ОБАВЕШТЕЊЕ


Напомена: документа за јавну набавку можете преузети и са новог школског сајта. линк

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Нови сајт основне школе "Други шумадијски одред" је постављен на новом домену


Обележавање Дана школе

Поводом прославе Дана школе организоване су бројне активности, током недеље, којим ће наставници и ученици приказати своје вештине, знања и умећа уз дружење и забаву. 

У четвртак 31. маја организоваће се свечана приредба у Дому културе у Марковцу. Тога дана неће бити наставе. 

 Позивамо ученике и родитеље да присуствују поменутим манифестацијама.

   Свим ученицима и запосленима честитамо Дан школе!

Добродошли!


РАСПОРЕД АКТИВНОСТИ  поводом обележавања ДАНА ШКОЛЕ


МАРКОВАЦ

 

 За ученике од  1.до 4. разреда

 За ученике од 5. до 8. разреда

Понедељак:

28.05.2018.

 Од 13 часова до 16 часова

 

Сара Кеј – маскенбал

Сара Кеј – изложба  са 14 активности

 

Од 13 часова

 

Изложба техничких радова у библиотеци, наставник Бобан Николић

Уторак:

29.05.2018.

 Од 13 часова

Угледни час „Биљке“ (позоришна представа, групни рад, игром до знања)

Oд 13 часова- фудбалски терен

спорт –фудбал (ученици), са темом „У сусрет фер плеј игри“

(са казненим поенима), Тим за безбедност

 

Oд 13 часова, скечеви на страним језицима , наставници Милосав Тодоровић и Јована Шварц

 

Среда:

30.05.2018.

 

Oд 12 часова и 30 минута

Презентација „Историјат школе“, наставница Каћа Мрашић

 

 Oд 14 часова

„Позориштанце“ ( глумци из ђачке клупе, сусрети глумаца из ОШ „2.шумадијски одред“ и ОШ „Надежда Петровић“ (наставник Саша Милојевић и гости)

 

Четвртак :

31.05.2018.

Свечана приредба  у Дому културе у Марковцу

од 17 часова и 45 минута

(школски хор, додела награда и диплома, модерни плес, фолклор, мали глумци) , наставница Драгана Миленковић, Милош Ђурђевић и гости.

 

Петак:

01.06.2018.

 Од 10 до 13 часова

-        Квиз (математика, српски језик, природа и друштво)

-        Сплет игара (пронађи благо; полигон препрека; провлачење, прескакање, игре спретности, издрживости, ..)

-        дружење

 

До 9 часова и 45 минута окупљање у дворишту матичне школе у Марковцу.

 

 

Oд 10 часова се може посетити изложба на тему „Наоружање кроз историју“ у кабинету за историју .

 

Од 10 часова  спорт-фудбал за децу на фудбалском терену.

 

Oд 11 часова  математички квиз  (део који се изводи у библиотеци и други део у дворишту ако временски услови дозвољавају), наставница Милана Илић и Момчило Богдановић.

 

Oд 12 часова –„Игре океаније“ за ученике 7. разреда

 

Oд 13 часова – спорт

фудбал - родитељи и наставници (мушке екипе)

пикадо ( женске екипе)

 


НОВО СЕЛО

 

 За ученике од  1.до 4. разреда

 За ученике од 5. до 8. разреда

Понедељак:

28.05.2018.

 Од 13 часова Тематски дан 

 

Тема“ Дан смеха“

Учитељи са гостима: Милосав Тодоровић, Дарагана Миленковић вероучитељица

Од 12 часова и 30 минута

 

Приредба ( презентација „Историјат школе“, драмски комад“ Капетан Џон Пиплфокс“, скечеви на страним језицима), наставници Каћа Мрашић, Милосав Тодоровић, Јована Шварц,  Саша Милојевић

 

Уторак:

29.05.2018.

 Од 13 часова и 30 минута

Дечје игре- игре по избору ученика

Од 12 часова и 15 минута

Квиз свезнања, наставница Оливера Стојчић, Момчило Богдановић

Среда:

30.05.2018.

Од 13 часова и 30 минута Тематски дан

Тема: „Цветић“

Учитељи и наставник Милосав Тодоровић.

 



БУДИ ХУМАН

16. маја 2018. године, на иницијативу ученика Ђачког парламента и Грађанског васпитања а уз подршку наставнице Санеле Поповић и Марије Радивојевић, организована је хуманитарна акција "Буди хуман".
Ученици су приредили забаван програм за децу са церебралном и дечјом парализом из центра "Воља за живот", Велика Плана.
Цена улазнице је била симболична, један слаткиш. Одзив ученика, њихових родитеља, наставника и мештана Марковца је био изузетан тако да је скупљено пуно слаткиша који су поклоњени центру "Воља за животом".





Семинар - Методе активно оријентисане наставе

3. и 4. априла 2018. године одржан је семинар "методе активно оријентисане наставе". Основни циљ семинара је био овладавање методама активно-оријентисане наставе уз развијање компетенција за њихову примену и за унапређење наставног процеса. Каталошки број семинара је 353.






Они нас чине поносним...

Колектив школе је похвалио ученике који су постигли успех на општинском такмичењу и прошли на регионално такмичење, желеће им  пуно успеха на наредним нивоима такмичења.




Ученице ОШ "Други шумадијски одред", Марковац, ИО из Ракинца у организацији учитељице Виолете Милосављевић такмиче се у категорији од 1-4 разреда за најбољи плес.
Позивамо све ученике, родитеље, наставнике и друге људе да подрже наше ученике и гласају!


ИТ караван

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018,, трећу годину за редом, покренуло је кампању ИТ караван за ученике основних школа у Србији, њихове родитеље и наставнике, са циљем подстицања паметног и безбедног коришћења нових технологија. Главни програм чине едукативне представе о безбедности деце на интернету и радионице за ученике и родитеље.

Партнери Министарства су, као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт, а ове године придружили су се и Национална асоцијација родитеља и наставника Србије и Фондација Петља.

Наша школа узеле је учешће у кампањи, те се 19. марта 2018. године у 12 часова, прикључила у пренос представе о безбедности деце на интернету "Како да најлакше упропастите свој живот онлајн".

Ако нисте били у могућности да заједно са нама пратите представу или бисте хтели да је још једном погледате посетите канал министарства "Паметно & Безбедно".


Зимски поздрав Снешка Белића ђацима у Марковцу:

 
 
 
 




Чаролијe снега у Ракинцу:

 
 

 




Дан државности


Србија данас обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав.

Поводом обележавања државног празника нерадни дани су 15. и 16. фебруар. 



ОДЛУКA О ДОДЕЛИ УГОВОРА
у
отвореном  поступку јавне набавке добара- електричне енергије


Обележавање школске славе

У суботу 27.01.2018. године обележена је школска слава Свети Сава свечаном приредбом у Дому културе у Марковцу. Приредбу је отворио школски хор оригиналним уласком на сцену уз извођење песме "Ко удара тако позно". Након тога чланови хора отпевали су Химну Светог Саве. Ученица Анђела Миљковић отпевала је песму "Под златним сунцем Србије". 
Драмска секција извела је комад под именом "Из Ја града у Ти град". Ученица Јована Јевтић рецитовала је песму "Свети Сава". Приредбу је затворило КУД Лапово - Марковац .

Новогодишња приредба
Поводом прославе Нове године организована је новогодишња приредба у матичној школи и издвојеним одељењима. Учествовали су ученици разредне и предметне наставе. Ученици разредне наставе представили су се рециталима, драмским текстовима, хорским певањем и луткарском представом. Ученици предметне наставе припремили су презентацију о Новој години, скеч, драмски текст. 

Новогодишњи турнир у стоном тенису

У циљу унапређења сарадње између родитеља и наставника организован је Новогодишњи турнир у стоном тенису у Новом Селу 2.1.2018. године. Турнир је почео у 9 часова, а завршио се у 15 часова. Родитељи су се одазвали позиву и подржали идеју да се на овакав начин успостави сарадња, те је укупан број учесника био преко 20. Учествовали су родитељи из Марковца, Новог Села и Ракинца. 
Учесницима су додељене пригодне дипломе као знак захвалности на сарадњи. Родитељи су били задовољни како идејом тако и организацијом самог такмичења, па су изразили жељу да се иста идеја понови и следеће године.

Јавна набавка за електричну енергију...преглед конкурсне документације

Школски фестивал науке

Одржан је четврти школски фестивал науке у Марковцу 24.11.2017. године у кабинетима матичне школе. Многобројни посетиоци и ученици могли су да виде различите интерактивне поставке, радионице и експерименте. 

Посета Сајму књига

Ученици од 2. до 8. разреда посетили су Сајам књига 27.10.2017. године са наставницима српског језика. 

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

Обележен је Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Ученици седмог разреда су са наставницом Драганом Маринковић на часу српског језика обрадили песму "Крвава бајка". Ученицима је пуштен десетоминутни филм, реконструкција стрељања Крагујевачких ђака, као и презентација фотографских и историјских чињеница о овом догађају. 

„Било је то у некој земљи сељака
на брдовитом Балкану,
умрла је мученичком смрћу
чета ђака
 у једном дану.”      
          
    Србија обележава 21. октобар као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату је државни празник Републике Србије новијег датума - званичан државни празник је од 2011. године.  Први пут је званично обележен 21. октобра 2012. године у Кргујевцу.  Обележава се као спомен на 21. октобар 1941. године и на крваву јесен 1941 године када су немачке окупационе снаге извршиле масовни злочин над цивилима у Крагујевцу и широм Србије.  
      Непокорен народ Србије на зов историје и своје савести кренуо је у борбу за слободу и ослобођење земље од фашистичке силе која је већ била прегазила целу Европу. Ми као послератна покољења носимо сећање на сурово време Давида и Голијата, већ имамо сазнања како се завршила победа Давида у којој је залог био живот.
    Жртва коју су поднели страдали у Крагујевцу и целој Србији има смисла само уколико се живи кроз наша уверења, вредности и дела. Сећајући се њихове жртве, сећамо се и свих жртава на овом простору.
    Зато, наша порука треба да буде опроштај, али не и заборав!

Учешће на трећем школском фестивалу у Крњеву

Ученици наше школе 7. октобра 2017. године учествовали су на трећем школском фестивалу "Волим што сам дете" у Крњеву. Ученици су се такмичили у ликовним и литерарним радовима, фолклору, играма без граница и музичком тобогану. Ове године девојчице из Ракинца су освојиле друго место.

Школски дан језика

6. октобра и 3. новембра 2017. године одржана је приредба "Школски дан језика" у Дому културе у Марковцу и у Новом Селу коју су припремили наставници енглеског језика Марија Радивојевић и Милосав Тодоровић са својим ученицима. Приредба је започета песмом Збуњена коју су отпевали ученици.Ученици су на забаван начин кроз игру представили специфичности различитих страних језика (немачки, шпански, француски, кореански, енглески, јапански, италијански и српски)  обичаје и културу тих земаља. Након сваког скеча ученици су изводили песме извођача на поменутом страном језику. Крај приредбе је обележен извођењем песме на енглеском језику The time of my life.

Обележавање Дечије недеље

Програм поводом обележавања Дечије недеље

Понедељак - 2.10.2017.
Приредба поводом отварања Дечије недеље

Уторак - 3.10.2017.
Квиз знања

Среда - 4.10.2017.
Ликовна радионица

Четвртак - 5.10.217.
Стручна екскурзија

Петак - 6.10.2017.
Спортске активности


Приредба поводом пријема првака 

И ове школске године одржана је свечана приредба поводом пријема и поласка у школу ученика првог разреда. Директор школе је поздравио присутне ученике и родитеље и пожелео срећан почетак и добру сарадњу. 
Ученици петог разреда припремили су пригодан програм.


Изашао је НОВИ правилник о календару образовно - васпитног рада основне школе за школску 2017/18. годину. Преузми правилник


Ученик генерације 2016/17. године

На основу правилника о избору ученика генерације, Наставничко веће 
ОШ "Други шумадијски одред" извршило је бодовање и за ученика генерације 2016/17. године прогласило ученика Александра Станковића, одељења 8/3.    

Одлука о додели уговора за ЈН 81/2017 (угаљ и огревна дрва). 

У петак 12. маја ученици наше школе трчали су Крос РТС-а, придруживши се тако великом броју младих који широм земље учествују у овој традиционалној спортској манифестацији. 

На окружном такмичењу из историје одржаном 23. априла у Смедереву, ученици Тијана Лазић и Александар Живојиновић освојили су друго место и пласирали се на државно такмичење, које је одржано у Крупњу 14. маја.
 
 


 
 


На манифестацији "Читалачка значка" коју организује библиотека "Радоје Домановић" учествовало је ове године шест наших ученика: Катарина Радисављевић, Бојана Петковић, Сара Лазовић, Николина Нешић, Лазар Радисављевић и Тамара Маринковић. Читалачки дневници прва три ученика су награђени, а ученици су имали прилике да се друже са својим вршњацима из других школа и да присуствују програму који је плањанска библиотека за њих припремила. 
 
 


 
 
 


Угледни час биологије

 Угледни час биологије на тему - Таблице правилне исхране-пирамиде исхране, 17.02.2017. године, одржала је Маријана Пауновић, у одељењу 7-2.                                              Опширније...


Објављен је позив и конкурсна документација за јавну набавку електричне енергије за потпуно снабдевање школе у 2017. години.
 Документа се могу преузети са странице Јавна набака


У петак 3.фебруара школски психолог Јасмина Ћирковић одржала је предавање:

„ДОБРЕ МЕТОДЕ УЧЕЊА, ТЕХНИКЕ УЧЕЊА“

Предавање је било намењено родитељима ученика 5-8. разреда, а одржано је у школској библиотеци





Овогодишњи, јубиларни, десети Фестивал науке одржан је под слоганом ЧИСТА ДЕСЕТКА.  Наши ученици и наставници пренели су нам утиске са Фестивала...  читај даље



        1. децембра  обележен је Светски дан борбе против сиде. Први пут је обележен 1988. године и први је икада проглашени глобални дан здравља.
         Данас је наука доста напредовала у терапији ХИВ-а и постоје закони који штите особе које живе са ХИВ-ом. Али и упркос овоме, људи углавном не знају како да заштите себе и друге од ХИВ-а и дискриминација је реалност за многе људе који живе са ХИВ-ом.
         Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и владе да ХИВ није нестао – да постоји и даље витална потреба да се сакупе средства, подигне свест, победе предрасуде и побољша образовање.
         Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године. 
        Ширењу свести о ХИВ-у допринели су и млади еколози еколошке секције у Марковцу са наставницом Маријаном Пауновић.


ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ 2016/17.

И ове школске године у школском дворишту у Марковцу и по први пут у школском дворишту у Новом Селу посађено је „дрво генерације" - дивљи кестен поклон наставнице Маријане Пауновић, које ће их подсећати на дане проведене у основној школи. 

 
 

Галерија



РТВ ПЛАНА Фестивал науке ОШ "Други шумадијски одред"

Радио телевизија Велика Плана забележила је дешавања током одржавања трећег школског фестивала науке. Видео снимак можете погледати на You Tube.

ИЗМЕЂУ ДВЕ СМЕНЕ

Поводом трећег школског фестивала науке наставница историје Наташа Станојевић и ученица осмог разреда Јована Петровић поделиле су утиске о одржаном фестивалу преко радио емисије Фамилиологија (програм за децу и младе Радио Београда 1) а у оквиру рубрике Између две смене. Више о томе можете чути у оквиру приложеног аудио снимка.

Festival nauke




Дискриминација и толеранција

Шта је дискриминација, а шта толеранција? Одговоре на ова питања дала је наставница Маријана Пауновић заједно са својим ученицима одељења 8/1 кроз реализовану радионицу у оквиру угледног часа одељењског старешине... 


Дечји фестивал "Волим што сам дете"

У суботу 08.10.2016.године одржан је други по реду Дечји фестивал "Волим што сам дете" у ОШ "Вук Караџић" у Крњеву. На фестивалу је учествовала и наша школа али без освојених медаља. Победник фестивала ове године је била ОШ „Радица Ранковић“ из Лозовика.






Драги ученици!

 

            Ове године Дечја недеља обележава се од 3. до 9. октобра под слоганом: „Нећу да бригам, хоћу да се играм!“

Током Дечје недеље биће организовано пуно различитих активности. Позивамо Вас да узмете учешћа у свим тим дешавањима, да уживате у дружењу и припремљеним програмима. Почињемо са данашњом приредбом, а сутра Вас очекује украшавање платоа пред школом и радионице са темом страних језика. За среду су предвиђена спортска такмичења и „Трампа књига“ коју организујемо по први пут: свако од ученика може понети неку књигу коју је прочитао или прерастао да би се мењао са својим другом или другарицом. У четвртак планирамо радионицу током које ће ученици правити моделе ликова из бајки. У петак организујемо маскенбал, под називом „Бајкабал“ са темом спорта, игре и бајки.

 

Уживајмо заједно у Дечјој недељи!



ПРАВИЛНИК О КАЛЕНДАРУ ОБРАЗОВНО - ВАСПИТНОГ РАДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/17. ГОДИНУ
можете преузети са странице Документи.

Објављен је КАТАЛОГ програма стручног усавршања наставника, васпитача  и стручних сарадника за школску 2016/17. и 2017/18. годину.


Каталог можете погледати овде.



Јавна набавка мале вредности број 77/2016.
Обавештавамо понуђаче да је рок за достављање документације за јавну набавку ЈН 77/2016 продужен и сада је отварање понуда 21.07.2016. у 13 h


Јавна набавка мале вредности број 77/2016.
Добра: НАБАВКА УГЉА И ДРВА ЗА ГРЕЈНУ СЕЗОНУ  2016/2017

Србија у ритму Европе


 

Анђела Миљковић, ученица одељења 6-1 из Марковца, 19.6.2016. године, учествовала је на манифестацији "Србија у ритму Европе". Завршна манифестација реализована је у Ћуприји, где је Анђела, заједно са децом из општине Велика Плана, извела песму на грчком језику.

Ова манифеснација је настала 2008. године са идејом да се на градским трговима уз велелепну сцену представљају земље Европе.

Концерте су отварали Амбасадори Европе и Европске Уније.

Циљ манифестације је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовање људских права, различитости, сарадње и доживотног учења. Манифестација је предвиђена за групу до 300 стотине деце из основних и средњих школа у сваком граду. У оквиру програма манифестације, организују се бесплатне едукације за децу која су саставни део манифестације. Едукације се реализују у виду 4 различите секције: хор, фолклор, модеран плес и соло певање.

Обзиром да Анђела има изузетан таленат за певање, лако је прошла аудицију и постала део тима који је представљао Велику Плану.


Решење тестова за малу матуру 2015/16.

Тест из српског језика

Тест из математике

Комбиновани тест

Ученик генерације 2015/16. године



На основу правилника о избору ученика генерације, Наставничко веће 
ОШ "Други шумадијски одред" извршило је бодовање и за ученика генерације 2015/16. године прогласило ученицу Тамару Стојановић, одељења 8/3.    
Опширније...




Поводом ускршњих празника ученици четвртог разреда из Ракинца су са својом учитељицом Соњом Стојановић организовали изложбу ускршњих јаја...







И ове године вредне учитељице из Ракинца приредиле су заједно са својим ученицима добродошлицу пролећу

      


Приредба поводом 8. марта - Ракинац

Опширније...


РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА



УГЛЕДНИ ЧАС - ПРИЛИКА ЗА СВЕ



5.фебруара 2016. године у матичној школи у Марковцу одржан је семинар Угледни час - прилика за све у реализацији  Биљане Тодоровић и Слађане Доброте.




КАЛЕНДАР 

ТАКМИЧЕЊА И СМОТРИ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА

ЗА ШКОЛСКУ 2015/2016. ГОДИНУ 





ДРВО ГЕНЕРАЦИЈЕ

7. новембра 2015. године, у школском дворишту у Марковцу, посађено је друго „дрво генерације“.


И ове године, као и претходне, ученици осмог разреда, посадили су своје дрво, које ће их подсећати на дане проведене у основној школи.

Прошле године је посађена магнолија, дар ученика Немање Нешића, а ове године је то пауловнија, поклон фирме ПЛАНТО, која има плантажу садница овог дрвета у Марковцу.

Слике                                                  


ДРУГИ ШКОЛСКИ ФЕСТИВАЛ НАУКЕ


И ове школске године наставници и ученици организовали су, 25.11.2015. у Марковцу,  други по реду Фестивал науке.

Организатори су: Маријана Пауновић и Бојана Здравковић - наставници биологије, Милош Несторовић – наставник географије, Санела Поповић – наставник хемије, Наташа Станојевић – наставник историје, Снежана Николић – наставник физике и Драган Живановић – наставник математике.

Одабрани су ученици из свих разреда који су представљали одређене садржаје посетиоцима, ученици који су били водичи за посетиоце, као и ученици који су осмислили рекламни плакат за овај догађај.

Тим поводом наставница биологије Маријана Пауновић и ученица седмог разреда Јована Петровић поделиле су утиске о одржаном фестивалу преко радио емисије Фамилиологија (програм за децу и младе Радио Београда 1) а у оквиру рубрике Између две смене. Више о томе можете чути у оквиру приложеног аудио снимка.

Drugi skolski festival nauke


Опширније...                                                                                       Слике са фестивала

Угледни час

Угледни час из физичког васпитања на тему "Одбојка", одржао је наставник Петковић Звонимир у Новом Селу...

  Дана 10.12.2015. у одељењу 8/3 одржан је огледни час из математике.

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА у поступку јавне набавке

 услуге фотографисања ученика - Јавне набавке


ДЕЧИЈИ ФЕСТИВАЛ "ВОЛИМ ШТО САМ ДЕТЕ"

 У суботу 10. октобра у ОШ "Вук Караџић" у Крњеву, одржан је Дечији фестивал "Волим што сам дете" поводом завршних активности у оквиру Дечије недеље. На овом фестивалу учествовале су све школе из општине Велика Плана.
Наша школа освојила је прво место на фестивалу према броју освојених медаља и са заслугом освојила победнички пехар.


Победнички тим






Нови изглед наше школе

   
   
 
 
   
 
 
   
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 


Завршни тестови ученика осмог разреда

Решење теста из српског језика  

Решење теста из математике

Решење за комбиновани тест



        

    180 година од оснивања школе у Марковцу

        31. маја 2015. године ОШ "Други шумадијски одред" обележила је 180 година постојања. Овај јубилеј обележила је пригодним програмом током целе недеље.

Опширније...


Aкција сакупљања старог папира

        Поводом Дана планете, организује, сваке школске године, се акција прикупљања старог папира.

        Стари папир,  уз присуство одељенских стрешина, одлагати у просторије за родитеље. Акција се спроводи током априла и маја.

    


Ученички парламент донео је одлуку да се и наша школа придружи акцији

 

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП

 

        Сакупљајте чепове са флаша за воду, амбалаже за сокове, јогурт, уље, кућну хемију, и донесите их у школу. Обавестите о акцији родитеље, пријатеље, суседе, и позовите их да се придруже.

        Новац од рециклираних пластичних чепова биће искоришћен за куповину ортопедских помагала неопходних особама са инвалидитетом. О овој акцији можете се информисати и на интернет адреси www.cepzahendikep.org

        Наше мало некоме може бити много!




Такмичења