Tukiryhmä‎ > ‎

Kari Lahtinen

lähettänyt Mikko Vuori 14.10.2009 klo 23.51   [ 11.10.2011 klo 0.49 päivitetty ]
Kari Lahtinen

Mikkoa tarvitaan päätöksentekoon kasvavassa Kaarinassa

Olen tuntenut Mikon jo muutaman vuoden ajan ja pidän tämän nuorenmiehen ajatuksista liittyen nuorten koulutukseen ja työnsaantiin.

Itse olen viisikymppinen, jo kahden aikuisen nuoren naisen isä, mutta muistan vielä elävästi miten omat lapseni tarvitsivat apua kun muuttivat toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

Toimin opettajana Turun ammatti-instituutissa ja näen hyvin läheltä joka päivä tämän hetken nuorten ongelmat. On lähes mahdotonta ilman vanhempien tukea pärjätä taloudellisesti opiskeluaikana varsinkaan muutettaessa vieraalle paikkakunnalle nykyisten tukien turvin. Kaikkien vanhemmilla vain ei ole mahdollisuutta osallistua opiskelusta aiheutuviin kustannuksiin, josta syystä nuoret yrittävät tehdä opiskeluaikoinaan iltaisin ja viikonloppuisin töitä yömyöhään mikä ei voi olla järkevää opiskelua ajatellen. Ensinnäkin he opiskelevat väsyneinä pitkiä päiviä ja opiskelu ei ole täysipainoista väsymyksestä johtuen. Tämä johtaa siihen, että opiskeluajat venyvät suhteettoman pitkiksi ja esimerkiksi ammattiin opiskelevat eivät saa kouluaan päätökseen normaalin kolmen vuoden aikana. Muutoksia tukiin siis tarvitaan. Ei voi olla oikein, että nuoret ”palavat loppuun” opiskelun ja työn yhteisvaikutuksista jo alle kaksikymppisinä. Tämä on nähtävissä lisääntyvien ongelmien myötä nuorten ihmisten elämässä.

Nuorten työnsaanti opiskelun jälkeen

Kun nuori ihminen lopulta saa opiskelunsa päätökseen ja olisi aika päästä kiinni työelämään, vaihtoehtoina on tänäkin päivänä usein työttömyyskortisto, osa-aikainen tai määräaikainen työsuhde. Vain harva ammattiin valmistunut nuori on niin onnellisessa asemassa saadessaan vakinaisen työpaikan. Miten kummassa nuoret voisivatkaan aloittaa suunnitelman perheen perustamisesta, johon yleensä kuuluu asunnon hankinta ja ehkä lapset. Ja miten maksaa opiskeluaikana kerääntyneet opintovelat ja vastaavat velvoitteet. Olisiko syytä tarkistaa eläkeikää ja saada jo usein sairaatkin ja vielä työelämässä mukana olevat ihmiset ansaitulle eläkkeelle ja antaa nuorille mahdollisuus työntekoon ja päästä kiinni työtä tekemällä omaan elämäänsä.

Samat periaatteet mielestäni pätevät myös päätöksentekoon Kaarinan kaupungissa. Kun miettii ikärakennetta Kaarinan päätöksenteossa, ei voi kuin ihmetellä mistä tämä johtuu. Mikon tapaisia tulevia päättäjiä tarvittaisiin enemmän, jotka uskaltavat laittaa itsensä peliin. Tällainen toiminta saisi nuoret äänestäjätkin liikkeelle ja muutos olisi varmasti nopeasti näkyvä. En tosin halua halveerata nykyisiä päätöksentekijöitä jotka varmasti osaavat, jo pitkän kokemuksensakin puolesta hoitaa Kaarinan asioita meidän kaikkien parhaaksi, mutta nuoria tarvitaan ehdottomasti mukaan entistä enemmän päättäviin elimiin.

Mikolla on paljon muitakin hienoja ajatuksia jotka pitävät yhtä oman ajatusmaailmani kanssa, joten tuen Mikkoa tulevissa kuntavaaleissa.

Eiköhän anneta Mikolle äänemme ja pistetään nuorimies hommiin kaikkien meidän parhaaksi.
 
Kari Lahtinen
opettaja
Kaarina
Comments