Dr. J. Mikovits ontslagen bij het WPI

 Diverse berichtgevingen ivm het ontslag van dr. Judy Mikovits bij het Whittemore Peterson Institute op 29 september 2011.

XMRV kost dr. Judy Mikovits de kop

Dr. J. Mikovits die gedwongen werd tot gedeeltelijke terugtrekking van haar studie in Science van 2009 en die jarenlang werkte als onderzoekster bij het WPI, werd na de grote heisa over XMRV -niet bewezen dat het in het bloed van ME-patiënten werd gevonden, huidig testmateriaal voldoet niet om XMRV op te sporen- ontslagen. Het wetenschappelijke tijdschrift Science doet momenteel onderzoek naar Judy Mikovits ivm mogelijke onregelmatigheden ivm de studies. J. Mikovits heeft hiervoor zelf notities ter beschikking gesteld van Science.

 

WPI ontslaat Mikovits
Annette Whittemore, de directeur van het Whittemore Peterson Institute, heeft het contract met haar voornaamste onderzoeker Judy Mikovits opgezegd. Aanleiding was Mikovits’weigering om haar bloedmonsters beschikbaar te stellen voor andere onderzoeker. Maar meer dan de aanleiding tot de “scheiding” (beeldspraak van Jamie Deckoff-Jones) was het niet.

De werkelijke reden van de scheiding is het (naderend) einde van het sprookje XMRV dat zijn slagschaduwen vooruit werpt. Na de zoveelste negatieve replicatiestudie elders had het WPI haar hoop gevestigd op de twee laatste en beslissende replicatiestudies, die van de Blood Working Group (BWG) en Lipkin.

De negatieve uitkomst van de BWG was een zware klap voor het WPI, vooral doordat de resultaten van het eigen lab niet overeenkwamen met die van VIP Dx, het commerciële lab van het WPI, gerund door Lombardi. Dat bracht onenigheid teweeg binnen de gelederen van het WPI. Mikovits vermoedde dat VIP Dx de bloedmonsters niet grondig genoeg had getest, en verzocht Whittemore daarom het commerciële lab te sluiten. Dat weigerde de directeur.

In een persbericht heeft het WPI gemeld dat het onderzoek aan het instituut gewoon doorgaat. Business as usual. Maar de website van het WPI ziet er momenteel wel kaal uit. Nog één onderzoeker in dienst: Vincent Lombardi. Het portret en de naam van Mikovits zijn zorgvuldig van alle pagina’s verwijderd.

Het zijn geen leuke tijden voor ME-patiënten die hun hoop hadden gevestigd op XMRV en het WPI. Het lijkt of het onderzoek weer van voren af aan moet beginnen. Of zal de retrovirale hype –want dat was het – toch nog iets goeds teweegbrengen? De retrovirale hypothese an sich is er niet door ontkracht. Alleen is XMRV zo goed als verleden tijd. Lipkin zal straks de deur dicht doen, is de verwachting.
Willem Bulter
 
 

English Links:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 CheckStat