δεν είναι ώριμο, ή πρόκειται να τροποποιηθεί, αποσύρεται και επανυποβάλλεται.

Το χειρότερο είναι, ότι όλη η αυτή η ιστορία εκτυλίσσεται, όχι με την προσοχή στραμμένη στις προτεραιότητες που θα έπρεπε να υπάρχουν για το παραγωγικό πρότυπο της Κρήτης, ούτε για τις κατ’ ευφημισμό προστατευόμενες περιοχές, για τις οποίες ακόμα και η Ε.Ε. έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή επισημαίνοντας ότι δεν προστατεύονται από το βασιλικότερο του βασιλέως Χωροταξικό των ΑΠΕ, αλλά στο πως θα διασωθεί και εν τέλει θα υλοποιηθεί το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης.


Για το έργο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από πολλές μεριές ως έργο εξοικονόμησης πετρελαίου, κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει πραγματικά στοιχεία για το πόση θα είναι αυτή η εξοικονόμηση και –κυρίως- πόση είναι απολογιστικά η εξοικονόμηση που επιτύχαμε τα τελευταία χρόνια ανάπτυξης των μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να ξέρει(ουμε) το πως διαμορφώθηκε αυτό το κόστος. Δεν χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να καταλάβει κανείς ότι διαμορφώθηκε αφ’ ενός από το κόστος αποζημίωσης της ενέργειας των ΑΠΕ, αλλά κυρίως από τη χρήση των ακριβότερων από τις μονάδες των εργοστασίων βάσης, των αεριοστροβίλων, των μοναδικών μηχανών που μπορούσαν άμεσα να υποστηρίξουν το δίκτυο, όταν σταματούσε να φυσάει και μαζί σταματούσαν και οι αιολικοί σταθμοί.

Πρόκειται για τις μονάδες που πρόσθεταν -αντί να αφαιρούν- στους ενεργειακούς σταθμούς βάσης που υποστηρίζουν το σύστημα Κρήτης, κουβαλώντας τους νύχτα για να αποφύγουν τις αντιδράσεις, όσο και ενώ αναπτυσσόταν νέοι αιολικοί σταθμοί!

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της διασύνδεσης θεωρείται αυτονόητο και από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Κρήτη –τι σύμπτωση!- και πάλι περίπου 2000 MW, μονάδων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας.

Στην έκφραση άποψης για το Χωροταξικό αναφέραμε και θεωρούμε σκόπιμο να επαναλάβουμε, ότι πρόκειται για την ίδια τάξη μεγέθους που υπολογίζεται στην προκαταρκτική μελέτη των ΔΕΗ – ΔΕΣΜΗΕ – ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης.

Στη μελέτη αυτή διαπιστώνουμε ότι μοναδικός στόχος της είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγουν από το ηπειρωτικό δίκτυο.

Γενικά η ανάπτυξη των σεναρίων διασύνδεσης, συναρτάται απόλυτα με την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ. Για πόσες και τι τεχνολογίας μονάδες μιλούμε; Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα, για κάθε σενάριο διασύνδεσης, Α, Β και Γ. (σελ. 15 της μελέτης διασύνδεσης)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΕ

Αυτόνομη

Ανάπτυξη (MW)

Σενάρια Διασύνδεσης

Α (MW)

Β (MW)

Γ (MW)

Αιολικά Πάρκα (Α/Π)

238

800

1200

1600

Α/Π υβριδικών

20

40

80

120

Ηλιοθερμικά

37

100

150

200

Φωτοβολταϊκά

60

60

150

200

Λοιπά

 

 

5

15

ΣΥΝΟΛΟ

355*

1000

1535

2135

Τα 1600+120 MW αιολικών σταθμών του Σεναρίου Γ (διπλής διασύνδεσης), αντιστοιχούν σε 748 ή 573 ανεμογεννήτριες των θηριωδών μεγεθών των 2,3 ή 3 MW ή 2023 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW, δηλαδή του μεγέθους που λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Κρήτη.

Τα 200 MW ηλιοθερμικών, αντιστοιχούν σε 4 από τους 5 ηλιοθερμικούς σταθμούς που αδειοδοτούνται στη Σητεία και τα 4/5 του συνολικού μεγέθους που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ολόκληρης της χώρας για το 2020.

Τα 200 MW φωτοβολταϊκών είναι 2 φορές παραπάνω απ’ όσα είναι σήμερα εγκατεστημένα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι και για τη διασύνδεση το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ποιός θα την υλοποιήσει, αλλά το ότι σε κάθε περίπτωση γίνεται κυρίως για να σταθεί δυνατό να υλοποιηθούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας, από τις παραπάνω ή άλλες εταιρείες και γι αυτό είμαστε κάθετα αρνητικοί.

Ζητούμε για άλλη μια φορά:

Ø      να αποσυρθούν οι παραπάνω μελέτες που σηματοδοτούν την καταστροφή της Κρήτης και ακυρώνουν την προοπτική του τόπου, αφού η προνομιακή παρουσία ήλιου και αέρα μετατρέπεται από τις «αγορές» από πλεονέκτημα σε κατάρα, μέσα από το ιδεολόγημα της «πράσινης ανάπτυξης», που οδηγεί την κοινωνία σε ενεργειακή φτώχεια.

Ø      να ακυρωθούν όλες οι άδειες παραγωγής γι αυτά και για αντίστοιχα έργα,

Ø      να σταματήσει το έργο της διασύνδεσης, που αποτελεί το Δούρειο ίππο ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας,

Ø      να ακυρωθούν όλες οι δεσμεύσεις για έργα που δεν έχουν εκτελεστεί, προκειμένου να απελευθερωθεί ο αναγκαίος χώρος στα δίκτυα για να γίνουν έργα αυτοπαραγωγής, αποκλειστικά με συμψηφισμό, ώστε να μην επιβαρύνεται το κοινωνικό σύνολο,

να τροποποιηθεί όλη η νομοθεσία με βάση τις αρχές ότι:

Ø      η ενέργεια είναι ένα αγαθό που πρέπει να τεθεί στη υπηρεσία της κοινωνίας και της παραγωγής και όχι της κερδοσκοπίας των ενεργειακών κολοσσών,

Ø      το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ένα κοίτασμα με τεράστια σημασία, που αναπτύσσεται στο δομημένο χώρο, αφήνει ανέπαφα τα βουνά την αγροτική γη και το τοπίο και δημιουργεί πολλές και πραγματικές θέσεις εργασίας.

padyagobape@gmail.com

https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatavape

http://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

Πίνακας αποδεκτών

1. Περιφέρεια Κρήτης

Τμήμα Συλλογικών Οργάνων Περιφέρειας Κρήτης

tyso@crete.gov.gr  

2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεσογείων 119

protocol@prv.ypeka.gr

3. Υπουργό Αναπληρωτή Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Αμαλιάδος 17

yper@prv.ypeka.gr

4. Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)

Λ. Αλεξάνδρας 11

sec.dipa@prv.ypeka.gr

Κοινοποίηση

ΜΜΕ

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, στην καταγγελία για Αποπηγάδι 4/8/15

αναρτήθηκε στις 9 Αυγ 2015, 6:48 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 9 Αυγ 2015, 6:54 π.μ. ]

Αποπηγάδι 4-8-2015

  Στις 23-07-2015 ο Προϊστάμενος  Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) απάντησε στην καταγγελία μας σχετικά «με την πιθανή παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αδειοδότησης αιολικών και υβριδικών σταθμών παράγωγης αιολικής ενέργειας στην περιοχή Αποπηγάδι Χανίων Κρήτης και των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.»  Η καταγγελία μας έχει καταχωρηθεί με τον αριθμό CHAP(2014)03428.

 Όπως επισημαίνει ο Προϊστάμενος  « δεν θα κινηθεί νέα διαδικασία επί παραβάσει σχετικά με το θέμα αυτό» δεδομένου ότι «η Επιτροπή δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να κινήσει ατομικές διαδικασίες παραβίασης για κάθε έργο ξεχωριστά», αλλά όμως τα στοιχεία που διαβιβάσαμε για το Αποπηγάδι στην Επιτροπή «θα ληφθούν δεόντως υπόψη στα πλαίσια της υπόθεσης 2014/4073»

 Η υπόθεση 2014/4073 αφορά τη διαδικασία παραβίασης που έχει κινήσει η Επιτροπή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπειτα από δεκάδες  καταγγελίες «σχετικά με την παραβίασης της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ από διάφορα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων». Η Επιτροπή έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση «Προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ε.Ε. Στη εν λόγω επιστολή η Επιτροπή εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 7 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας επειδή δεν υπέβαλε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για ης ΑΠΕ σε διαδικασία δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεών του στις περιοχές Natura2000 της Ελλάδας, με βάση τους στόχους διατήρησης τους, και επειδή συμφώνησε μ' αυτό το σχέδιο χωρίς να έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα των οικείων περιοχών Natura.»

 

Δηλαδή η Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα ότι στο στάδιο Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ δεν έγινε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων του σε σχέση με τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων Νατούρα (ιδιαίτερα  των ΖΕΠ  που είναι για τα πουλιά) και δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι στόχοι διατήρησης.

 Να τονίσουμε ότι τις νομικές παραβιάσεις στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ για τις οποίες καταγγέλλει η Ευρωπαϊκη Επιτροπή  την Ελλάδα, τις είχαν επισημάνει  εγκαίρως συναγωνιστές και τις είχαν προβάλλει πλήρως τεκμηριωμένα στις σχετικές δίκες που έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ). Το ΣΤΕ όμως αποφάσισε ότι όλα είναι νόμιμα!

 Οι παραβάσεις που καταγράφονται στην υπόθεση 2014/4073 (στην οποία εντάχθηκε και το Αποπηγάδι) είναι τόσο σοβαρές που, σε περίπτωση παραπομπής και καταδίκης της Ελλάδας για το θέμα, ο Ενεργειακός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ θα πρέπει να τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που ίσως να σημάνει και την αρχή του τέλους της “φούσκας” των αιολικών-μεγαθηρίων στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η απόλυτη πλειοψηφία των επενδύσεων βιομηχανικών αιολικών σταθμών συσσωρεύεται στις - κατά τ’ άλλα – “προστατευόμενες” περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

 

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα 

ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ

Σχετικό έγγραφο


Δ.Τ. 21/5/15 Παρατηρήσεις για το Χωροταξικό Κρήτης

αναρτήθηκε στις 21 Μαΐ 2015, 4:07 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 21 Μαΐ 2015, 4:46 π.μ. ]

                                                                                                                   21 Μαίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ

ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ «ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ»!

 

Στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Κρήτης περιλαμβάνονται μια σειρά από ενεργειακά έργα, μεταξύ των οποίων οκτώ (8) περιοχές χωροθέτησης παντός είδους ΑΠΕ, δύο (2) ανά νομό.

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψή του, ότι: «εκτιμάται με βεβαιότητα ότι πλέον η ενέργεια από ΑΠΕ θα παράγεται σε χωρικές συγκεντρώσεις αρκετά μεγαλύτερης κλίμακας και διαφορετικού -από το έως σήμερα- προφίλ επενδυτών (συνεταιριστικές μορφές, αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, τράπεζες, κλπ.) και η διάσταση αυτή πρέπει να αποτυπωθεί στις προβλέψεις του περιφερειακού σχεδιασμού.» (Νέο τεύχος 7 της μελέτης, σελ 9)

Η εκτίμηση αυτή δεν είναι τυχαία: προκύπτει από την ενσωμάτωση της πολιτικής για τις ΑΠΕ που αποτυπώνεται στη νομοθεσία, αλλά χαρακτηρίζει και το πρότυπο ανάπτυξης των ΑΠΕ με τάση μεγέθυνσης των μονάδων, του ελέγχου και του κέρδους από ισχυρούς ομίλους συμφερόντων, που τα τελευταία χρόνια έφερε στους δρόμους πολίτες από την Κρήτη, από πολλές περιοχές της χώρας και 3.000 οργανώσεις σ’ όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, το Χωροταξικό περιλαμβάνει και χωροθετεί διπλή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τρία Ενεργειακά Κέντρα (με θερμικές μονάδες και ότι άλλο προκύψει, θερμικές μονάδες που υποτίθεται ότι θα σταματούσαν να λειτουργούν αν γινόταν η διασύνδεση), διέλευση αγωγού φυσικού αερίου (που θα τροφοδοτεί τις αναβαθμισμένες θερμικές μονάδες), και τόπους που θα υποστηρίζουν λειτουργικά την εξόρυξη υδογονανθράκων!

Ασαφής είναι η διατύπωση για χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας «στις κεφαλές των φραγμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση των ταμιευτήρων που υλοποιήθηκαν και αυτών που πρόκειται να υλοποιηθούν (αιολικά πάρκα και συστήματα άντλησης /ταμίευσης)», δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα φράγματα δεν αποτελούν από μόνα τους αντλησιοταμιευτήρες.

Ωστόσο, είναι απόλυτα σαφής η παρότρυνση για «υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών πολλαπλού σκοπού π.χ. άντληση - ταμίευση νερών με χρήση ΑΠΕ και συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής).» (Νέο τεύχος 7 της μελέτης, σελ 24)

Η παρανοϊκή αυτή εικόνα, ερμηνεύεται μόνο ως προσπάθεια κατοχύρωσης:

·         του ρόλου της Κρήτης ως κέντρου παραγωγής ενέργειας, με ξεζούμισμα των φυσικών της πόρων (αέρας, ήλιος, ακόμα και νερό) για μεγαλύτερη απόδοση και κερδοφορία των επιχειρήσεων και

·         του πιο ακραίου μοντέλου της αγοράς, όπου όλα αναπτύσσονται παράλληλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής αφού θα έχει ήδη συντελεστεί! Κι όλα αυτά βέβαια με ...σεβασμό στο περιβάλλον!


Η χωρητικότητα των οκτώ (8) περιοχών σε ανεμογεννήτριες δεν είναι τυχαία.

Έχει γίνει έλεγχος (τεύχος 8.1_17.11.14 της μελέτης) ότι σ’ αυτές χωρούν αιολικά ισχύος 2100 MW.

Είναι ένα νούμερο της ίδιας τάξης μεγέθους που υπολογίζεται στην προκαταρκτική μελέτη των ΔΕΗ – ΔΕΣΜΗΕ – ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης.

Στη μελέτη αυτή διαπιστώνουμε ότι στόχοι της είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων «ΑΠΕ», αλλά και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της ενέργειας που παράγουν -υφιστάμενες και μελλοντικές- από το ηπειρωτικό δίκτυο, όταν δεν υπάρχει ζήτηση στην Κρήτη.

Γενικά η ανάπτυξη των σεναρίων διασύνδεσης, συναρτάται απόλυτα με την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ. Για πόσες και τι τεχνολογίας μονάδες μιλούμε; Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα, για κάθε σενάριο διασύνδεσης, Α, Β και Γ. (σελ. 15 της μελέτης διασύνδεσης)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΕ

Αυτόνομη

Ανάπτυξη (MW)

Σενάρια Διασύνδεσης

Α (MW)

Β (MW)

Γ (MW)

Αιολικά Πάρκα (Α/Π)

238

800

1200

1600

Α/Π υβριδικών

20

40

80

120

Ηλιοθερμικά

37

100

150

200

Φωτοβολταϊκά

60

60

150

200

Λοιπά

 

 

5

15

ΣΥΝΟΛΟ

355*

1000

1535

2135

Τα 1600+120 MW αιολικών σταθμών του Σεναρίου Γ (διπλής διασύνδεσης), αντιστοιχούν σε 748 ή 573 ανεμογεννήτριες των θηριωδών μεγεθών των 2,3 ή 3 MW ή 2023 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW, δηλαδή του μεγέθους που λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Κρήτη.

Τα 200 MW ηλιοθερμικών, αντιστοιχούν σε 4 από τους 5 ηλιοθερμικούς σταθμούς που αδειοδοτούνται στη Σητεία και τα 4/5 του συνολικού μεγέθους που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ολόκληρης της χώρας για το 2020.

Τα 200 MW φωτοβολταϊκών είναι 2,5 φορές παραπάνω απ’ όσα είναι σήμερα εγκατεστημένα (78,30 MW).

Δεν θα επαναλάβουμε εδώ όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει κατά κόρον τέσσερα χρόνια τώρα, για καθένα είδος από όλα αυτά τα έργα διαφορετικής τεχνολογίας που φυτρώνουν κάθε μέρα σαν μανιτάρια.

Θεωρούμε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο μαγικός τρόπος να παράξει το νησί «καθαρή» ενέργεια που δεν θα υποστηρίζεται από θερμικές μονάδες, είτε είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη, είτε στη Μεγαλόπολη, είτε στη Βοιωτία, τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα εφαρμογές που σε κάθε περίπτωση είναι προσανατολισμένες στο κέρδος.

Θεωρούμε ότι είναι πια γελοίο να εξηγούμε πόσες καταστροφές φέρνουν με την κατάληψη της γης, την αλλοίωση των τοπίων, την εξαγορά συνειδήσεων μέσω της προπαγάνδας, την αποτροπή των πολιτών να επενδύσουν στην παραγωγή πραγματικού πλούτου που μπορεί να δώσει αυτή η γη, εξασφαλίζοντας τη ζωή στο νησί για ένα μέλλον με διάρκεια κι όχι με αρπακτές.

Θεωρούμε πως ειδικά σήμερα, σε καιρούς πολύ δύσκολους λόγω της κρίσης, το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι να βλέπουμε να ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας και να επενδύουμε (δηλαδή να πληρώνουμε) για έργα ενέργειας, που ακόμα και οι υποστηρικτές τους αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σε υπερεπάρκεια στη χώρα.

Γι αυτό καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους πολίτες να εντείνουν την αντίδρασή τους,  στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε τέτοιους σχεδιασμούς, ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υλοποιηθούν και ότι όσοι τους υποστηρίζουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γιατί καμιά περιοχή της Κρήτης δεν προσφέρεται να καταστραφεί, με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό!

https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/_draft_post-4/Hartis_energeias.jpg

Δ.Τ. 27/4/15 Οι αποφάσεις του ΣΤΕ στις προσφυγές για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που είχαν ενταχθεί στο φάστ - τράκ

αναρτήθηκε στις 26 Απρ 2015, 3:18 μ.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 26 Απρ 2015, 3:22 μ.μ. ]

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι αποφάσεις του ΣΤΕ στις προσφυγές για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που είχαν ενταχθεί στο φάστ - τράκ

 Τον  Οκτώβριο του 2012, το Παγκρήτιο Δικτύο Αγώνα κατά των βΑΠΕ, κατέθεσε στο ΣΤΕ τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί στην Ελλάδας. Τις υπέγραφαν 1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης, 10 Δημοτικά Συμβούλια και 80 φορείς και σύλλογοι.

 Οι προσφυγές αφορούσαν την υπαγωγή στον “μημονιακό” νόμο του φάστ - τράκ (από την τότε κυβέρνηση Παπαδήμου) των έργων  Α) «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10MW, στην Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» (πρώην ΣΑΡΡΑΣ) Β) «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», και Γ) «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ.Ε. Ιτάνου του Δήμου Σητείας του Νομού Λασιθίου Κρήτης ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «Σόλαρ Πάουερ Πλάντ Λασίθι εναλλακτικές πηγές ενέργειας Μ.Ε.Π.Ε.»


Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) αρχές Μαρτίου 2013 και οι αποφάσεις βγήκαν στα μέσα Μαρτίου 2015 και για τα τρία έργα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν τις αποφάσεις του ΣΤΕ, τα δυο πρώτα έργα είχαν απενταχθεί από τη διαδικασία του φάστ τράκ. Στην  απένταξη αυτή θεωρούμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πάνδημη αντίδραση των κρητικών που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή τους στις προσφυγές στο ΣΤΕ.

Το ΣΤΕ, πιστός υπέρμαχος των μνημονιακών νόμων,  με τις αποφάσεις του (ΣτΕ 528, 529 και 530/15) δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νόμου φαστ τράκ, χωρίς ωστόσο να απορρίψει στην ουσία κανένα από τα επιχειρήματά μας, παραπέμποντας την εξέτασή τους σε μελλοντικές προσφυγές επί των περιβαλλοντικών όρων,

Σύμφωνα με τις παραγράφους 12 της 528, 11 της 529 και 12 της 530/15 κρίθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει επένδυση φαστ τρακ χωρίς την έκδοση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι παράκαμψη της ΑΕΠΟ μέσω φάστ τρακ δεν είναι νόμιμη. Αν δεν είχαμε προσβάλλει τα έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανενόχλητα ενδεχομένως και χωρίς ΑΕΠΟ αφού δεν θα υπήρχε η νομολογία που δημιουργήσαμε.

 Όταν έγινε η υπαγωγή στο φαστ τράκ των τριών έργων το άρθρο 22 του ν. 3894/2010 επέτρεπε να προχωρήσει η επένδυση με τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους από τον επενδυτή αν παρερχόταν άπρακτη μία προθεσμία χωρίς να του απαντήσει η Διοίκηση (τεκμαιρόμενοι περιβαλλοντικοί όροι). Αν αυτό συνέβαινε υπήρχε η περίπτωση να υλοποιούνταν το έργο χωρίς να εκδοθεί καμία άλλη πράξη που να είναι δυνατόν να προσβληθεί δικαστικά.

Σημειώνουμε επίσης ότι η απένταξη  των δυο έργων απ’ το φαστ τρακ  δεν σημαίνει ότι τα έργα ματαιώνονται, αφού προφανώς τα έργα μπορούν να συνεχιστούν με τις συνήθεις μακρόσυρτες αδειοδοτικές διαδικασίες. Το ίδιο θα γίνονταν κι αν είχαμε κερδίσει τις δίκες στο ΣΤΕ. αφού αυτές αφορούσαν την υπαγωγή τους στο νόμο και μόνο. Σημαίνει όμως ότι πάνε πιο πίσω χρονικά και αυτό θα τα φέρει αντιμέτωπα με τη νέα πραγματικότητα που αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά στο χώρο των ΑΠΕ: λιγότερες επιδοτήσεις, χαμηλότερες τιμές και ολοένα μεγαλύτερες αντιδράσει από τις τοπικές κοινωνίες.

Μπορεί εμείς να μην πετύχαμε την νομική ακύρωση του νόμου φαστ τρακ, αλλά αυτό οφείλει να το πράξει η σημερινή κυβέρνηση που τότε ως αντιπολίτευση τον είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό.

Στην ουσία αυτό που κερδίσαμε με τη διαδικασία των προσφυγών είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των κρητικών ενάντια στις βΑΠΕ από άκρη σε άκρη του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην προσφυγή που καταθέσαμε για το υβριδικό τέρας της EDF, τη μεγαλειώδη πορεία κατά των βΑΠΕ στο Ρέθυμνο  και σε κάθε άλλη εκδήλωση του Δικτύου.Άλλωστε ο στόχος μας είναι πάντα η υπεράσπιση του τόπους μας από τα αρπακτικά της «πράσινης απάτης» με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των προσφυγών στη δικαιοσύνη.


 
Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
    e-mail: padyagobape@gmail.com

 https://twitter.com/padyagobape 

Δ.Τ. Εταιρείες Παραπλάνησης της Λαϊκής Βάσης! (ΟΑΚ) 16-4-2015

αναρτήθηκε στις 16 Απρ 2015, 12:58 μ.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ

Πέμπτη 16 Απρίλιου 2015

Τους τελευταίους μήνες εμφανίσθηκε στο προσκήνιο μια νέα πρόταση για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ.

                Παρά το γεγονός ότι το κίνημα αντι βΑΠΕ στη χώρα μας εξαπλώνεται συνεχώς (όπως άλλωστε σε ολόκληρο τον πλανήτη με περισσότερες από 3000 οργανώσεις παγκοσμίως), η προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ επιχειρεί να πείσει ότι τα μειονεκτήματα των βΑΠΕ και τα προβλήματα που προκαλούν μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα και οφέλη όταν αυτές εγκαθίστανται ως δημοτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες λαϊκής βάσης.

                Μετά το αλήστου μνήμης επενδυτικό σχέδιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Περιφέρειας Κρήτης, για ένα τοπικό πρόγραμμα «Ήλιος» στην Κρήτη ισχύος 1000 MW, που έχει παγώσει,  η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ανήγγειλε επενδυτικά σχέδια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μαζί με την  Περιφέρεια, την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, την ΟΑΚ Α.Ε κι άλλους φορείς των Χανίων, ανάμεσά τους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

                Το εγχείρημα αυτό, προβάλλεται ως  αποτέλεσμα «περιβαλλοντικής ευαισθησίας», που ενισχύθηκε από τα επιστημονικά συμπεράσματα  ημερίδων που διοργάνωσε η ΟΑΚ ενόψει της επένδυσης και  δηλώνεται ότι θα συμβάλλει στην  «μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» και στην «ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης».

                Αυτά λέγονται από πλευράς ΟΑΚ ενώ γνωρίζουν, αν όχι όλοι τουλάχιστον οι πιο ειδικοί, ότι:

1.       Σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι οι βΑΠΕ    συνετέλεσαν στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή συνέβαλαν στη μείωση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.

2.       Η ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο σε ισορροπία παραγωγής - ζήτησης, αλλιώς καταρρέουν (black out), με αποτέλεσμα οι μονάδες συμβατικών καυσίμων να μην κλείνουν.

3.       «Πράσινα νησιά» δεν υπάρχουν, αλλά μόνο μετάθεση της εξάρτησης (μέσω διασυνδέσεων) από ορυκτά καύσιμα που θα καίγονται αλλού ή μέσω τροφοδότησης από ενεργειακές μονάδες που παράγουν επί 24ώρης βάσης, όπως εκτεταμένα υδροηλεκτρικά και γεωθερμία που αποτελούν πηγές άλλων χωρών (Σκανδιναβία, Ισλανδία κλπ.) και όχι της δικής μας.

4.       Δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις βΑΠΕ. Κατακερματίζουν δάση και οικοτόπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, απειλούν την ανθρώπινη υγεία, καταστρέφουν φυσικά - πολιτιστικά τοπία που διατηρήθηκαν στους αιώνες και τα μετατρέπουν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής   .

Ενώ επίσης είναι γνωστό ότι :

1.       Έχουν δοθεί από την ΡΑΕ άδειες για ΑΠΕ περίπου 6000 MW, έχοντας έτσι “καπαρώσει”  οι εταιρείες όλες σχεδόν τις βουνοκορφές από άκρη σε άκρη στην Κρήτη.

2.        Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης θεωρείται  κορεσμένο και δεν “σηκώνει” περισσότερες βΑΠΕ αν δεν γίνει διασύνδεση.

3.       Εδώ και πολλά χρόνια νέες αδειοδοτήσεις στην Κρήτη δίδονται μόνο για υβριδικά συστήματα και ηλιοθερμικές μονάδες ή με προϋπόθεση τη διασύνδεση, και επομένως οι όποιες εταιρείες λαϊκής βάσης εξαρτώνται αυστηρά από τις ίδιες προϋποθέσεις.

4.       Τέτοια έργα, ανεξάρτητα από το αν θα βαφτιστούν ή όχι αυτοδιοικητικά ή λαϊκής βάσης, προϋποθέτουν τη «συνεργασία», δηλαδή την πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές εξοπλισμού και την κυριαρχία εταιρειών ιδιωτικών ή δημόσιων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ευρωπαϊκών τραπεζών.

        Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η συνολική αύξηση  της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος -κυρίως λόγω των υψηλών επιδοτήσεων στις βΑΠΕ- μαζί με τέλη και φόρους ανήλθε μεταξύ 2009 και 2013 σε 64,5% και μεταξύ του 2009 - α 'εξάμηνο 2014 σε 71,22%_ και όποιες νέες επενδύσεις θα συνεχίσουν να την αυξάνουν, όταν όλες οι μονάδες, κάθε τεχνολογίας, υπολειτουργούν και όλες αποζημιώνονται.

          Αυτά θα περίμενε κανείς να πουν οι επιστήμονες, η εκκλησία και οι πολιτικοί στους Κρητικούς, κι όχι να κυνηγούν χίμαιρες ή στην πραγματικότητα, πολιτικές που εντείνουν την εξάρτηση μέσω του χρέους και συμφέρουν άλλους.   

        Αν ήθελαν να τους προτρέψουν πραγματικά να ασχοληθούν με τις παραγωγικές δραστηριότητες και την προστασία του περιβάλλοντος..

        Αν ήθελαν να τους προστατέψουν από την αρπαγή γης και φυσικών πόρων που συντελείται σήμερα με πιο βάναυσο τρόπο από ποτέ.

        Αν ήθελαν όντως να αντιταχθούν στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας θεωρώντας την κοινωνικό αγαθό. Η ιδιωτικοποίηση δεν γίνεται μόνο απευθείας από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και από τη διασπορά της ευθύνης σε φορείς και συλλογικότητες, που θα εξαρτηθούν ευκολότερα πάλι από τον κεντρικό σχεδιασμό των ισχυρών.

                Αντί γι αυτό, προκειμένου να μεταστραφούν οι τοπικές κοινωνίες που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια ενάντια στην πιο βίαιη αλλαγή της ταυτότητας της Κρήτης που έχουμε ποτέ βιώσει, την επέλαση των βΑΠΕ:


  Βαφτίζουν τις βΑΠΕ «φιλικές και οικολογικές» επειδή θα είναι δημοτικές ή λαϊκής βάσης.

  Υπόσχονται «ενεργειακή αυτονομία και αποκέντρωση». Χωρίς να διευκρινίζουν πόσα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με «βρώμικα» καύσιμα θα χρειαστούν για να στηρίξουν την «αποκεντρωμένη» παραγωγή ενέργειας από βΑΠΕ ώστε να υπάρχει πραγματική και όχι πλασματική ηλεκτροδότηση.

  Υπόσχονται φτηνό ρεύμα από μια πανάκριβη «επένδυση» που κανέναν δεν θα συνέφερε χωρίς τις υπέρογκες κρατικές επιδοτήσεις (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών), χωρίς τον νόμο που υποχρεώνει την ΔΕΗ  να αγοράζει πανάκριβα το τυχαίο και διαλείπον ρεύμα που εγχέουν οι βΑΠΕ στο δίκτυο  δημιουργώντας προβλήματα στα εργοστάσια, χωρίς το χαράτσι υπέρ βΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ),

  Υπόσχονται οφέλη για την κοινωνία ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι εταιρείες που παράγουν τις βΑΠΕ  και εκείνοι που στα χέρια τους περνάνε σαν ώριμο φρούτο οι  «εταιρείες λαϊκής βάσης». ‘Οπως έγινε με την ΑΝΕΚ, τις Μινωϊκές και άλλες εταιρείες στις οποίες τόσοι άνθρωποι επένδυσαν το υστέρημα και ελπίδες τους.      

        Η πρόσφατη επιχειρηματική πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης για δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ΑΠΕ, ήρθε σαν  φυσική συνέπεια μιας πολύμηνης προετοιμασίας της κοινής γνώμης με δημοσιεύματα, ημερίδες, επιστημονικές αναλύσεις και εξαγγελίες πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων και πρόσκληση στους πιστούς να συμμετάσχουν σε μια «επένδυση»  που μπορεί να αποδειχθεί «φούσκα».

    Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα «πουλάνε» ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ας μην ξεχνάμε: Όσο πιο πολλές βΑΠΕ εγκαθίστανται τόσο πιο πολύ θα ακριβαίνει το ρεύμα.

        Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για τους «επενδυτές» να μαδήσουν κι άλλο τον ταλαίπωρο λαό.                                                  

     Το «πράσινο» λόμπι των βΑΠΕ, με όποιο ελκυστικό περιτύλιγμα, κάποτε θα είναι παρελθόν. Όμως οι πληγές στον τόπο μας θα μείνουν.

       Έχουμε  χρέος, στις επόμενες γενιές, να προστατέψουμε τον τόπο μας.

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ 

e-mail: padyagobape@gmail.com

 

1 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ_

14/4/15 Ένσταση στην απόφαση έγκρισης της ΣΜΠΕ για τους υδατικούς πόρους της Κρήτης

αναρτήθηκε στις 14 Απρ 2015, 11:26 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 25 Απρ 2015, 1:29 π.μ. ]

ΠΡΟΣ:  

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

1. Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη

secmin@prv.ypeka.gr   protocol@prv.ypeka.gr

Μεσογείων 119

2. Αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη

yper@prv.ypeka.gr

Αμαλιάδος 17

3. Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολο Αλεξόπουλο

Μεσογείων 119

gg.eka.@eka.ypeka.gr  aalexopoulos@geol.uoa.gr

4. Ειδικό Γραμματέα Υδάτων Κωνσταντίνο Τριάντη

5. Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ)

Μ. Ιατρίδου 2 & Λεωφ. Κηφισίας 

info.egy@prv.ypeka.gr

6. Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ)

Λ. Αλεξάνδρας 11

E-mail : sec.dipa@prv.ypeka.gr

ΚΟΙΝ.

1. Αποκεντρωμένη Δ/ση Κρήτης

Δ/τή Υδατικών Πόρων  Μαρίνο Κριτσωτάκη

m.kritsotakis@apdkritis.gov.gr

2. Περιφέρεια Κρήτης

Τμήμα Συλλογικών Οργάνων Περιφέρειας Κρήτης

tyso@crete.gov.gr

3. ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Ένσταση  στην αρ. Α.Π. οικ. 147641/30-3-2015 Κ.Υ.Α. «Έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης (ΥΔ 13)».

Με την αρ. Α.Π. οικ. 147641/30-3-2015 Κ.Υ.Α. εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης

1. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι:

α) Η Λεκάνη Απορροής Ρεμάτων Βορείου Τμήματος Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου (GR39) περιλαμβάνει συνολικά 62 ποτάμια υδατικά συστήματα, από τα οποία τα 6 θεωρούνται ιδιαιτέρως τροποποιημένα (ΙΤΥΣ). Από τα συστήματα αυτά, τα 5 έχουν υψηλή οικολογική κατάσταση, τα 9 καλή, 12 μέτρια, 2 ελλιπή και 34 ποτάμια υδατικά συστήματα έχουν άγνωστη οικολογική κατάσταση.

β) Η Λεκάνη Απορροής Ρεμάτων Νοτίου Τμήματος Χανίων - Ρεθύμνου - Ηρακλείου (GR40) περιλαμβάνει συνολικά 44 ποτάμια υδατικά συστήματα, από τα οποία τα 7 θεωρούνται ιδιαιτέρως τροποποιημένα (ΙΤΥΣ). Από τα συστήματα αυτά 6 βρίσκονται σε υψηλή οικολογική κατάσταση, 3 σε καλή, 7 σε μέτρια και 28 σε άγνωστη κατάσταση.

γ) Η Λεκάνη Απορροής Ρεμάτων Ανατολικής Κρήτης (GR41) περιλαμβάνει συνολικά 14 ποτάμια υδατικά συστήματα, από τα οποία τα 3 θεωρούνται ιδιαιτέρως

τροποποιημένα (ΙΤΥΣ). Από τα 14 ποτάμια συστήματα, τα 2 έχουν υψηλή οικολογική κατάσταση και τα υπόλοιπα 12 άγνωστη (σελ. 10-11).

2. Επισημαίνεται επίσης ότι:

«Εκτός από τις υδρευτικές και αρδευτικές ανάγκες, σημαντικές πιέσεις σε σχέση με τις απολήψεις ύδατος είναι και τα προγραμματισμένα έργα υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, καθώς και οι τουριστικές δραστηριότητες (κυρίως μονάδες γκολφ)» (σελ. 10).

3. Στην παρ Α.6  «Έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης» (σελ. 14) αναφέρεται ότι το Σχέδιο Διαχείρισης περιλαμβάνει έργα που πιθανά θα έχουν αρνητική επίδραση στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται έργα ύδρευσης και άρδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρονται: Λιμνοδεξαμενή Ομαλού και δίκτυο άρδευσης Ν.Χανίων, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Έλους Ν.Χανίων, Φράγμα Βαλσαμιώτη Ν.Χανίων, Κατασκευή και αξιοποίηση φράγματος Χαλαυριανού χειμάρρου Δήμου Αρχανών, Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής περιοχής Ζου Δήμου Σητείας, Σύνθετο Σύστημα Έργων Πλατύ – Μεσσαρά και Διαχείριση των Υδατικών του Πόρων, Λιμνοδεξαμενές Κουντούρας, Φράγμα Λιθινών κλπ.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι: «Συνεπώς, τα υπόλοιπα έργα (των οποίων τα επηρεαζόμενα υδατικά συστήματα δεν υπάγονται στο άρθρο 4 παράγραφος 7 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, αλλά και δεν έχουν θετική επίδραση στην επίτευξη στόχων) εκτιμάται ότι έχουν ουδέτερη επίδραση στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων των υδατικών συστημάτων».

4. Αυτό που δεν φαίνεται στην απόφαση, αλλά φαίνεται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ότι στη μελέτη (σελ. 251-253) περιλαμβάνονται ενεργειακά έργα και συγκεκριμένα 18 Υβριδικοί Σταθμοί ΑΠΕ.

5.  Στο τεύχος «Κατάλογος προγραμματιζόμενων και νέων έργων / δραστηριοτήτων / τροποποιήσεων» του Προσχεδίου Διαχείρισης είχε προηγουμένως εμφανιστεί κατάλογος ενεργειακών έργων με τίτλο «4.2 Έργα που δεν εμποδίζουν την επίτευξη καλής κατάστασης των υδατικών συστημάτων» και αιτιολογία ότι «Τα έργα αντλησιοταμίευσης αποτελούν κλειστό κύκλωμα όπου δεν σημειώνεται μόνιμη απόληψη νερού από υδατικό σύστημα».

Παρατηρήσεις

·         Η διαπίστωση  ότι στα έργα αντλησιοταμίευσης δεν σημειώνεται μόνιμη απόληψη νερού από υδατικό σύστημα δεν ισχύει, αφού το νερό αναπληρώνεται σε μόνιμη ή τακτική βάση λόγω εξάτμισης και απωλειών από την επανακυκλοφορία.

·         Δεν είναι αυτονόητο και έχει τεράστια σημασία ότι:

α) Τα 14 από τα έργα αυτά (3 με έγκριση ΜΠΕ και 11 με άδεια παραγωγής) χρειάζονται σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής μεγάλη ποσότητα νερού σε μόνιμη βάση, δηλαδή 7.389.000 μ3 -αναπληρούμενα λόγω εξάτμισης και απωλειών -κι αυτό δεν αξιολογείται καν (βλ. Παράρτημα). Για τα υπόλοιπα έργα δεν μας είναι γνωστά τα αντίστοιχα στοιχεία, αφού αυτά εμφανίζονται στις άδειες παραγωγής, οι οποίες δεν έχουν δοθεί.

β) Το νερό αυτό, σύμφωνα με τις άδειες, προέρχεται στις 13 περιπτώσεις από υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) και σε μία περίπτωση από φράγμα που κατασκευάστηκε για αρδευτικούς σκοπούς. Πρόκειται δηλαδή για έργα δημιουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών σε περιοχή όπου δεν υπάρχει υδροηλεκτρικό δυναμικό και περιλαμβάνουν νέες παρεμβάσεις σε υπόγεια υδατικά συστήματα, το οποίο -σε κάθε περίπτωση- με βάση τις ευρωπαίκές οδηγίες δεν χαρακτηρίζεται ΑΠΕ (οδηγία ΕΚ 28/2009[1]).

γ) Στις 13 από τις 14 αυτές περιπτώσεις πρόκειται για ιδιωτικά έργα που αποκτούν πρόσβαση στο νερό, ενώ το 14ο που αφορά στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, έχει ανατεθεί ήδη σε γνωστή εταιρεία (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε.).

δ) Στις 7 από τις 14 περιπτώσεις, τα έργα προωθούνται από θυγατρικές της ίδιας εταιρείας που είναι η EDF EN HELLAS S.A, θυγατρική εταιρεία της EDF Energies Nouvelles[2].

ε) Για 2 από τα 3 έργα που έχουν λάβει έγκριση ΜΠΕ έχουν ασκηθεί προσφυγές στο ΣτΕ από πολυάριθμους κατοίκους και τοπικούς φορείς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η τοπική αυτοδιοίκηση[3].

Μετά από τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε:

Ø      ότι το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο κοινωνικό αγαθό,

Ø      ότι όχι μόνο δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι έξω από κάθε λογική η δημιουργία υδροηλεκτρικών σταθμών από υπόγεια νερά στην Κρήτη, με πρόσχημα την αποθήκευση ενέργειας,

Ø      ότι η δημιουργία υβριδικών σταθμών στην Κρήτη θα επιδεινώσει την κατάσταση των υδατικών πόρων, του περιβάλλοντος, των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της οικονομίας,

Ø      ότι η συμπερίληψη υβριδικών έργων στη μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων δεν ανταποκρίνεται στις αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης, ειδικά όταν υπάρχει τόση υστέρηση στη γνώση της οικολογικής κατάστασης των υδάτινων συστημάτων και στο σχεδιασμό μέτρων κατά της ερημοποίησης,

Ø      ότι σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 επιβάλλεται η ενσωμάτωση της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων στην ενεργειακή πολιτική και όχι η ενσωμάτωση της όποιας ενεργειακής πολιτικής στη διαχείριση των υδάτων,

Ø      ότι η πίεση σήμερα για τη μετατροπή του νερού από αγαθό σε εμπόρευμα εντείνεται, όπως εντείνονται και οι αντιδράσεις στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες  της Ε.Ε.,

Ø      ότι πρόκειται για ακραία εκμετάλλευση φυσικού πόρου, του νερού, που υπερβαίνει ακόμα και την αγοραία λογική που ισχυρίζεται ότι σε κάθε τόπο θα πρέπει να γίνεται εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που υπάρχουν σε πλεόνασμα,

ζητούμε την απαλειφή από τα προγραμματιζόμενα έργα νερού στην Κρήτη όλων των ενεργειακών έργων, για την αποτροπή των οποίων είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα συνεχίσει  να αγωνίζεται και εμείς να συμβάλλουμε στον αγώνα αυτό με κάθε τρόπο.


ΣΥΝΗΜ.: Παράρτημα Υβριδικοί Σταθμοί Κρήτης

14 Απριλίου 2015


[1] 30. Κατά τον υπολογισμό της συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της αιολικής ενέργειας για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να μετριαστούν οι επιδράσεις των διαφορών κλίματος με τη χρήση ενός κανόνα εξομάλυνσης. Εκτός αυτού, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με συστήματα αποθήκευσης μέσω άντλησης νερού που έχει προηγουμένως αντληθεί στον άνω ταμιευτήρα δεν θα πρέπει να θεωρείται ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

[3]https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/dtypoblethekeeprosphygegiatoybridikoteras24112014

http://www.kandanos.eu/node/1712


https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/news/14415enstasestenarapoik14764130-3-2015kyaenkrisetesstrategikesmeletesperiballontikonepiptoseonsmpetouschedioudiacheirisestonlekanonaporroespotamontouydatikoudiamerismatoskretesyd13/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%2014%204%202015%202.jpg

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
    e-mail: padyagobape@gmail.com

https://www.facebook.com/PakritioDiktyoAgonaKataBAPE/timeline        https://plus.google.com/u/0/b/106050258655910784787/106050258655910784787/posts   https://www.linkedin.com/pub/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%80%CE%B5/44/4a6/b5


Δ.Τ. ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΤΕΡΑΣ 24/11/2014

αναρτήθηκε στις 24 Νοε 2014, 12:57 μ.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 30 Νοε 2014, 11:08 μ.μ. ]

Με 1134 υπογραφές, υποβλήθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικό – αντλητικό – υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100MW υδροηλεκτρικό – αντλητικό» στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που πήρε το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), όπου οδηγούνται από τον υπουργό θέματα, όταν από τις γνωμοδοτήσεις προκύπτουν αντιφατικά δεδομένα!

Για πρώτη φορά αδειοδοτείται στη χώρα μας ιδιωτικό υδροηλεκτρικό έργο κι αυτό γίνεται παράλληλα με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» της «μικρής ΔΕΗ».

Με την αδειοδότηση αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ακραία ευθύνη ιδιωτικοποίησης νερού –που δεν πέτυχε με την απόπειρα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης- και μάλιστα παραδίδοντας τα νερά σε κρατική εταιρεία άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., τη γαλλική EDF.

Για πρώτη φορά αδειοδοτείται στη χώρα μας υδροηλεκτρικό έργο που θα τροφοδοτείται από υπόγεια νερά και μάλιστα σε μια περιοχή της Κρήτης που χαρακτηρίζεται από υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων και πάσχει από υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα.

Πρόκειται για ένα κατ’ επίφαση υβριδικό έργο, αφού οι 106 ανεμογεννήτριες που θα δημιουργήσουν κρανίου τόπους σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης και θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για την προοπτική τους, αποτελούν το άλλοθι για να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό έργο που δεν συμπεριλαμβάνεται στις ΑΠΕ, αλλά μόνο στις μορφές ενέργειας που δεν εκπέμπουν αέριους ρύπους.

Πρόκειται για ακραία εκμετάλλευση φυσικού πόρου, του νερού, που υπερβαίνει ακόμα και την αγοραία λογική που ισχυρίζεται ότι σε κάθε τόπο θα πρέπει να γίνεται υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων που υπάρχουν σε πλεόνασμα. Όμως η Κρήτη δεν είναι Σκανδιναβία!

Τις προσφυγές συνυπέγραψαν, με πληρεξούσια προς τους δικηγόρους μας:

Ø  1078 πολίτες απ’ όλες τις περιοχές,

Ø  ο Σεβασμιοτάτος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος,

Ø  6 δημοτικά συμβούλια:

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Δήμος Αμαρίου

Δήμος Μυλοποτάμου

Δήμος Ανωγείων

Δήμος Καντάνου - Σελίνου

Δήμος Σφακίων

Ø  51 επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνης - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βενίου Μυλοποτάμου - Σύλλογος Φίλων Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου - Οδοντιατριακός Σύλλογος Ρεθύμνου - Κατ-ART-I Σύλλογος Καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου -Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου - Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου -Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία «Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.» - Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Η.Φ.Η. Ελλάδος «Σ.Ε.Κ.Ε.» - Κοινωνικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καλής Συκιάς «ο Τσιλίβδικας» - Αστικός Συνεταιρισμός για την αλληλέγγυα Οικονομία «Το κιβώτιο» ΣΥΝ.ΠΕ. - Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνου «ο Φοίνιξ» - Σύλλογος Δράσης και Πολιτισμού Ρεθύμνου "Κρητών Δράσεις" - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Πολιτιστικός Σύλλογος Ακτούντων «Το Κουτρουλιανό» - Σύλλογος Σελλίων «ο Φοίνικας» - Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού Αμαρίου «Πατσός-Προσπάθεια-Πολιτισμός» - Πολιτιστικός Σύλλογος Μελαμπιανών Ρεθύμνης «οι τέσσερις Μάρτυρες» - Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμπινής - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μιξορρούματος - Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρθιου - Αναπτυξιακός Σύλλογος Σεισίου - Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου - Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου Μιραμπέλλου "ο Αναύλοχος" - Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου - Σύλλογος Πολιτισμού "Νέοι Δήμου Νεάπολης» - Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λασιθίου - Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Λασιθίου "ο Τάλως" - Πολιτιστική Ένωση Δήμου Αγίου Νικολάου, δευτεροβάθμιο όργανο 32 συλλόγων -  Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου - Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης «Ε.Λ.Μ.Ε.» Νομού Λασιθίου -  Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίου Νικολάου - Επιμορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Σταλίδας - Μοχού "Φιλαρέτη" - Επιμορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Χερσονήσου "Βριτόμαρτις" -Σύνδεσμος Γουρνών Ανάπτυξη και Περιβάλλον - Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος απανταχού Σπινιωτών «Καπετάν Κουμής» - Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος  των απανταχού Φλωριανών  και φίλων «Τα Φλώρια» -  Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου - Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Κρήτης «Σ.ΒΙΟ.Λ.Α.» - Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης - Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης «ΣΠ.Ο.Κ.» - Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου - Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών «ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) - Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης - Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης «Ε.Λ.Μ.Ε.» Ηρακλείου - Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου - Σύλλογος Απανταχού Κρασανών και Φίλων - Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου

Ø  Απόφαση να προσφύγει ανεξάρτητα πήρε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά.

Καλέσαμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών.

Καλέσαμε τον κάθε πολίτη να δηλώσει για το έργο αυτό –όπως και για κάθε άλλο έργο που απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον- ότι απλά δε θα γίνει.

Οι πολίτες και οι φορείς για μια φορά ακόμα ανταποκρίθηκαν!

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!


Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
    e-mail: padyagobape@gmail.com

https://www.facebook.com/PakritioDiktyoAgonaKataBAPE/timeline        https://plus.google.com/u/0/b/106050258655910784787/106050258655910784787/posts   https://www.linkedin.com/pub/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%80%CE%B5/44/4a6/b5

Είναι να τρελαίνεσαι με το θράσος και την έλλειψη τσίπας των πολιτικών

αναρτήθηκε στις 17 Οκτ 2014, 11:35 μ.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 17 Οκτ 2014, 11:36 μ.μ. ]

Συναγωνιστές του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ, θυμάστε την μάχη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, για το γνωστό πλέον Υβριδικό – αντλησιοταμιευτικό έργο της θυγατρικής της EDF.

Θυμάστε που είχαν καθισμένο τον εκπρόσωπο της εταιρείας ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους και ο Καλογερής του φερνόταν περίπου σαν να ήταν η εταιρεία εθνικός ευεργέτης και έλεγε να «ρωτήσουμε τον επενδυτή αν συμφωνεί». Θυμάστε τους κουτοπόνηρους ελιγμούς που έκανε, τις ειρωνείες του στους ομιλητές μας.

Σχεδόν παίχτηκε ξύλο εκείνη την ημέρα στην Περιφέρεια. 

Ολοι θυμόμαστε την περίφημη «αρνητική γνωμοδότηση» που ουσιαστικά ήταν θετική υπό προϋποθέσεις, στάχτη στα μάτια. Ζητούσε απλώς : να προηγηθεί σχετική μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που «θα καθορίσει εάν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανεμογεννητριών και σε ποιες θέσεις». 
Εδώ πρέπει να πω ότι για τις ανεμογεννήτριες στην Κουρούπα (απέναντι από την Καλή Συκιά) που είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά , το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει γνωμοδοτήσει θετικά!!!. Και για το ηλιοθερμικό στο Λασίθι κ.α.

Ε λοιπόν, ο Καλογερής ήταν χτες εκεί, φάτσα πόστα στην διαδήλωση κατά των βΑΠΕ έξω από την Αντιπεριφέρεια και έκανε δηλώσεις που τις προβάλλουν οι εφημερίδες.

Τι δήλωσε ο Καλογερής; Εξέφρασε «τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις ανεμογεννήτριες υποστηρίζοντας πως: «το σχέδιο είναι ληστρικό… φτιαγμένο στα μέτρα μόνο των εταιριών …Και για τη συγκεκριμένη επένδυση ήμασταν (αυτός και η παρέα του στην Περιφέρεια ) θετικοί εν μέρει, αλλά για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας, γιατί βλέπαμε ότι η ζημιά η οποία γίνεται είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη τους…» (!) το θαυμαστικό το πρόσθεσα εγώ.

Προσπαθώντας να συνέλθω από το σοκ, αφιερώνω το παρακάτω απόσπασμα από το ΨΗΦΙΣΜΑ σε όλους τους «θεσμικούς» (και όχι μόνο τον Καλογερή) που δηλώνοντας πως μας στηρίζουν προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τους λόγους για τους οποίους διαδηλώσαμε και να περάσουν υπογείως τις κομματικές τους θέσεις υπέρ των ΑΠΕ.

Προειδοποιούμε όσους επιχειρούν να πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες, που δεν ηλεκτροδοτούν από μόνες τους, θα μας εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια, αν τις εγκαταστήσουμε ως δημοτικές, συνεταιριστικές, με χωροταξικό σχεδιασμό ή κατόπιν διαβούλευσης, να μην κάνουν άδικα τον κόπο. 


Δεν θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια πουθενά στον τόπο μας!

Και κλείνω με δυο μαντινάδες, του συναγωνιστή μουσικού Αλέξανδρου Παπαδάκη, στην συγκέντρωση μπροστά στην Αντιπεριφέρεια που τα λένε όλα:

Πολιτικοί με υπογραφές
Χαρίσανε τη γη μας
Κι εδά ψευτοκαμώνονται
Πως είναι και μαζί μας!
-------------------------------
Ξεσηκωθείτε Κρητικοί
Και παίρνουν τα βουνά μας
Πολιτικοί και δήμαρχοι
ΔΕ βρίσκονται κοντά μας

Κατερίνα Κορρέ

ΨΗΦΙΣΜΑ Επιτροπών Αγώνα κατά των βΑΠΕ Αγίου Βασιλείου 15/10/14

αναρτήθηκε στις 15 Οκτ 2014, 9:10 π.μ. από το χρήστη Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά βΑΠΕ   [ ενημερώθηκε 15 Οκτ 2014, 9:10 π.μ. ]

Ο λαός που σύρθηκε μεθοδευμένα στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται να αποδεχθεί ως
«ανάπτυξη» την μεγαλύτερη λεηλασία γης, νερού, περιβάλλοντος που έγινε ποτέ στην ιστορία
του τόπου μας.

Όλες οι κορυφογραμμές, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές σχεδιάζεται να καταληφθούν
από ανεμογεννήτριες, αντλησιοταμιευτήρες και άλλες ΑΠΕ. 

Συστηματικά, χιλιάδες στρέμματα κτηνοτροφικής και αγροτικής γης αλλάζουν χρήση: χαρακτηρίζονται δασικά ή χορτολιβαδικά και περνούν στην δικαιοδοσία του κράτους που τα παραχωρεί στις εταιρείες ΑΠΕ.

Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια
κυβικά μπετόν και σίδερα. Η συρρίκνωση της διαθέσιμης γης θα εξαναγκάσει κτηνοτρόφους και
αγρότες να μεταναστεύσουν. Η αλλοίωση του τοπίου και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα
πλήξουν τον τουρισμό όπως συμβαίνει παντού σε περιοχές με αιολικά πάρκα.

Ο τόπος μας θα μετατραπεί σε νεκρή βιομηχανική περιοχή καθώς τα αιολικά δεν προσφέρουν
θέσεις εργασίας.

Κι όμως, με φόβητρο τις αναπόδειχτες θεωρίες για υπερθέρμανση του πλανήτη και δούρειο ίππο την «Πράσινη Ανάπτυξη», οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τις πολυεθνικές – αυτοί που
παραχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία στη Τρόικα και στο λόμπι των τραπεζιτών- ψηφίζουν
και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που ευνοούν ως “εθνική προτεραιότητα” την
ληστρική επιδρομή των εταιρειών ΑΠΕ.


Τις επιδοτούν υποχρεωτικά με χρήματα των φορολογουμένων, μέσω άμεσων και έμμεσων
φόρων ( ΕΤΜΕΑΡ, ΝΕΡΙΤ κλπ) και υποχρεώνουν τη ΔΕΗ, με νόμο, να αγοράζει πανάκριβα το
όποιο ρεύμα παράγουν μετακυλώντας το κόστος στον καταναλωτή.

Οι κυβερνώντες, που τόσο υποστηρίζουν τα αιολικά πάρκα, θα έπρεπε να γνωρίζουν (ή
κάνουν πως δεν ξέρουν;) ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα συνεχώς. Η
ενέργεια που παράγουν εξαρτάται από το αν και πόσο φυσάει, ενώ τα συστήματα
ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία, κάθε στιγμή, ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση αλλιώς καταρρέουν (black out). Ετσι, τα εργοστάσια
ηλεκτροπαραγωγής που καίνε συμβατικά καύσιμα, συνεχίζουν υποχρεωτικά να
λειτουργούν ώστε να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργειας για
κάθε στιγμή που την χρειαζόμαστε.
Η όποια διαλείπουσα ενέργεια παράγεται από τις ανεμογεννήτριες (ελάχιστη σε σχέση με αυτήν που υπόσχονται οι εταιρείες) δύσκολα αποθηκεύεται όταν πλεονάζει λόγω αέρα ή μειωμένης
κατανάλωσης. 

Αυτό το μειονέκτημα των ΑΠΕ γενικώς, αποτελεί για τις εταιρίες άλλη μια ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν με πανάκριβα, επιδοτούμενα, συστήματα «αποθήκευσης» ενέργειας, κυρίως αντλησιοταμιευτήρες, που δεν λύνουν το ενεργειακό αφού για την διατήρηση
της ενεργειακής ισορροπίας εξαρτώνται, και αυτοί, από εργοστάσια που καίνε συμβατικά
καύσιμα.

Αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, προγραμματίζονται στην
Κρήτη σε περιοχές με πλούσιους υδροφορείς. 

Πρόκειται για μια «πατέντα» αδοκίμαστη που δίνει την ευκαιρία στις εταιρίες ΑΠΕ να βάλουν χέρι στα νερά. Με πρόσχημα την «πράσινη ενέργεια», θα ξεπατωθούν δάση ,θα σκαφτούν βουνά, θα κατασκευαστούν τεράστιες δεξαμενές που θα γεμίσουν οι περισσότερες από υπόγεια νερά με γεωτρήσεις.

Η πρόσφατη αδειοδότηση από το ΥΠΕΚΑ του υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού τέρατος της θυγατρικής της EDF επιβεβαιώνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, το μέλλον που μεθοδεύει για την Κρήτη η συγκυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Προσφέρει γη και ύδωρ.

Το « έργο» αυτό περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα με 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο νομό Χανίων και 58 στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου ( 47 στον Τσιλίβδικα πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού και 11 στην Λαμπινή) και δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης στο Αζιλακόδασος, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ.)

Μια άλλη θυγατρική της EDF έχει άδεια παραγωγής για ένα ακόμα υβριδικό επάνω στον Τσιλίβδικα και αντλησιοταμιευτήρα με δυο δεξαμενές να κρέμονται δίπλα στα Σελλιά, επάνω από το Ροδάκινο. Η ΤΕΡΝΑ, επίσης, ετοιμάζει μεγάλο υβριδικό στο φράγμα Ποταμών.

Εποφθαλμιούν τους υδάτινους πόρους του νησιού. Δεν θα τους αφήσουμε. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση σ αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη.

250 ανεμογεννήτριες σχεδιάζουν να βάλουν στα βουνά του Αγίου Βασιλείου. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα υπερασπισθούμε τον τόπο μας με κάθε κόστος!

Τα ηρωικά βουνά μας είναι η κληρονομιά και η ιστορία μας. Είναι σύμβολα ελευθερίας που πρέπει να παραδώσουμε αλώβητα στις επόμενες γενιές.
Θα τα υπερασπισθούμε όπως τα υπερασπίσθηκαν οι προγονοί μας κι αν χρειασθεί θα τα ποτίσουμε με το αίμα μας. 

Κανένας κατακτητής δεν τα πάτησε. Κανένα «επενδυτή»-κατακτητή δεν θα αφήσουμε να τα πατήσει!

Προειδοποιούμε όσους κόπτονται δήθεν για την σωτηρία του πλανήτη προκειμένου να προωθήσουν σχέδια των αιολικών εταιριών να πάψουν να προσβάλουν την νοημοσύνη μας.

Προειδοποιούμε όσους επιχειρούν να πείσουν ότι οι ανεμογεννήτριες, που δεν ηλεκτροδοτούν από μόνες τους, θα μας εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια, αν τις εγκαταστήσουμε ως δημοτικές, συνεταιριστικές, με χωροταξικό σχεδιασμό ή κατόπιν διαβούλευσης, να μην κάνουν άδικα τον κόπο. Δεν θέλουμε καμιά ανεμογεννήτρια πουθενά στον τόπο μας!

Καλούμε τους κυβερνώντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία του τόπου και έστω την ύστατη στιγμή να σεβαστούν την θέληση και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού
.
Καλούμε όλη την Κρήτη να ξεσηκωθεί απέναντι στην καταστροφή, το ξεπούλημα, την κερδοσκοπία και την προσβολή στη ζωή και τη νοημοσύνη των τοπικών κοινωνιών!
Καλούμε τον κάθε πολίτη να διαδηλώσει την αντίθεση του στο έργο αυτό και σε κάθε άλλο έργο που απειλεί τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

ΟΧΙ στην νέα κατοχή μέσω ΑΠΕ. Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά!

1-10 of 98