Никола Йонков Вапцаров
            1909 -1942 г.
  
     
 

Роден на 24 ноември (нов стил 7 декември) 1909 година в град Банско. Учи в Разложката гимназия (1924-1926). След това по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), като е на практика първо на кораба "Дръзки", а през април и май 1932 г. с кораба "Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго. Постъпва във фабриката на "Българска горска индустрия" АД в село Кочериново като огняр и после механик. Уволнен през 1936 година, след тежка безработица постъпва като техник във фабриката на братя Бугарчеви в София. После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж. През 1940 г. събира подписи из Пиринско по т. нар. "Соболева акция". Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. Арестуван е заради това през март 1942 г., а на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян.

Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г.

Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952 г.).

               ОУ "Никола Йонков Вапцаров" започва с 16 ученика като начално училище. Първата учителка е Гинка Койчева. Ето какво си спомня тя за онези години.  "Гара Бяла беше малък квартал с около 30 къщи. Децата бяха малки, а трябваше да пътуват до града. Родителите настояваха да се открие училище на гарата. Решението беше взето, но липсваше помещение.През 1954 г. ни настаниха в дюкяна на Иван Хвърчилков. Започнах с 16 деца от I до IV клас, слети в едно. Дадоха ни от Бяла чинове, черна дъска, звънец. Децата бяха много трудолюбиви.

    Втората година ни настаниха в къщата на Георги Пенев, но само след един месец покривът пропадна и учениците бяха преместени в дюкяна на Иван Русев, а след два месеца отново в помещението на Иван Хвърчилков.

    Трябваше да помислим за име на училището. С децата дълго умувахме. Най-сетне решихме - "Н.Й.Вапцаров". Нашето решение бе одобрено."

    През учебната 1957/1958 година се образуват два слети класа с общо 38 ученика, които учат на две смени с учителки Вяра Недева и Мария Хинова, която е и директор на училището до 1962-1963 година.

    Първата сграда на училището с 4 класни стаи е била готова през есента на 1959 година. Началото на учебната 1961-1962 година започва без слети класове.

    Откриването на прогимназия до VII клас съвпада с пускането в експлоатация на новата постройка на училището през 1966 година. През 1990 година в училището се открива осми клас. Оттогава до днес то съществува като основно с единични паралелки и обучението се води на една смяна.