Boek: "De CVS-mythe" - Dr. F. Coucke

 
 
 
“De CVS-mythe"
Waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten.
 
door Dr. Francis Coucke (internist, endocrinoloog en geriater)
 
maart 2012 , Standaard Uitgeverij
 
 
 
"cvs is een mythe", zegt dr. Coucke.
"De meeste CVS-patiënten worden verkeerd behandeld en zelfs mishandeld".
Zijn boek is dan ook een aanklacht tegen de prestatiegeneeskunde en een pleidooi voor een betere behandeling van chronisch zieken.
 
 
 
 
 
  
 
Waarom onze geneeskunde zich geen raad weet met chronische ziekten.
CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een van de meest voorkomende ziekten van deze tijd. Maar is het wel een ziekte? En hoe komt het dat steeds meer mensen last hebben van een onverklaarbare langdurige vermoeidheid en spierpijnen?
Het antwoord is eenvoudig: wie niet zoekt, die vindt niet. Volgens dr. Francis Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) slechts ‘nepdiagnoses’. Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormonenwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd gevonden kan worden, als men er maar naar zoekt. Het probleem is dat onze
artsen onvoldoende opgeleid zijn en te weinig weten over de werking van onze hormonen en ons immuunsysteem. De criteria om patiënten met hormonale tekorten of immuniteitsstoornissen te behandelen zijn bovendien hopeloos achterhaald, zodat het RIZIV enkel de behandeling van patiënten die in een ‘terminaal stadium’ zijn aanbeland, goedkeurt. Artsen kiezen vaak liever voor meer lucratieve specialisaties dan voor de behandeling van chronisch zieke mensen. Die patiënten vragen van de arts immers veel tijd, energie en denkwerk.

Auteur is bekend door zijn strijd tegen het RIZIV

Dr. Francis Coucke (internist, endocrinoloog en geriater) is een klassiek geschoold arts en behandelt in verschillende ziekenhuizen met veel succes chronisch zieke patiënten. Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn strijd tegen het RIZIV, dat zijn behandelingen aanvecht omdat hij het klassieke ‘zorgtraject’ niet volgt.
 
 
De CVS-mythe
Francis Coucke
ISBN:9789002240560
Paginas:285
Publicatie datum:15/03/2012
Prijs : 19,95 €
 
Recensie ivm "De CVS-mythe"
Dr. Coucke legt in dit boek uit dat CVS en fibromyalgie eigenlijk nepdiagnoses zijn, die te snel gebruikt worden in onze technisch gerichte geneeskunde. Hijzelf zoekt dieper en vindt vaak de oorzaak van de meest voorkomende vage klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, uitputting, slapeloosheid, overmatig transpireren, .... Heel vaak zijn er immuunstoornissen te vinden, die tot een autoimmuunziekte kunnen leiden, zoals bv. lupus, ziekte van Crohn, etc... Ook hormonale problemen komen vaak voor, zoals een tekort aan cortisol (primaire en secundaire Addison), groeihormoondeficiëntie, trage schildklierwerking (o.a. Hashimoto), te laag DHEA, insuline...
Ook een slechte voedingsstatus door o.a. lekkende darm komt vaak voor bij ME/cvs-patiënten, hoewel zij heel "gezond" kunnen eten. Vaak is het daarom aangewezen om TPN (Total parental Nutrition) toe te dienen.
De werkwijze van Dr. Coucke wordt echter niet begrepen en niet geaccepteerd door collega's, het RIZIV etc... hoewel de resultaten van immuun- en/of hormonale stoornissen zwart op wit op papier staan...
Dit boek is heel toegankelijk voor het grote publiek, leest heel vlot ondanks de moeilijke materie! Een aanrader voor patiënten die de "nepdiagnose" CVS/fibromyalgie kregen, ook voor artsen en geïnteresseerden.
Het is wel jammer dat deze eerste druk tamelijk veel typfouten bevat. Een pluspunt zijn de case-studies tussendoor, deze ervaringsverhalen gaan daadwerkelijk over patiënten die behandeling zijn bij Dr. F. Coucke , de namen zijn fictief.
 
Pluspunten: heel toegankelijk, vlot leesbaar, duidelijk en gestructureerd,  zeer informatief, patiëntenverhalen
Minpunten: typfoutjes, het boek kan misschien aanleiding geven tot "zelfdiagnose" door patiënten
 
Ik zou dit boek zeker aan mijn vrienden aanbevelen.
 
 
 
 Op 28 maart 2012 interviewde TV-Oost Dr. Coucke ivm zijn boek, u kan het interview bekijken op volgende link : http://www.tvoost.be/nl/2012-03-28/cvs-is-een-mythe/#.T3R8C4RoI_A.facebook

 

 

 

 

 CheckStat