Nieuwsbrief december 2019

 Dag allemaal,

 Weer wat nieuws van ons:  we plannen de volgende missie naar Nepal in maart 2020.  Geïnteresseerden zijn drie oude rotten: Leen, Lut en ikzelf, en één nieuwe collega: Sarah.  Vorige week zaterdag kwamen we samen voor een eerste afspraakronde. Onze partner ter plaatse is de Nederlandse Stichting Himalayan Care Hands uit Heerlen.  We willen deze keer meer inzetten op het zelf-doen van de mensen ginder (zelfredzaamheid), op het aanleren hoe ze eenvoudige oogmetingen zelf kunnen uitvoeren en hen kant-en-klaar-brillen leveren, zodat ze onafhankelijk van ons worden en er nog een centje aan kunnen verdienen.

Ondertussen hebben we ook nog een helpende hand geboden aan een project van onze chauffeur in Togo. Die man is eigenlijk pastor van een of andere Togolese Kerk en als bijberoep reed hij ons rond op onze vorige missie. Hij vroeg ons of wij hem ook wilden steunen bij een van zijn projecten: een nieuwe school voor Kpalimé, een klein dorpje in de buurt van Bassar. Het huidige schooltje stond op instorten en hij wilde er met de hulp van de dorpsbewoners zelf een nieuw bouwen, dit voor de ongelofelijke prijs van 2.000 €.  We hebben toegezegd, een inzameling georganiseerd en het bedrag overgemaakt. En Daniel (de pastor/chauffeur) hield woord, kijk maar naar de foto’s hieronder:

 
                  de oude school                                                               de nieuwe school, de zijmuren moeten  nog gebouwd            de tevreden én dankbare Daniel Makou

                                                                                                             worden, maar ze geven er al les in


Dit alles is op nog geen half jaar gerealiseerd! Langs deze weg wil ik ook onze contactpersoon Eliane Bonamie heel hartelijk bedanken voor het bemiddelen, zij is ook tweemaal met ons mee naar Togo meegereisd en heeft ons flink geholpen. Zo zie je: we zien soms verder dan de bril op onze neus (of hoe was dat spreekwoord ook weer ?)

 

tel Johan Hoet:  03/384.10.68

optiekerszondergrenzen@skynet.be  

www.sites.google.com/site/optiekerszondergrenzenbelgie

bank:   IBAN: BE15 9731 4450 0530             BIC: ARSPBE22

met hartelijke dank aan onze sponsors:  onze zustervereniging Zienderogen uit Nederland die ons de Retinomax geschonken heeft,  Stef Optical,  Visibilia,  SynchrOpic,  Net Optic,  Di Bellini,  Hoya,  Rodenstock,  Optomatters, JH-Optics,  East Beco,  optiek Gilberte Sabel, Helena Mermans,  Lions Club Turnhout Hartevrouwe, het GROS van de gemeente Schilde, de vele mensen die ons financieel en moreel gesteund hebben en de optiekers die voor ons de glazen in de brilmonturen geslepen hebben: de optiekers Philip Van der Auweraer:  uit Bornem,  Steven Lambrechts uit Brecht,  Ann Brands uit Wijnegem, Anke Fierens en Nicolas Optiek uit s Gravenwezel, Veerle De Wit uit Waasmunster, en Jan Sels uit Ranst.                              

Comments